Hollandse meesters van de huiskamer naar het museum

Niet alle belangrijke werken van Rembrandt van Rijn en Frans Hals hangen in musea. Bij verzamelaars George en Ilone Kremer hangen schilderijen van deze meesters in de huiskamer. De Kremer collectie is nu tijdelijk samen met de verzameling van Thomas Rau te zien in het Museum Arp in Rolandseck.

In de jaren 90 begonnen George en Ilone Kremer met het verzamelen van Nederlandse kunst uit de 17e eeuw. Ze bouwden in korte tijd een indrukwekkende verzameling van 74 schilderijen op. Het Arp Museum in Bahnhof Rolandseck biedt tijdelijk de unieke mogelijkheid om de hoogtepunten van de Kremer Collectie te bekijken.

In het museum hangen de schilderijen naast werk uit de verzameling van Thomas Rau, die het Arp museum in langdurig bruikleen heeft. Het lijkt het jaar van privé-collecties, want gelijktijdig is de Leiden collectie van Thomas Kaplan te zien in de Hermitage Amsterdam.

Utrechtse Caravaggisten

In Rolandseck zijn vooral de Utrechtse Caravaggisten goed vertegenwoordigd met werken van Gerard van Honthorst en Hendrick ter Brugghen. Schitterend zijn de werken van Utrechter Matthias Storm, die in Nederland toch altijd wat ondergewaardeerd wordt. Zijn dramatische schilderij van Christus die de geldhandelaren verjaagt uit de tempel is van ongekend realisme.

Naast het gelaagde werk van Storm, komt de halfnaakte Christus van Jan Lievens klunzig over. Jezus lijkt teveel ribben te hebben en het schilderij voelt plat aan, door het ontbreken van lichtwerking bij de man op de achtergrond.

Rembrandt

De kleine tentoonstelling heeft zo’n 50 schilderijen waardoor je de tijd hebt om de werken goed te bekijken. Bijzonder is de Oriëntaalse man van Rembrandt, die qua schaduwpartijen in het gezicht niet onderdoet voor het beroemde zelfportret uit het Rijksmuseum.

Maar het zijn vooral de schilderijen van kleinere meesters die verrassen. De lekker dikke penseelstreek brengt Judith Leyster’s portret van een meisje tot leven. Of de schitterende vogelschilderijen van Melchior d’Hondecoeter. De combinatie van schilderijen met vogels op de grond en in de lucht geeft een speels effect.

Zaaloverzicht Arp Museum

Arp Museum

Het Arp Museum is gehuisvest in het oude station van Rolandseck, net ten zuiden van Bonn. Dankzij een onderaardse tunnel en lift is het station verbonden met een modern gebouw bovenop de heuvel. Het levert een schitterend uitzicht over het Rijndal op. Wie niet eerder in het Arp Museum is geweest, zal zeker verrast zijn door deze bijzondere combinatie van oude en moderne gebouwen.

Het is wel slim om even te wachten totdat op 14 mei ook de nieuwe tentoonstelling met werk van Hans Arp en zijn vrouw Sophie Tauber-Arp te zien is. De drie zalen met Hollandse meesters zijn boeiend, maar de reis naar Rolandseck is natuurlijk nog waardevoller als er iets meer te zien is.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie