Elias Sime maakt kunst van e-waste

Afrika is de vuilnisbelt van de wereld. Oude elektrische apparaten worden van over de hele wereld naar Afrika verscheept. De Ethiopische kunstenaar Elias Sime recyclet kabels en printpraten om fascinerende kunstwerken te maken.

Wat gebeurt er met uw oude televisies, computers en koelkasten? In Nederland wordt ongeveer 50% van alle electronica ingezameld en gerecycled. Maar de andere helft eindigt op de vuilnisbelt of erger nog, wordt verscheept naar Afrika. Ondanks een Europees verbod komen jaarlijks miljoenen apparaten terecht in landen als Ghana, Kameroen en Ethiopië.

Elias Sime

De Ethiopische kunstenaar Elias Sime struint de vuilnisbelten en openluchtmarkten van Addis Abeba af om electronisch afval (e-waste) te verzamelen. Met de draadjes, printplaten en toetsenborden uit telefoons en computers maakt hij kleurrijke kunstwerken. Hij geeft afgedankte electronica zo een nieuw leven.

Van een afstand zien de werken van Elias Sime er uit als textiel. Pas van dichtbij is goed te zien dat het geen stoffen maar elektrische draden zijn, die zorgvuldig zijn geweven tot speelse patronen. Hoewel het materiaal dus e-waste is, passen de werken moeiteloos binnen de Afrikaanse traditie van felgekleurde stoffen.

Museum de Fundatie

Niet voor niets is Sime de afgelopen jaren veel gelauwerd. Hij won de African Art Awards van het Smithsonian en exposeerde op de biennale van Venetië. In Venetië maakte hij bladeren van rode draden op een groene achtergrond. Het is verwijzing naar de natuurschade van onze afvalproductie.

Op dit moment zijn een aantal werken van Sime te zien in de tentoonstelling “Het Veranderlijke Landschap” in Museum de Fundatie (28 januari 2023 – 11 juni 2023). Sime wordt getoond naast brave IJsselgezichten van Jan Voerman. Het is een wat ongelukkige vergelijking. Voerman is een lokale held, die kleine landschapjes schilderde. Terwijl Sime een groot mondiaal probleem blootlegt, in muurvullende werken.

Werk van Elias Sime op de Biennale van Venetië

Afval

De werken van Sime doen denken aan de wandkleden van El Anatsui, die ook met afval gemaakt zijn. De werken van Sime en El Anatsui maken zichtbaar dat recycling de oplossing is voor ons afvalprobleem. Door hergebruik van ons afval kunnen we voorkomen dat Afrika de vuilnisbelt van de wereld blijft. Bovendien kunnen we uitputting van natuurlijke bronnen zo voorkomen. Maar naast de politieke boodschap over milieuvervuiling, ongelijkheid en schaarste van grondstoffen, zijn de werken van Sime vooral een lust voor het oog.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Hubert van Soest schreef:

    Prachtig. Ik hou van duurzaam gecreëerde kunstwerken. Kunst van afval 👏👏👏

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: