de Mystieke Landschappen van Isabella Werkhoven

Isabella Werkhoven schildert mystieke landschappen. Rustige bossen en verlaten meertjes veranderen onder de kwast van Werkhoven in magische plekken. Bij Waanders Uitgevers verschijnt nu een boek met haar recente schilderijen.

Als stille getuigen van een vervlogen seizoen staan de uitgebloeide berenklauwen in het bos. De stengels vangen het licht dat tussen de bomen valt. De dauw staat nog op de bladeren bij de grond. Waarschijnlijk is het vroeg in de ochtend. De schilderijen van Isabelle Werkhoven tonen vaak de schemering. Alsof aan de randen van de dag een eigen wereld bestaat tussen droom en werkelijkheid.

Isabella Werkhoven – Spring At The Neighbours II, 2020/21, acryl- en olieverf op linnen,  80 x 105 cm 
John Collier – Marriage of convenance

‘Problem Landscapes’

In de Victoriaanse tijd waren schilderijen populair met situaties die op meerdere manieren konden worden uitgelegd. In John Collier’s schilderij van een huilend meisje naast een bed bijvoorbeeld. De trouwjurk op het bed verraadt een aanstaande bruiloft. Zou de streng kijkende moeder het huilende meisje dwingen tot een huwelijk? Of is het meisje het jaloerse zusje van de bruid? Bij deze zogenaamde ‘problem pictures’ speculeerden liefhebbers vaak lang over de betekenis.

De landschappen van Isabella Werkhoven zijn vaak even mysterieus als de Victoriaanse problem pictures. Een verlaten zwembad in de winter. Wat zou hier gebeurd zijn? De lijnen op de bodem van het bad zien er uit als het kruis van Jezus. Is dit een verwijzing naar de dood? Iedere toeschouwer kan zijn eigen verhaal maken bij het landschap.

Een boom in herfstkleuren langs een weg, een bloesemstruik voor een huis. Juist de alledaagsheid van de locatie kenmerkt de schilderijen van Isabella Werkhoven. Het is de mystieke sfeer die de plekken bijzonder maakt. Werkohoven werkt hiervoor met nauwe composities en haar bijzondere techniek van sterk verdunde olieverf en acrylverf.

Isabella Werkhoven

Isabella Werkhoven studeerde in 1993 af aan de Academie Minerva in Groningen. Sindsdien hebben haar abstraherende landschappen een steeds groter publiek gevonden. Ze doen denken aan de werken van Anselm Kiefer. Bij uitgeverij Waanders verschijnt nu een overzicht van haar recente werk in “Een Boek van Schilderijen”.

In het boek worden haar schilderijen vergeleken met filmsets. Veel regisseurs zijn immers ook op zoek naar een bepaalde sfeer voor een scene en gebruiken het decor om gevoelens te versterken. Werkhoven vertelt dat films haar al decennia lang beïnvloeden, maar kwam er pas recent achter hoe belangrijk cinema voor haar werk is. Ze houdt van open eindes, ook in haar schilderijen, toeschouwers kunnen dan zelf de betekenis invullen.

Isabella Werkhoven – State Of Shock, 2009/10, 100 x 150 cm, olieverf op linnen 

Tentoonstelling

Het boek kwam tot stand dankzij een crowdfundingsactie van de kunstenaar zelf. Het is tekenend voor de moeilijke positie waarin Nederlandse hedendaagse kunstenaars verkeren. Musea proberen zoveel mogelijk bezoekers te trekken met blockbusters, in plaats van Nederlandse eigentijdse kunstenaars te tonen. Uitgevers hebben maar beperkte budgetten voor monografieën.

Gelukkig zijn er ook musea die kunstenaars als Werkhoven wel ondersteunen. In 2016 werd haar werk grootschalig getoond in Museum MORE in haar geboorteplaats Gorssel. In 2022 volgt een grote tentoonstelling in Museum Belvédère. Alsof voorproefje zijn in Museum Belvédère t/m 26 september al enkele schilderijen van Werkhoven te zien als “Prelude”.

To A Halt – Isabella Werkhoven, 2021, 85 x 90 cm, acryl-en olieverf op linnen, particuliere collectie 

Isabella Werhoven
Een Boek van Schilderijen
Waanders Uitgevers, € 39,95

Via de website van Isabella Werkhoven zijn ook twee limited edities te verkrijgen
Limited Edition #1 – Genummerd en gesigneerd (opl. 250) met A5 ansichtkaart
Limited Edition #2 – Genummerd en gesigneerd (opl. 50) met A5 ansichtkaart and hoogwaardige PRINT van 1 van de werken
zie hiervoor www.isabellawerkhoven.nl

Alle afbeeldingen copyright Isabella Werkoven
Foto credit afbeelding boven het artikel: Haze of Frost (Berenklauwen #11) , 2017-2021, 100 x 150 cm, acryl- en olieverf op linnen, particuliere collectie

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. John Hoelen schreef:

    Mooi. Denk dat ik het boek ga bestellen!!!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: