Op reis met je favoriete stad!

Chinese kunstenaar Yin Xiuzhen maakt steden van textiel in koffers. Haar herinneringen aan een stad vangt ze in gebouwen van kleding. Ook Amsterdam en Groningen werden vereeuwigd in een reiskoffer. Zo neem je je favoriete stad altijd met je mee!

Snuffel door een koffer en je kent de eigenaar. Yin Xiuzhen stond op het vliegveld bij de bagageband te wachten en zag ze tientallen koffers voorbij komen. Iedere koffer vol voorwerpen, herinneringen en ervaringen, alsof je het leven kan inpakken. Het inspireerde haar tot de serie Portable Cities, waarin ze steden van textiel maakt in reiskoffers.

Textiel

Een Portable City is gemaakt van textiel uit de stad zelf. Yin maakt alleen koffers van plekken waar ze zelf geweest is. Ze kiest gebouwen uit die haar ervaringen met de stad laten zien. In veel steden is Yin toerist, dus zijn in de koffers de highlights van de stad te zien. De Eiffeltoren voor de koffer van Parijs en de Martinitoren voor de koffer van Groningen. Maar voor haar thuisstad Beijing maakte ze een onbekend park waar ze graag kwam.

Yin werkt graag met tweedehands textiel. Voor haar zijn kleren als een tweede huid en dragen ze iemands persoonlijkheid met zich mee. De veranderende omgeving is een belangrijk thema in het werk van Yin Xiuzhen. Juist tweedehands kleding leent zich hier geweldig voor, omdat het textiel de sporen uit het verleden meedraagt en toch een nieuwe vorm kan krijgen.

Protest

Yin’s vroege werken waren erg activistisch. Zo verzette ze zich tegen de massale afbraak van oude gebouwen in Beijing, door kunstwerken te maken van losse dakpannen en cement. Ook protesteerde ze tegen de grootschalige milieuvervuiling in China door bevroren rivierwater te wassen.

Yin heeft Beijing tijdens haar leven in hoog tempo zien moderniseren. In recent werk probeert ze haar herinneringen uit het verleden een nieuwe vorm te geven. De busjes die in de jaren 80 door Beijing reden om mensen te vervoeren, gebruikte ze in het werk Collective Subconscious. Ze zaagde een busje in tweeën en verlengde het met een lange constructie van textiel. In het nieuwe busje ontstaat hierdoor een cocon om rustig tot jezelf te komen, weg van de drukke wereld om je heen.

Nostalgie

De werken van Yin Xiuzhen hebben een nostalgisch karakter. Door tradities, voorwerpen en emoties uit het verleden te gebruiken, probeert ze dichterbij zichzelf te komen. Zo is het ook met haar Portable Cities koffers. Waar je ook heen gaat, je draagt altijd je verleden, de stad waar je vandaan komt, met je mee.

De koffer van Groningen is te zien in Groninger Museum. Kleding van museummedewerkers werd gebruikt om de koffer te maken!

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie