Hedendaagse kunst

de Politieke Posters van Shepard Fairey

Wordt het Biden of wordt het Trump? Vandaag gaat Amerika naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Ook kunstenaars spreken zich uit en helpen mee om hun favoriete kandidaat te steunen. In 2008 maakte Shepard Fairey de beroemde HOPE poster voor Obama en ook bij deze verkiezingen is hij weer actief!

Het belang van deze verkiezingen is zo groot dat TIME magazine voor de eerste keer in 100 jaar het logo verving voor het woord VOTE. De cover werd ontworpen door Street Art kunstenaar Shepard Fairey, bekend van de HOPE poster uit de presidentiële campagne van Barack Obama. Fairey is een sociaal betrokken kunstenaars die zich uitspreekt voor gelijkheid en tegen machtsmisbruik. Zijn posters worden daarom vaak ingezet voor politieke doeleinden.

Shepard Fairey

Fairey maakt al dertig jaar Street Art. Stickers, posters, drukwerk en muurschilderingen zorgen ervoor dat zijn werk erg toegankelijk is. Een belangrijk thema in de posters van Shepard Fairey is gelijkheid en diversiteit. Zijn posters geven minderheden in de Verenigde Staten een stem.

Vaak gebruikt hij bestaande afbeeldingen op zijn posters. Deze toe-eigening grenst aan copyrightschending en is niet zonder kritiek. Voor de HOPE poster gebruikte hij bijvoorbeeld een foto van Associated Press. Het resulteerde in een kostbare juridische strijd die in 2011 eindigde in een schikking.

OBEY

Fairey brak in de jaren 90 door met OBEY stickers en posters. Ook hiervoor gebruikte hij bestaande beelden: een geabstraheerde foto van André the Giant met de tekst OBEY in het rood-witte Futura-lettertype waar Barbara Kruger zo beroemd om is. Met het OBEY platform probeert Fairey mensen uit te dagen om beter om zich heen te kijken.

Hij stelt dat mensen niet gewend zijn om propaganda te herkennen, als de afzender en het motief onduidelijk zijn. In zijn posters maakt hij parodieën op propaganda-posters zoals we ze kennen uit Noord-Korea of uit de Sovjet Unie. Tegelijkertijd worden zijn posters ook als reclame ingezet. Het geeft zijn werk een dubbelzinnig karakter.

Shepard Fairey – We the People

Trump

Na de verkiezing van Trump vier jaar geleden, creëerde Fairey een reeks feministische beelden, getiteld ‘We the People’. In de kleuren van de Amerikaanse vlag liet hij vrouwen zien met diverse achtergronden. Fairey’s posters waren een protest tegen Trump’s vrouwonvriendelijke, seksistische en racistische uitspraken. De posters werden veel gebruikt bij de Women’s March op de dag na zijn inauguratie.

Sinds de beëdiging van Trump heeft Fairey zich herhaaldelijk uitgesproken tegen Trump. In posters met titels als ‘Power: Sold to the highest bidder’ en ‘All the free speech money can buy!’ kaart hij aan hoe bepalend geld is in de Amerikaanse politiek. Volgens recente schattingen kosten de campagnes van 2020 gezamenlijk ruim 10 miljard dollar.

Toch draagt Shepard Fairey zelf ook een steentje bij aan deze gigantische campagne uitgaven. Samen met 100 andere kunstenaars zette hij het platform Artists for Biden op, waar kunstwerken werden geveild om geld op te halen voor de Biden campagne. Zou het genoeg zijn geweest om Biden aan de overwinning te helpen vandaag?

Meer hedendaagse kunstenaars:

0 reacties op “de Politieke Posters van Shepard Fairey

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: