Racisme, misbruik en geweld. Kara Walker toont de rauwe geschiedenis van Amerika. Uit de 650 tekeningen, spreuken, schilderijen, films en collages van Kara Walker in museum De Pont spreekt onrecht en woede.
Silhouetten spelen een hoofdrol in de werken van Kara Walker. In haar nieuwste film “Prince McVeigh and the Turner Blasphemies” tonen de uitgeknipte zwarte silhouetten de uitspattingen van rechtsextremisme in Amerika: De bomaanslag in Oklahoma City in 1995 en de moord op James Byrd Jr., die in 1998 werd gelyncht door ‘white supremacists’. De toon is gezet.


Uit de serie The Gross Clinician Presents: Pater Gravidam, 2018, Kunstmuseum Basel, Kupferstichkabinett, aankoop 2019
Graphite, sumi ink, gofun, and gouache on paper, 38 drawings, dimensions vary, both horizontal and vertical
Racisme
Kara Walker verwierf internationale bekendheid met haar films, grote installaties en silhouetten. Maar voor museum De Pont heeft Walker haar persoonlijke archieven geopend. In 650 schetsen, knipsels, schilderijen en voorwerpen rekent Kara Walker af met racisme en discriminatie.
De kleine tekeningen en geselecteerde teksten zijn confronterend. Je leest citaten die haar aangrijpen. “But call it blue if you must”. Je ziet aangrijpende beelden, zoals een verkrachting van een zwarte vrouw. Je voelt de emotie van de tekeningen. Het is alsof je in Walker’s hoofd kan kruipen. Alsof de snelle schetsjes directer spreken dan een uitgewerkt schilderij.

Obama
De werken van Kara Walker in museum De Pont zijn nog steeds actueel. De bestorming van het Capitool laat zien onder welke spanning de Amerikaanse samenleving staat. Conservatief rechts staat recht tegenover progressief links. Onder president Trump zijn de verschillen alleen maar vergroot.
Kara Walker heeft duidelijk heimwee naar Obama. In een zaal met vier portretten van Obama speelt ze met zijn Afrikaanse roots en rekent ze af met het Trump-regime. In het laatste portret heeft Obama Trump’s hoofd zelfs in zijn hand.


2020, Glenstone Museum, Potomac, Maryland, Charcoal and pastel on paper 83.25 x 72 inches (211.5 x 182.9 cm)
Kara Walker – Imposter Syndrome
2020, Glenstone Museum, Potomac, Maryland, charcoal on paper, 82.75 x 72 inches (210.2 x 182.9 cm)
Video
Maar de meest aangrijpende werken in de tentoonstelling zijn de video’s, waarin zwarte silhouetten de hoofdrol spelen. Walker vertelt verhalen over het slavernijverleden van Amerika. Racisme en seksueel misbruik zijn zelfs in deze simpele vormen aangrijpend.
Toch stralen de werken van Kara Walker ook kracht uit. In “Testimony: Narrative of a Negress Burdened by Good Intentions” nemen slaven de slavenhouder te grazen uit wraak. Onrecht wordt niet langer geaccepteerd. De #blacklivesmatter beweging is daar een recent voorbeeld van. Kara Walker’s sterke kunst geeft zo hoop op een betere toekomst.

Meer tentoonstellingen:
Déjà-vu bij ode aan Antwerpen in het Catharijneconvent
Het Futurisme is meer dan schilderkunst
De laatste maanden van Van Gogh in Auvers
Hollandse meesters van de huiskamer naar het museum
De Jaren 20: Experimenteren met modernisme
Henry Moore brengt verstilling in Beelden aan Zee
Schilderplezier spat van het doek in Museum MORE
Vergeet Rembrandt bij bezoek aan Hermitage!
Credits Afbeeldingen Kara Walker in museum De Pont
Boven het artikel: Untitled, 2002–2004, courtesy de kunstenaar en Sikkema Jenkins & Co., New York. Watercolor, ink, graphite, collage, and cut paper on paper. Suite of 24 works on paper, dimensions vary, both horizontal and vertical.
Naast adresgegevens: Barack Obama as Othello “The Moor” With the Severed Head of Iago in a New and Revised Ending by Kara E. Walker, 2019, The Joyner/Giuffrida
Collection Pastel, Cont crayon, charcoal on treated paper 87.375 x 72 inches (221.9 x 182.9 cm)
Alle afbeeldingen: © Kara Walker, courtesy of Sikkema Jenkins & Co., New York; Sprüth Magers, Berlin
0 reacties op “Kara Walker in museum De Pont: the Right Side of History”