Jaarlijks plaatst KunstVensters in de zomermaanden een thematische serie artikelen. Hieronder een overzicht van alle artikelen uit de zomerserie!
2023: Wandelen en Fietsen
Op zoek naar de locaties uit de schilderijen van Vincent van Gogh
Vincent van Gogh schilderde de boeren, de wevers, de kerkjes en de pastorie van Nuenen. Met deze fietsroute komt u langs de mooiste locaties!
Op pad met Jan van Goyen en Aelbert Cuyp: Water en wolken in Dordrecht
Jan van Goyen en Aelbert Cuyp maakten tientallen schilderijen van Dordrecht met De Grote Kerk, de rivier en de Hollandse wolkenluchten.
Op pad met Rembrandt: Waar woonden de rijke Amsterdammers?
Waar hingen de Nachtwacht, de Staalmeesters, de Anatomische Les of Marten en Oopjen? Deze route neemt je mee langs Rembrandt’s schilderijen.
Op pad met Johannes Bilders: Wat zijn Wodanseiken?
Johannes Bilders ontdekte in omgeving van Wolfheze de grillige Wodanseiken. In deze wandelroute gaat u zelf op zoek naar deze Wodanseiken!
Op pad met Jacob van Ruisdael: Haarlem vanuit de Duinen
Jacob van Ruisdael schilderde tientallen schilderijen van Haarlem. Deze zogenaamde ‘Haerlempjes’ tonen de stad vanuit de duinen.
2022: Dieren
Mark Dion vecht tegen uitsterven van diersoorten
De Amerikaanse kunstenaar Mark Dion vraagt in zijn werk aandacht voor natuur, klimaatverandering en biodiversiteit.
Evolutie door de ogen van apenschilder Gabriel von Max
In het werk van Gabriël von Max gedragen apen zich als mensen. Von Max schilderde tientallen schilderijen met apen. Wat was zijn inspiratie?
Waar zag Melchior d’Hondecoeter exotische vogels?
Pelikanen, kaketoe’s en papegaaien! Melchior d’Hondecoeter schilderde een bonte verzameling exotische vogels. Waar vond hij inspiratie?
Wat is het zesde zintuig van de Eenhoorn?
In de Middeleeuwen geloofden mensen dat de eenhoorn echt bestond. Schitterende series wandtapijten vierden zijn schoonheid en kracht.
Waarom worden er zoveel kattenmummies gevonden in Egypte?
In 1888 vond een boer aan de rand van de Nijl een massagraf van kattenmummies. Het was een heiligdom voor de Egyptische godin Bastet.
2021: Buitenlandse kunstenaars in Nederland
Signac vond in de haven van Rotterdam het Nederlandse licht
Rond 1900 reisde Paul Signac naar Nederland. In ons land raakte hij geïnspireerd door de bedrijvigheid in de haven van Rotterdam.
Vlaamse kunstenaars vonden in Nederland een nieuw thuis
Rond 1600 trokken veel Vlaamse kunstenaars naar Nederland, op de vlucht voor het geweld in Antwerpen. Hoe veranderden ze de Nederlandse kunst?
Nederland door de ogen van Claude Monet
Claude Monet schilderde 42 schilderijen in Nederland. Het is 150 jaar geleden dat hij ons land voor het eerst bezocht.
Albrecht Dürer reisde 500 jaar geleden door Nederland en België
Vijfhonderd jaar geleden reisde Albrecht Dürer door de lage landen. Dankzij zijn reisdagboek weten we dat hij Nijmegen, Den Bosch en Zeeland bezocht.
2020: het Portret
De Evolutie van het Moderne Portret
Door de ontdekking van de fotografie was het minder noodzakelijk om portretten te schilderen. Toch bleef het moderne portret populair.
Waarom droeg men pruiken in de pruikentijd?
In de 18e eeuw lieten mannen en vrouwen zich vaak portretteren met witte pruiken. Waar kwam deze vreemde trend vandaan?
Spullen maken de man!
Al sinds de 16e eeuw laten rijke burgers portretten van zichzelf maken. Voorwerpen die in de portretten te zien zijn, vertellen hun levensverhaal.
Wat is een ‘Tronie’?
Schilderijen van een vrolijke drinker of een Malle Babbe werden in 17e eeuw reuze-populair. Wat is een tronie?
de Romeinen gaven mummies een gezicht
Groot was de verrassing toen in de 19e eeuw ook mummies met houten portretten werden teruggevonden. Welke mummies kregen een gezicht?
2019: Rivaliteit in de Kunst
Freud vs. Bacon: Een Inspirerende Haat-Liefdeverhouding
De vriendschap tussen Lucian Freud en Francis Bacon was een bron van liefde, ergernis en inspiratie. Wat is hun verhaal?
Matisse vs. Picasso: Schilderijen Ruilen uit Rivaliteit
Henri Matisse en Pablo Picasso zijn de grootste rivalen van de moderne kunst. In 1907 ruilden ze een schilderij met elkaar.
Manet vs. Degas: Het schilderij dat een vriendschap verstoorde
Édouard Manet en Edgar Degas waren goede vrienden. Een portret dat Degas van Manet’s vrouw maakte, veranderde echter alles.
Rubens vs. Poussin: Rivalen na hun Dood
Rubens gebruikte kleur voor expressieve composities en emotionele werken. Poussin ging uit van heldere lijnen en vormen.
Leonardo vs. Michelangelo: Wie is de grootste Renaissance kunstenaar?
Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarotti waren grote rivalen. Al in hun eigen tijd werden ze gezien als de beste kunstenaars ter wereld.
2018: Kleur
Paars in de Kunst: Hadden Monet en Renoir last van ‘violettomanie’?
Paarse bomen, paarse lichamen en paarse luchten, de felle kleur kreeg een prominente plaats in het palet van Monet, Pissarro en Renoir.
Blauw in de Kunst: Waarom draagt Maria altijd een blauwe jurk?
Maria draagt altijd een blauwe mantel. Waarom wordt de kleur blauw geassocieerd met Maria? En is Maria’s kledingkeuze altijd blauw geweest?
Groen in de Kunst: Is Napoleon vermoord door zijn behang?
Bij dood van Napoleon werden er sporen van arsenicum in zijn haar gevonden. Werd Napoleon vermoord? Of is er een andere verklaring?
Geel in de Kunst: Waarom combineerde Van Gogh geel altijd met blauw en paars?
De Zonnebloemen, het Gele Huis of het Korenveld met de Kraaien: Waarom combineerde Van Gogh geel altijd met blauw en paars?
Rood in de Kunst: Waren de fresco’s in Pompeï wel rood?
Vandaag reizen we naar het oude Pompeï dat zo bekend staat om zijn rode muurschilderingen! Waren al deze muren wel rood bedoeld?
2017: Verboden Kunst
Hoe zag de Nazi Tentoonstelling voor Entartete Kunst eruit?
Om het volk het morele verval van de moderne kunst te laten zien, organiseerden de nazi’s in 1937 een tentoonstelling met entartete kunst.
Is Ai Weiwei de meest kritische kunstenaar van China?
De Chinese staat censureert actief kunst die kritisch is op de Chinese overheid. Toch wordt geen kunstenaar zo tegengewerkt als Ai Wei Wei.
Zijn Beelden een Gevaar of de Redding voor het Geloof?
De reformatie zorgt voor geloofsoorlogen in heel Europa en grootschalige vernielingen van christelijke kunst, de beeldenstorm.
Hoe Verboden Russische Avant-Garde Kunst een Museum Kreeg in Oezbekistan
Na de Russische revolutie begon Igor Savitsky ‘Verboden Kunst’ verzamelen en begon hij met overheidsgeld het Nukus museum in Oezbekistan.
Het Geheime Museum met Erotische Kunst uit Pompeï
In Napels was honderden jaren lang een geheim museum met erotische kunst uit Pompeï! Wat was hier te zien?
2016: het Naakt
het Moderne Naakt: Fascinerend of Walgelijk?
De afgelopen jaren tonen kunstenaars steeds vaker ook de meer realistische of soms zelfs ronduit lelijke kant van het menselijke lichaam.
Het Onbreekbare Taboe van het Geslacht
Al vanaf de prehistorie zijn er kunstenaars die expliciet de geslachtsdelen van mannen en vrouwen afbeelden. Is het nog steeds taboe?
Michelangelo slachtoffer van de Piemel-Politie van het Vaticaan
Michelangelo’s beroemde fresco in de Sixtijnse kapel werd in de 16e eeuw ruw bewerkt door de preutse ideeën van de kerk.
de Mooiste Vrouw ter Wereld volgens Vijf Eeuwen Kunst
Iedere eeuw brengt een nieuwe kunstenaar die zijn eigen favoriete vrouw toont. Wat is de mooiste vrouw ter wereld?
Waarom hebben Griekse beelden een kleine penis?
Opvallend genoeg hebben de Griekse beelden vaak een kleine penis. Waren Griekse mannen gewoon niet groot geschapen of is er een andere reden?