Zomerserie

Op pad met Johannes Bilders: Wat zijn Wodanseiken?

Johannes Bilders ontdekte in omgeving van Wolfheze een groep eiken met grillige vormen. In nachtelijke bijeenkomsten liet Bilders ook andere kunstenaars de kracht van deze bomen zien. In deze wandelroute gaat u zelf op zoek naar deze mythische Wodanseiken!

Op een late zomeravond reed Johannes Bilders met kruiwagens met eten en drank naar een groep eiken langs een beek bij Wolfheze. Het was een mythische plek waar de Germaanse goden Wodan en Thor huisden. Bilders verkleedde zich als druïde en ging bovenop de kruiwagen staan. In de nachtelijke uren ‘doopte’ hij andere kunstenaars en navolgers tot volgers van Wodan. De ceremonie eindigde met zang, dans en natuurlijk veel drank!

Wat zijn Wodanseiken?

Vijfhonderd jaar geleden is bij Wolfheze een beek gegraven om de watermolens aan te drijven. Langs de beek werden eiken geplant. Bij Wolfheze lag destijds een groot heidegebied, waardoor de eiken in een open landschap kwamen te staan. Hierdoor werden de eiken niet heel hoog, maar vooral breed. De bomen kregen grillige takken en gekke vormen door de wind.

In de tijd van Bilders was het landschap flink veranderd. De bomen lagen niet meer op de heide, maar in een bosgebied. Ze vielen op door hun gekke vormen en takken. Bilders vond de bomen daarom iets bijzonders hebben en noemde de bomen Wodanseiken, naar de Germaanse oppergod.

Nederlandse Barbizon

De omgeving van Wolfheze was rond 1850 een favoriet gebied voor kunstschilders. Zoals de Franse kunstenaars bij Barbizon, zochten ook Nederlandse kunstenaars de ruige natuur op voor landschapsschilderijen. Dankzij de nieuw aangelegde trein naar Arnhem was het gebied rondom Wolfheze makkelijke bereikbaar vanuit bet Westen.

In Oosterbeek (vlakbij Wolfheze) ontstond een kunstenaarskolonie van natuurschilders. Bilders was in 1841 de eerste de het gebied ontdekte. Maar als snel volgde andere kunstenaars, die het inwijdingsritueel onder de Wodanseiken moesten ondergaan. De Wodanseiken zijn daarom terug te vinden in verschillende schilderijen.

In het spoor van Johannes Bilders

Stichting Natuurmonumenten heeft in het gebied rondom de Wodanseiken een wandelroute uitgezet. De Wodanseiken zijn langs de beek nog steeds goed te herkennen aan het brede takken. Om beschadiging van de bomen te voorkomen, ligt de wandelroute vooral aan de andere kant van de beek.

In de afgelopen jaren hebben de Wodanseiken het erg zwaar in dit gebied. Door de toenemende droogte en de stikstofuitstoot gaat het slecht met de bomen. Ondanks dat eiken 800-900 jaar kunnen worden, zijn er meerdere bomen dood gegaan. Het is één van de plekken waar de sporen van de huidige stikstofcrisis zichtbaar is.

In onderstaande pdf kunt u de wandeling zelf vinden, onderweg zijn naast de Wodanseiken ook grafheuvels te vinden. Zo kunt u ook zelf de mythische Wodanseiken ervaren!
Het startpunt van de route is de parkeerplaats bij het natuurgebied: Oude Kloosterweg 1, 6874AA Wolfheze.

In 2023 bestaat KunstVensters 15 jaar! De hele zomer publiceren we daarom kunstroutes om zelf op pad te gaan in Nederland naar de mooiste kunstplekjes! Volg ons via social media of de nieuwsbrief om niets te missen!

Zie ook de andere routes:

0 reacties op “Op pad met Johannes Bilders: Wat zijn Wodanseiken?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: