Theo van Rysselberghe kleurt de zonsondergang

Niets zo mooi als de lucht tijdens een zonsondergang. De Belgische pointillist Theo van Rysselberghe schilderde tientallen zonsondergangen in Zuid-Frankrijk. Zijn werk is nu te zien in Singer Laren. De expo laat zien dat de schoonheid van een zonsondergang niet zit in de zon, maar in de schaduw!

De zalen van het Singer Laren zijn gevuld met zonsopkomsten en zonsondergangen. Theo van Rysselberghe schilderde de randen van de dag. Zijn werken tonen het magische licht als de zon laag aan de horizon staat. Tinten paars, oranje en roze: Alsof de wereld net een beetje kleurrijker is vlak voordat het zwart van de nacht invalt.

Boulogne-sur-Mer – Theo van Rysselberghe

Theo van Rysselberghe

Van Rysselberghe is bekend geworden als pointillist. In navolging van Georges Seurat ging hij vanaf 1888 werken met kleine puntjes ongemengde verf. Vooral in zijn landschappen is goed te zien hoeveel verschillende kleurtinten hij hiermee kon creëeren. Het blauw van water is heel anders dan het blauw van de lucht, door net een beetje meer geel of groene stipjes te plaatsen.

Later in zijn loopbaan gaat Van Rysselberghe losser schilderen. In het Singer Laren is vooral in de portretten van na 1910 te zien hoe hij werkte met soepele penseelstreken in felle kleuren. Vaak gebruikt hij andere randen dikke kleurvlakken, maar in deze gezichten veel detail in kleine penseelstreken. Hiermee trekt hij je de schilderijen in.

Kleur

Theo van Rysselberghe is een geweldige colorist. In zijn portretten weet hij met rake toetsen in blauw en groen de huid een ongekende diepte te geven. Alsof de stemming van de geportretteerde spreekt uit de kleur van de bloedvaten die door de huid schijnen. In zijn de naaktportretten zit de schoonheid van het vrouwenlichaam in de schaduwen. Intimiteit bestaat niet in het volle licht.

Ook in de landschappen die hij maakte in Zuid-Frankrijk zitten de mooiste kleuren in de schaduwen. Bij het diffuse licht aan het eind van de dag, gaat de schaduw leven. Rood, blauw, groen en paars, alle kleuren komen tevoorschijn in de schaduw van een boom.

Modernisme

Rond 1900 volgden kunststromingen elkaar snel op. Pointillisme, fauvisme, kubisme kregen in korte tijd veel navolgers, maar werden na een paar jaar weer ingeruild voor de volgende hype. Grondleggers van deze stromingen als Seurat, Matisse, Picasso vormen tegenwoordig de canon van de moderne kunst. Voor navolgers als Van Rysselberghe is binnen museale presentaties vaak minder ruimte. Het is daarom opvallend hoeveel werken in de tentoonstelling uit privécollectie komen.

Na de recente verbouwing en de uitbreiding van het museum met de Nardinc Collectie, presenteert het Singer Laren een ambitieus tentoonstellingsprogramma voor de komende jaren. Met de tentoonstelling over Theo van Rysselberghe maakt het museum een mooie start. De expo laat zien dat Van Rysselberghe veel meer is dan alleen het pointillisme. In thematische zalen gaat het niet om stromingen of een chronologische ontwikkeling, maar vooral om schilderplezier en kleur.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie