Guido van der Werve verovert Eye met pianomuziek

Guido van der Werve trotseert in zijn videokunst barre omstandigheden: kou, explosies en uitputting. Toch overwint uiteindelijk altijd de schoonheid van de natuur en de muziek. De trage films in Filmmuseum Eye hebben zo een meditatieve uitwerking.

Het is alsof de tijd langzamer loopt in de donkere tentoonstellingszalen van Eye. Innemende pianomuziek klinkt door de zalen als het hartritme van de tentoonstelling. Op grote schermen maak je langzaam kennis met de wondere wereld van Guido van der Werve, waarin extreme sporten, absurdisme en muziek de hoofdrol spelen.

Guido van der Werve – Nummer Acht

Eye

Hij won een Gouden Kalf en exposeerde in het Museum of Modern Art, Centre Pompidou en het Stedelijk Museum. Toch is Guido van der Werve (44) voor veel mensen geen bekende naam. Maar zijn werk kent u mogelijk wel! Recent was zijn beroemde film ‘nummer acht’ waarin hij voor een ijsbreker uitloopt onder meer te zien bij Boijmans in Ahoy en tussen de 50 Nederlands kernkunstwerken in Museum de Fundatie.

Guido van der Werve speelt zelf de hoofdrol in zijn films. Extreme duursporten zijn zijn handelsmerk. Zo rent hij 12 uur lang om zijn eigen huis in Friesland. Ook legt hij een triatlon af van Warschau naar Parijs in het voetspoor van Frederic Chopin. Chopins hart ligt begraven in Warschau en de zijn lichaam in Parijs. De film toont zijn 1700km lange reis door Europa.

 Guido van der Werve – Nummer vier
© Studio Hans Wilschut – Courtesy de kunstenaar/the artist & GRIMM Amsterdam| New York 

Muziek

Chopin’s muziek is ook te horen in ‘nummer vier’. Van de Werve speelt in deze bijna hypnotiserende film Chopin’s Nocturne Nr. 1 op een drijvend vlot in een mistig meer. De tonen van de muziek en de leegheid van het landschap brengen je helemaal tot jezelf. Helaas is de opstelling in Eye zodanig ingericht dat muziek van meerdere films soms door elkaar heen te horen is. Jammer, want de ervaring wordt zo verstoord.

Fascinerend is de film waarin Guido van der Werve naar het hoge noorden reisde. Vierentwintig uur lang stond hij op de Noordpool in de ijzige kou. De schoonheid van het witte landschap en de verstilling van het afgelegen plek contrasteert met de barre omstandigheden. In de versneld afgespeelde film zie je het weer veranderen. Van der Werve staat ondertussen te vechten tegen de vermoeidheid.

Aanrijding

In Eye is ook Van der Werve’s eerste film te zien, waarin hij zich laat aanrijden door een auto. De film is zeer absurdistisch. Balletdanseresjes dansen als engeltjes rondom zijn lichaam. Ironisch genoeg is Van der Werve vijf jaar geleden in Berlijn daadwerkelijk in een ernstig verkeersongeluk terecht gekomen. Na een maand in coma wachtte een lange revalidatie.

Later dit jaar verschijnt de eerste film die hij maakte sinds zijn ongeluk. In Eye is hiervan nu al een fragment te zien. Eye brengt zo het oeuvre van Guido van der Werve van zijn eerste film tot zijn toekomstige werk.

Catalogus

Guido van der Werve
Palpable Futility
ISBN 978-94-6208-618-0
Marente Bloemheuvel, Marian Cousijn, Sara Crombach, Jaap Guldemond, Xander Karskens, Barbara London, Dirk van Weelden
Hardcover | 28 x 23 cm | 208 pag. | geillustreerd (200 kleur)

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: