Groeten uit Zuid-Frankrijk: De Middellandse zee in Singer Laren

Courbet vond er de weerspiegeling van de golven, Derain de felle kleuren van het licht en Braque de abstracte vormen van de kustdorpjes. De Middellandse zee is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Museum Singer Laren schrijft dit najaar een ansichtkaart vanaf de Zuid-Franse kust!

Eind 19e eeuw geloofden medici dat de zeelucht en het warme water van de Middellandse zee goed voor je gezondheid waren. Rijke patiënten werden daarom op reis gestuurd naar Zuid-Frankrijk ter genezing hun kwalen. Ook kunstenaars ontdekten de felle kleuren en het warme lucht van de regio. Tussen de kuuroorden ontstonden zo kunstenaarsdorpen in L’Estaque, Collioure en Cagnes-sur-Mer.

Pierre Auguste Renoir – La Baie de Villefranche-sur-Mer

Singer Laren

De rotspartijen, de weerspiegeling op het water en het warme licht lenen zich goed voor het impressionisme en het pointillisme. In het Singer zijn daarom werken te zien van Pierre Auguste Renoir, Armand Guillaumin, Theo van Rysselberghe en Ferdinand Hart Nibbrig. Ook is te zien hoe beroemde kunstenaars als Derain en Braque aan de Zuid-Franse kunst het fauvisme en kubisme ontwikkelden.

Maar de nadruk ligt in het Singer Laren op Nederlandse en Vlaamse kunstenaars die afreisden naar Zuid-Europa. Tegenwoordig vertrekken uit Nederland dagelijks tientallen vliegtuigen naar Zuid-Frankrijk, maar begin 20e eeuw was het een meerdaagse treinreis. Leo Gestel, Else Berg en Mommie Schwartz reisden naar Mallorca en vonden er een onontgonnen eiland vol natuur.

Ansichtkaarten

Maar alles veranderde toen het toerisme naar Zuid-Frankrijk op gang kwam. In een schitterende serie van zes schilderijen van Isaac Israëls zien we mensen onder parasols, bootjes op het strand en badende toeristen in de zee. Het Singer Laren laat de Middellandse zee als toeristische bestemming zien in tientallen ansichtkaarten.

Op een speelse wijze is bij vrijwel ieder schilderij een ansichtkaart van dezelfde locatie gezocht. De kaarten geven een mooi beeld hoe de Middellandse zee-kust er honderd jaar geleden uitzag. Tegelijk zorgen ze ervoor dat je de schilderijen beter gaat bekijken. Je probeert immers te kijken of je de locaties kan herkennen.

Ontdekkingen

La Grande Bleue is een speelse tentoonstelling waarin beroemde namen als Kees van Dongen, Jan Sluijters, Gustave Courbet en Yves Klein worden afgewisseld met echte ontdekkingen als Frits Klein, Geer van Velde en William Degouve de Nuncques. Het valt op dat de onbekendere namen nauwelijks onderdoen voor de grootmeesters.

Museum Singer Laren toont dit najaar een zonnige tentoonstelling. La Grande Bleue is een must-see voor iedereen die wil dat de zomer nog een beetje langer duurt.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: