De Definitieve Doorbraak van Mark Bradford

Deze week veilt tennis-icoon John McEnroe een 10 meter lang werk van de Amerikaanse abstracte kunstenaar Mark Bradford. De politiek geëngageerde spectaculaire werken van Bradford oogsten wereldwijd lof. Kenners voorspellen dat Bradford’s werk deze week wel eens 10 miljoen euro zou kunnen opbrengen. Daarmee zou Bradford de duurste levende zwarte kunstenaar worden.

Mark Bradford

Mark Bradford is bezig aan een zegetocht door de kunstwereld. Hij groeide op in de kapsalon van zijn moeder, waar hij leerde tekenen op reclameborden. Nu jaren later weet hij met zijn bijzondere techniek van spectaculaire visuele collages abstractie inhoud te geven. Het werk dat hij afgelopen najaar presenteerde bij zijn galerie in Los Angeles was binnen enkele dagen uitverkocht. Zijn schilderijen brachten miljoenen euro’s per stuk op. Waarom is Bradford opeens zo populair?

Schilderen met papier

De werken van Mark Bradford zijn gemaakt van papier. Hij verzamelt affiches, reclameborden en andere stukken papier en plakt deze in vele lagen over elkaar heen. Vervolgens trekt hij hier stukken papier van af, zodat de onderlagen zichtbaar worden. Het is een heel fysieke aanpak. Zoals een beeldhouwer steen bewerkt, zo gaat Mark Bradford met zijn mes het papier te lijf. Bradford noemt het proces ‘schilderen met papier’ en heeft het liever over schilderijen, dan over collages.

Bradford voor zijn werk

Helter Skelter I

De werken van Mark Bradford zijn abstract, maar toch hebben ze een sterke sociale en politieke ondertoon. Vaak komt dit door de affiches die hij kiest, of de teksten die hij zichtbaar maakt. Ook het werk dat deze week geveild zal worden, is duidelijk een politiek werk (boven aan dit artikel). De titel ‘Helter Skelter’ verwijst naar de moorden van Charles Manson in jaren 60. Manson probeerde een rassenstrijd te creëren door witte mensen te vermoorden en hiervan zwarte personen te beschuldigen. Dit onderwerp is weer helemaal actueel nu Amerika weer helemaal in de ban is van rassendiscussies.

In Helter Skelter zie je een groot netwerk van zwarte lijnen, die over het doek kronkelen als droge opengebroken aarde. Pas bij een tweede blik zie je de politieke verwijzingen: de witte schedel, de Amerikaanse vlag en de teksten. De ruwheid van het materiaal past goed bij de hardheid van het onderwerp.

Mark Bradford de rising star

Helter Skelter was de afgelopen vijf jaar in het bezit van oud-tennisser John McEnroe. McEnroe heeft een grote kunstcollectie, maar wil afscheid nemen van het gigantische werk omdat hij na herdecoratie geen ruimte meer heeft voor het werk in zijn huis. Het is bovendien een goed moment om het werk naar de veiling te brengen, want: BRADFORD IS HOT!

Bradford was afgelopen jaar de Amerikaanse inzending bij de biennale van Venetië en zijn presentatie kreeg veel waardering. Hij toonde in het Amerikaanse paviljoen het verval van de Amerikaanse democratie. Ook werd hij gevraagd om 32 schilderijen te maken voor de nieuwe ambassade van de VS in Londen met als thema de grondwet. Op dit moment is bovendien een tentoonstelling te zien van een gigantische werk van 120 meter in een ronde gang in het Hirschhorn in Washington DC (Pickett’s charge).

Mark Bradford – Pickett’s charge

Veiling

Mark Bradford’s Helter Skelter I gaat komende donderdag onder de hamer bij Phillip’s in Londen. Bradford’s huidige veilingrecord is 5.8 miljoen dollar, maar dit gaat hoogstwaarschijnlijk ruim verbroken worden. Experts verwachten dat het werk meer dan 10 miljoen dollar kan opleveren. Bradford zou dan bij een select clubje levende artiesten komen waarvan werken voor zoveel geld worden verhandeld. Hij wordt daarmee de duurste zwarte levende kunstenaar ter wereld. Als je overleden kunstenaars zou meerekenen is Jean Michel Basquiat de duurste zwarte kunstenaar. We zullen dit artikel later deze week updaten met de veilingresultaten.

Update: Eli Broad heeft Mark Bradford’s schilderij Helter Skelter I gekocht voor de recordprijs van £8.7 miljoen ($12 miljoen). Het werk zal worden tentoongesteld in The Broad Museum in Los Angeles.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie