Kunstkalender Maart 2022 – Keith Haring, Vincent van Gogh & Jan Sluijters

Expo’s van topkunstenaars: Keith Haring in Schunck, Olijfgaarden in het Van Gogh Museum en Jan Sluijters in Singer Laren. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf maart 2022?

Alexander Bogomazov – de Kist

Kiev: Hoofdstad van de Avant-Garde
Honderd jaar geleden was Kiev het middelpunt van de avant-garde kunst. Kazimir Malevich, Aleksandra Ekster en andere kunstenaars experimenteerden met kleur en abstractie totdat de Russen hun kunst verboden. Nu Oekraïne opnieuw onder vuur ligt, viert KunstVensters de Oekraïense avant-garde.
Lees verder

In maart openen weer verschillende nieuwe tentoonstellingen hun deuren. Hieronder een overzicht:.

Keith Haring
SCHUNCK, Heerlen, vanaf 9 maart 2022

SCHUNCK presenteert met trots de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural, waarin de focus ligt op het vroege werk van Keith Haring uit de periode 1980-1984, en het spontane en performatieve karakter van Harings oeuvre. De tentoonstelling laat zien dat er méér is dan Harings bekende kleurrijke werk. Centraal staat de dertiendelige muurschildering afkomstig uit Grace House, New York. Met daarbij onder andere zijn krijttekeningen in de metro en tekeningen voor de dansvoorstelling Epochal Songs (1982). De werken worden aangevuld met foto’s van de conceptuele fotograaf Tseng Kwong Chi.

Sluijters en de Modernen
Singer Museum, Laren, vanaf 9 maart 2022

Els Blokker-Verwer heeft de privécollectie die zij samen met haar man Jaap Blokker bijeen heeft gebracht, geschonken aan Singer Laren. Hun indrukwekkende kunstverzameling, de Collectie Nardinc, bestaat uit ruim veertig kunstwerken van Jan Sluijters en meer dan zeventig werken van moderne tijdgenoten. Vanaf 9 maart viert Singer Laren deze bijzondere schenking met de tentoonstelling Sluijters en de modernen. Collectie Nardinc. Het werk van Sluijters loopt als een rode draad door de tentoonstelling en schittert in de vijf thematische zalen tussen dat van andere Nederlandse modernisten. Er is een verscheidenheid aan uitbundige voorstellingen te zien, die zijn geschilderd vanuit het gevoel, met felle kleuren en losse penseeltoetsen, waar het schilderplezier van de doeken afspat.

Van Gogh en de Olijfgaarden
Van Gogh Museum, Amsterdam, vanaf 11 maart 2022

De olijfboom hoort bij een landschap in Zuid-Frankrijk, zoals de knotwilg bij Nederland. Van Gogh schilderde graag wat hij om zich heen zag. De tentoonstelling laat zien hoe Vincents keuzes en buitengewone vakmanschap leidden tot 15 variaties op dit ene onderwerp. Vincent was geboeid door de steeds wisselende sferen en kleuren van de bomen in het Zuid-Franse landschap. Hij probeerde dat zo expressief en krachtig mogelijk in zijn schilderijen weer te geven. De tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden onderzoekt welke betekenis de olijfboom had voor Van Gogh en wat zijn ambities waren bij het schilderen van deze reeks.

Wael Shawky
Museum M, Leuven, vanaf 11 maart 2022

Het werk van Wael Shawky (1971) is sterk verankerd in zijn eigen observaties wat betreft maatschappelijke veranderingen in zijn geboorteland Egypte en de regio van het Midden-Oosten. In zijn tekeningen, beelden, installaties, films en performances raakt hij thema’s aan die mee aan de basis kunnen liggen van sociale en politieke ‘vooruitgang’ zoals identiteit, religie, geschiedenis en geopolitiek. In de lente van 2022 brengt M een grote solotentoonstelling van Wael Shawky’s werk van de afgelopen 25 jaar. De expositie zal nieuwe tekeningen en een in-situ installatiewerk tonen, naast werken uit de filmtrilogie ‘Cabaret Crusades’ (2010-2016). Verder zullen er ook zelden getoonde werken te zien zijn zoals de film ‘The Cave’ (2005) of ‘Cabaret Crusades III: The Secrets of Karbala’ (2014): stuk voor stuk projecten waarin Shawky de hedendaagse cultuur kadert vanuit van een historisch perspectief en omgekeerd.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

5 MaartLaatste AvondmaalMuseum Krona, Uden
12 MaartJeroen JongeleenKröller-Müller Museum, Otterlo
12 MaartCobra en Noord-AfrikaCobra Museum, Amstelveen
18 MaartMuseum in BloeiFrans Hals Museum, Haarlem
19 MaartAnto CarteBAM, Mons

Aanraders op TV in de komende maand:

Close Up (AVROTROS)
Wekelijks woensdag om 23h05 op NPO2

Close Up is de documentaireprogramma van AVROTROS op het gebied van kunst en cultuur. Het programma zendt al sinds 1994 documentaires uit over architectuur, film, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, design, en mode. Close Up gooit het venster op de wereld wijd open, met kleurrijke kunst- en cultuur documentaires over de meest uiteenlopende onderwerpen. Al vele thema’s en personen hebben de afgelopen jaren de revue gepasseerd. Het programma maakt internationale kunst en cultuur toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek, zonder een moment aan diepgang te verliezen.
23-3: De Duizelingwekkende wereld van collage
30-3: Katten en Honden in de kunst.

Pop Art (VRT)
Zondag 13 maart om 21h00 op CANVAS

Popart: van Warhol tot Panamarenko loopt in het S.M.A.K. in Gent tot 8 mei 2022. Eind januari zendt Canvas een documentaire uit over de totstandkoming van deze tentoonstelling, met interviews met nog levende popartkunstenaars zoals Martial Raysse, Jim Dine of Paul Van Hoeydonck. “Popart is optimistisch, viert de alledaagsheid, gebruikt technieken uit de massamedia. Dat is fijn; dit optimisme is vandaag broodnodig. Maar tegelijk zit er vaak heel scherpe maatschappijkritiek in,” zegt Philippe Van Cauteren. Of hoe kunst van 60 jaar geleden ons vandaag iets te vertellen heeft.

Inside Culture (BBC)
Wekelijks vrijdag om 20h30 op BBC2

De show waarin Mary Beard kijkt naar de invloed van kunst op onze samenleving keert terug. In de eerste aflevering onderzoekt Mary hoe duizenden jaren aan verhalen en beelden van vrouwen het denken van mensen hebben gevormd, en wat dit betekent voor vrouwen die tegenwoordig een machtspositie bekleden. Ze wordt in haar zoektocht vergezeld door een groep vrouwen die glazen plafonds breken en die op de hoogste niveaus van politieke macht hebben gefunctioneerd, waaronder de voormalige premier van Australië en de eerste zwarte vrouw die als minister in het Britse kabinet heeft gediend..

7 MaartPiet Mondriaan150 jaar geleden geboren
8 MaartInternational Vrouwendag
16 MaartRosa Bonheur200 jaar geleden geboren
20 MaartBegin van de Lente
25 MaartAnnunciatiekatholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: