Kunst van de STRAAT

Corona, vluchtelingen, racisme en klimaat: Alle grote problemen komen voorbij in STRAAT Museum. In de enorme hallen van de NDSM werf zijn 150 street art werken te zien. In felle kleuren toont de graffitikunst de wereld van nu.

Op 15 maart 2020 kondigde premier Rutte de eerste corona lockdown aan. Street artist FAKE spoot die avond een verpleegster met een superman masker op het NDSM terrein. Deze ‘super nurse’ groeide uit tot een wereldwijd icoon van de coronacrisis.

STRAAT Museum

Betrokken

Samen met 150 andere graffiti werken is Super Nurse nu te zien in STRAAT Museum. De Argentijnse kunstenaar Alaniz toont een Syrische vluchteling achter prikkeldraad. De Zweed Vegan Flava benadrukt onze verbondenheid met de natuur door skeletten als bomen te schilderen. De sociale betrokkenheid van de graffitikunstenaars is groot.

Een rolluik vol kogelgaten is de nieuwste aanwinst, een overblijfsel uit de Libanese Burgeroorlog. Kunstenaar Jad el Khoury nodigt bezoekers uit om briefjes te schrijven aan mensen in oorlogsgebieden en deze in de kogelgaten te steken. Deze week kleurden lampen het werk in blauw en geel, als steun aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Fabriekshal

De graffitikunst is op grote doeken te zien in de NDSM werf. Vroeger werden hier schepen gebouwd, nu komen Street Artists van over de hele wereld naar de werf om te schilderen en te spuiten voor STRAAT. 140 kunstenaars uit 32 landen zijn op dit moment te zien in het museum. De gebruikte technieken zijn zeer divers: schilderingen, graffiti, sjablonen en beelden.

De industriële uitstraling van het gebouw vol hangende kranen sluit perfect aan bij de street art. De werken hangen aan de muur en staan kriskras door de ruimte. De ongepolijste omgeving past bij de graffiticultuur, die op straat vooral ruimte krijgt op verlaten terreinen, bruggen en gebouwen.

STRAAT Museum

Actueel

De werken in STRAAT zijn enorm actueel. Traditionele moderne en hedendaagse kunstmusea laten vaak kunstwerken zien die al decennia oud zijn. Maar STRAAT toont wat nu speelt in de samenleving. Ieder jaar vraagt het museum nieuwe kunstenaars om een werk te maken voor de collectie.

Uitgeverij Lannoo heeft de verhalen achter de kunstenaars en hun werken verzameld in een boek. Kunstenaars die op straat alleen bekend zijn met een “tag” krijgen zo een gezicht. Maar de beste kennismaking met de street art is een bezoek aan de NDSM werf. De enorme ruimte vol kleurrijke doeken is een overweldigende ervaring.

STRAAT
Quote from the Streets
Giulia Riva & Giovanna Di Giacomo
Uitgeverij Lannoo
€ 29,99 | softcover | 304 blz.
ISBN 978 90 435 7970 7 | Engelstalig

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie