Marcel Pinas viert de Marron-cultuur

De Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas stamt af van de Marrons. Hij maakt schilderijen en grote installaties om de cultuur van de Marrons te behouden. Kleurrijke werken vol traditionele motieven maken de geschiedenis van Suriname zichtbaar.

Marcel Pinas

Marrons zijn de afstammelingen van de plantages gevluchte tot slaaf gemaakte Afrikanen. Ze leefden in de Surinaamse binnenlanden en hebben een cultuur die sterk verwant is met Afrika. Marcel Pinas maakt zich hard voor het behoud van hun leefwijze en cultuur.

Slavernij

Marcel Pinas is afkomstig van de Ndyuka, een van de zes Surinaamse Marron groepen, en studeerde aan het Nola Hatterman Instituut, het Edna Manley college of the visual and performing arts en de Rijksakademie. In zijn werk grijpt hij terug naar motieven en symbolen uit de Marron-cultuur. Zo werkt hij met motieven gebaseerd op de “Tembe”, traditioneel Surinaams schilder- en houtsnijwerk met kleurige geometrische vormen.

Ook zijn in zijn werken vaak symbolen uit Afaka-schrift terug te vinden. Het schrift bestaat uit 56 symbolen en werd ontwikkeld door Afaka Atoemoesie gebaseerd op Ndyuka-taal. Ongeveer 25.000 mensen in Suriname zijn de taal machtig. In het werk van Pinas lopen taal en beeld in elkaar over door de Afaka symbolen te draaien en in allerlei felle kleuren te schilderen.

Suriname

Tijdens de slavernij werd er door de plantagehouders gejaagd op de Marrons. Hun dorpen en akkers werden vernietigd. De Marrons waren altijd op hun hoede voor de overheersers. Maar ook na de afschaffing van de slavernij en de onafhankelijkheid van Suriname bleef de positie van de Marrons kwetsbaar.

Duizenden Marrons moesten vluchten tijdens de Binnenlandse oorlog tussen het Nationaal Leger van Desi Bouterse en het Junglecommando van Ronnie Brunswijk. Pinas maakte voor de 38 slachtoffers van het door Bouterse-aangerichte bloedbad een monument in Moiwana. Hij plaatste 38 zuilen in verschillende vormen en hoogtes, met op ieder zuil de naam van een slachtoffer in Afaka-schrift.

Monument Moiwana – © Marcel Pinas

Tembe Art Studio

Naast het maken van kunst, besteedt Pinas zijn tijd aan de ontwikkeling van zijn regio, Marowijne. In Moenge richtte hij de Tembe Art Studio op. In dit cultuurcomplex bevinden zich onder andere oefenruimtes, opnamestudio’s, een theater en het Contemporary Art Museum Moengo (CAMM). Tembe Art Studio biedt zo lokale en internationale kunstenaars een plek waar ze kunnen samenwerken met de lokale gemeenschappen.

In 2019 moest Tembe Art Studio onder druk van het Bouterse regime plaatsmaken voor een middelbare school. Maar ondertussen maakt Pinas samen met de lokale bevolking nieuwe plannen om Tembe Art Studio te heropenen. Op 15 augustus zou de broedplaats voor kunstenaars en de lokale bevolking zijn deuren weer moeten openen.

Marcel Pinas websiteinstagram

KunstVensters dankt Marcel Pinas hartelijk voor zijn medewerking aan dit artikel.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jacques vd Himst schreef:

    Prachtig artikel. Ik kende deze kunstenaar niet, hopelijk is hij ooit weer te zien in Nederland.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: