Dit zijn de Hoogtepunten van Tefaf 2018!

Komend weekend opent in Maastricht kunstbeurs Tefaf haar deuren. 275 handelaren van over de hele wereld hebben weer een jaar lang mooie werken verzameld om in het MECC te tonen. Tussen de aangeboden schilderijen zijn werken van Van Gogh, Renoir, Van Ruysdael en Guardi. Wat zijn de hoogtepunten van Tefaf 2018?

De komende week worden in Maastricht twee werken van Vincent van Gogh aangeboden. Het gaat om een stilleven bij Connaught Brown (3,5 miljoen euro) en een stadsgezicht met ophaalbrug, aangeboden bij Kunsthandel Ivo Bouwman (1,5 miljoen euro). Beiden werken zijn afkomstig uit de zogenaamde Breda-kistjes. Toen Van Gogh Nederland verliet en in Frankrijk ging wonen, liet hij meerdere kisten met schilderijen achter. Zijn moeder liet ze opslaan bij timmerman Janus Schrauwen in Breda. Na de dood van Vincent van Gogh en zijn broer Theo verkocht Schrauwen de werken voor enkele dubbeltjes. Nu zijn ze miljoenen waard!

Filippino Lippi - Altaarstukken
Filippino Lippi – Altaarstuk

Vedute
Een ander topstuk van dit jaar is een paneel dat Filippino Lippi maakte rond 1500. Het werk is onderdeel geweest van een groter altaar, dat tegenwoordig te zien is in het Uffizi museum in Florence. De opdracht voor het altaar was oorspronkelijk aan Leonardo da Vinci gegeven, maar die kwam nooit verder dan een schets. Daarom kreeg Lippi alsnog de klus. Het paneel is ruim honderd jaar in privébezit geweest en wordt nu aangeboden door Kollenburg Antiquairs.

Ook worden bij Tefaf een tweetal werken van Hubert Robert aangeboden (Derek Johns, 0.5-1 miljoen euro). Het is een bijzonder duo omdat de werken met olieverf op een zeldzame ondergrond van messing zijn geschilderd. De schilderijen tonen denkbeeldige ruïnes in heuvellandschappen. Ook wordt een werk aangeboden van de Venetiaanse Vedute schilder Francesco Guardi dat bijna 50 jaar in privé bezit is geweest (Galerie Perrin).

Tefaf
The European Fine Art Fair (Tefaf) wordt wereldwijd gezien als een van de meest belangrijke en prestigieuze kunstbeurzen. Dit komt mede doordat de beurs een strenge selectieprocedure heeft. Deze week zijn tientallen experts aan het kijken of alle aangeboden werken aan de kwaliteitseisen van Tefaf voldoen. Door deze strenge controles worden potentiële vervalsingen en valse toeschrijvingen van de beurs geweerd. Alleen werken van hoge kwaliteit mogen vanaf vrijdag worden aangeboden.

De luxe van de Tefaf beurs wordt benadrukt door de exclusieve aankleding. Bloemisten van de Firma Ten Kate zijn al de hele week bezig om de beurs in te richten. Cateraar Maison van den Boer bereidt zich een jaar lang voor om tijdens de beurs de beste hapjes en drankjes te serveren.

Camille Claudel – Torso van een Gehurkte Vrouw

Moderne segment
Naast oude meesters zijn er in Maastricht ook veel topwerken te zien uit het impressionisme en de moderne kunst, o.a. werken van Renoir (Hammer Galeries), een schilderij van Camille Pissaro (Dickinson) en een beeld van Camille Claudel (Daniel Katz). Het beeld van Claudel is een van de eerste zelfstandige werken die ze maakte in de studio van Rodin. Torso van een Gehurkte Vrouw is een expressionistisch beeld, waarin vooral de spieren erg indrukwekkend zijn.

Bartholomeus van der Helst – De overlieden van de Handboogdoelen

Restauratie Bartholomeus van der Helst
Tijdens de beurs zal ook de laatste hand worden gelegd aan de restauratie van ‘De Overlieden van de Handboogdoelen’ van Bartholomeus van der Helst.  Dit werk uit de collectie van het Amsterdam Museum is onderdeel van een kleine tentoonstelling met 17e eeuwse groepsportretten, die voor Tefaf speciaal uit het museum zijn gehaald. Nieuwsgierig geworden? Vrijdag en zaterdag is Tefaf exclusief toegankelijk voor genodigden, maar vanaf zondag is de beursvloer voor iedereen geopend (toegang 40 euro, catalogus 20 euro).

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: