Op zoek naar de locaties uit de schilderijen van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh woonde en werkte twee jaar in Nuenen. Hij schilderde de boeren, de wevers, de kerkjes en de pastorie. Rondom het dorp zijn de locaties waar hij schilderde nog steeds te vinden. Met deze fietsroute komt u langs de mooiste Van Gogh plekjes in en rondom Nuenen!

Na omzwervingen in de Borinage, Den Haag en Drente kwam de 30-jarige Vincent van Gogh in 1883 weer bij zijn ouders in Nuenen wonen. Zijn vader was pastor en richtte in de pastorie een atelier in, waar Vincent kon werken. Van Gogh maakte in twee jaar bijna 200 schilderijen in het dorp, waaronder de aardappeleters.

Kerktoren

Van Gogh schilderde Nuenen en de omgeving. Zo maakte hij meerdere schilderijen van een oude kerktoren. Eind 1884 werd de toren afgebroken vanwege instortingsgevaar. In de schilderijen van Van Gogh is te zien hoe het dak verdwijnt. Van Gogh zag in de half afgebroken toren een symbool voor de vergankelijkheid van het geloof.

Maar het liefst schilderde Van Gogh de dorpsbewoners. Vincent bewonderde Franse kunstenaar Jean-François Millet en zijn schilderijen van het leven op het platteland. Net als Millet, schilderde Van Gogh het harde leven van de boeren. In Grove gezichtslijnen, donkere kleuren en vermoeide blikken kenmerken de karakterportretten.

Wevers

In Nuenen werkten eind 19e eeuw zo’n 400 wevers, die kleding maakten van wol en katoen. Van Gogh schilderde de weefgetouwen en de wevershuisjes in meerdere schilderijen. tegenwoordig is in Nuenen nog slechts één wevershuisje bewaard gebleven (bij knooppunt 79).

Vlakbij het wevershuisje is ook de oude pastorie waar de familie Van Gogh woonde nog te zien. Op 17 januari 1884 brak Van Gogh’s moeder haar dijbeen bij het uitstappen van de trein in Helmond. Om de pijn te verzachten schilderde Vincent de kerk waar zijn vader pastor was. Hij gaf het schilderij cadeau aan zijn moeder. Het adres van Van Goghkerkje is Papenvoort 2 (zie voor een kaart ook de pdf van de route).

Vincent van Gogh – het Van Gogh kerkje, een Wevershuisje en de Pastorie

Watermolens

De fietsroute rondom Eindhoven en Nuenen komt ook langs de Collse en de Opwettense watermolen aan de Dommel. Vincent schilderde de watermolens samen met zijn schilderviend Anthon van Rappard. Hij schreef er over aan zijn broer Theo: “We hebben toen zoo als ge denken kunt nog al togten zamen gedaan naar de wevers en allerlei mooie gevallen buiten.”.

Tussen de watermolens ligt ook het Van Gogh fietspad van kunstenaar Daan Roosegaarde. Dankzij een innovatieve technologie geeft het pad ‘s avonds licht. Het fietspad is geïnspireerd op de Van Gogh’s schilderij van de Sterrennacht.

Zelf op zoek naar de locaties uit de schilderijen van Vincent van Gogh? In onderstaande pdf kunt u de fietstocht langs de locaties uit Van Gogh’s schilderijen zelf vinden. Heel veel fietsplezier!

In 2023 bestaat KunstVensters 15 jaar! Om dit te vieren publiceerden we deze zomer kunstroutes om zelf op pad te gaan in Nederland naar de mooiste kunstplekjes! Dit artikel was het slotstuk uit de serie. Volg ons via social media of de nieuwsbrief om niets te missen!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: