Tentoonstellingen

Henry Moore brengt verstilling in Beelden aan Zee

Henry Moore balanceert tussen abstract en figuratief, tussen vorm en materiaal en tussen binnen en buiten. Een ontmoeting met de beelden van Moore haalt je uit de drukte van het dagelijks leven. Museum Beelden aan Zee toont deze zomer een overzicht van zijn oeuvre.

Buiten op de kade is het druk. Mensen staan in de rij voor de kibbeling, vliegers gaan de lucht in op het strand, en kinderen bouwen zandkastelen. Tussen het geschreeuw vliegen de meeuwen. Maar plotsklaps is het stil als je museum Beelden aan Zee binnenstapt. De beelden van Henry Moore vragen om rust en aandacht.

Zaaloverzicht Museum Beelden aan Zee – Foto: Studio Gerrit Schreurs

Van nul tot nu

In 1922 zag Henry Moore een beeld van de liggende Mexicaanse god Chacmool in het Palais de Trocadéro in Parijs. Moore was meteen onder de indruk: “Mexicaans beeldhouwwerk raakt voor mij de kern. Het is de kracht van de steen zonder kwetsbaarheid te verliezen. De verscheidenheid en vruchtbaarheid van de vormen, maken de Mexicaanse beeldhouwkunst onovertroffen.”

Moore zou zijn hele leven liggende figuren blijven maken. In Museum Beelden aan Zee zijn schitterende voorbeelden te zien van gips, steen en metaal. Maar vooral het grote bronzen werk van een liggend figuur maakt indruk. Het beeld is ruw en in stukken gebroken, zodat het net een rotspartij in de zee lijkt. Toch blijft de lichaamsvorm herkenbaar.

Binnen en buiten

Naast het liggend figuur is ook het conflict tussen binnen en buiten een favoriet thema in Moore’s werk. In Museum Beelden van Zee zijn meerdere koppen te zien, waarin het gezicht (de binnenkant) wordt omgeven door een soort helm (de buitenkant). In deze wonderlijke Helmet Heads staan kracht en kwetsbaarheid dichtbij elkaar.

Maar vooral in de abstracte beelden speelt Moore met vorm. In glooiende lijnen die in elkaar overlopen, kan de binnenkant opeens overgaan in de buitenkant. Een grote witte abstractie vorm is als een reuzenkies. Maar het zijn juist ook de kleine beelden waarin experimenteerde met abstractie.

Beeldenterras Museum Beelden aan Zee – Foto: Studio Gerrit Schreurs

Materiaal

In Museum Beelden aan Zee toont Moore zich een meester in het gebruik van materialen. Houtsnijwerk, gipsen modellen, bronzen beelden, marmeren sculpturen en allerlei andere steenbeelden; Moore is een alleskunner. Hij zoekt het materiaal dat het best bij de vorm van zijn beeld past.

Moore laat met de juist combinatie van vorm en materiaal alle beelden organisch aanvoelen. Binnen de harde betonnen muren van Beelden aan Zee lijken de beelden van Moore zacht en natuurlijk. Alsof het brons ademt. Een bezoek aan Museum Beelden aan Zee wordt zo een bijna meditatieve ervaring.

Meer recente tentoonstellingen:

0 reacties op “Henry Moore brengt verstilling in Beelden aan Zee

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: