Kunstkalender Juli 2022 – Vlaams symbolisme, vrouwen en papier

De zomer staat voor de deur met nieuwe tentoonstellingen van Vlaams symbolisme in het Noordbrabants Museum, Vrouwelijke kunstenaars in Museum Dr8888 en Papier XL in het Rijksmuseum. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf juli 2022?

Tefaf – Foto: La Tribune de l’Art

Juwelenroof op Tefaf

In Maastricht is een overval gepleegd op de kunstbeurs Tefaf. Rond het middaguur sloegen vier overvallers toe in de evenementenhal MECC, waar de beurs wordt gehouden. Een van de overvallers begon met een moker op een vitrine in te slaan, terwijl andere daders het publiek op afstand hielden. Volgens ooggetuigen gebruikten zeker twee van hen daarbij een vuurwapen. De overval was op een stand van een juwelier. Daarbij zijn sieraden buitgemaakt, meldt de politie.

In juli openen weer verschillende nieuwe tentoonstellingen hun deuren. Hieronder een overzicht:.

XXL Papier

Rijksmuseum, Amsterdam, vanaf 1 juli 2022

Hoe stel je een 23 meter lang geschilderd landschap tentoon? Een 16 meter lange prent van een begrafenisstoet? Of een levensgroot ontwerp voor een 12 meter hoog kerkraam? Het zijn een aantal van de grootste werken op papier uit onze collectie. Door hun formaat en kwetsbaarheid zijn ze zelden of nooit te zien. Maar nu wel! In de tentoonstelling zie je werken van 1500 tot nu. Een van de oudste is de stamboom van keizer Karel V uit ca. 1535 van Robert Péril. Het is een houtsnede van bijna 7 meter! Ook zie je werk van hedendaagse kunstenaars.

Joris Ghekiere

MuZEE, Oostende, vanaf 2 juli 2022

Het was als schilder dat Joris Ghekiere (1955-2016) bekendheid en waardering verwierf. Met zijn doorgedreven onderzoek naar en experimenteren met de mogelijkheden van het medium wist hij een eigenzinnige positie in te nemen binnen de schilderkunst. Wat echter nauwelijks geweten is, is dat Joris Ghekiere naast een uitgebreid schilderoeuvre ook een ontzettend rijk corpus aan werken op papier naliet. Zorgvuldig bewaarde de kunstenaar honderden schetsen, collages, tekeningen en aquarellen in een ladekast in zijn atelier, van de vroege jaren ’80 tot kort voor zijn overlijden.

Vrouwenpalet 1900-1950

Museum Dr8888, Drachten, vanaf 9 juli 2022

We gaan terug naar het begin van de twintigste eeuw, een periode waarin vele getalenteerde vrouwelijke kunstenaars actief zijn in Nederland. Zij maken onderscheidend werk en doen zeker niet onder voor hun mannelijke collega’s. Toch zijn velen van hen in de loop van de tijd in de vergetelheid geraakt. Het bijzondere werk krijgt niet de aandacht die het verdient. Dit zetten Museum de Wieger en Museum Dr8888 recht met de tentoonstelling ‘Vrouwenpalet’ waarin ruim 100 werken van 24 vooruitstrevende Nederlandse kunstenaars te zien is. Tijdens de tentoonstelling draait het om haar kunst én haar verhaal. Met ruime aandacht voor de levens van de vrouwen, de keuzes die zij maken en de (on)mogelijkheden die ze tegen komen op hun weg.

Symbolisme in Vlaanderen

Noordbrabantsmuseum, Den Bosch, vanaf 10 juli 2022

Terwijl rond 1900 de industrialisatie in België een feit is, zet een groep kunstenaars in Gent zich af tegen het kapitalisme en de vluchtigheid van het dagelijkse bestaan. Eén voor één verlaten ze de stad en vestigen ze zich in Sint-Martens-Latem, een naburig dorp aan de Leie. Symbolisme in Vlaanderen vertelt hun verhaal. In een omgeving van rust, ruimte en spiritualiteit creëren zij voorstellingen van landschappen en menselijke figuren. Een dromerig rivierlandschap om in te verdwijnen, een krachtige boerenkop die je recht in de ogen aankijkt en een langgerekt kwetsbaar figuur van marmer. Authentiek, verfrissend en bijzonder!

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

1 juliLeonie SchneiderMuseum MORE, Ruurlo
2 juliBen ViegersNoord-Veluws Museum, Nunspeet
2 juliMichael TedjaMuseum de Fundatie, Zwolle
3 juliJo Koster & Dora Koch-SetterMarie Tak van Poortvliet Museum, Domburg
8 juliKleur!Groninger Museum, Groningen
9 juliMart Visser – SculpturesMuseum Beelden aan Zee, Scheveningen
9 juliLevend landschapStedelijk Museum, Schiedam
23 juliPieter Laurens MolStedelijk Museum, Breda

Aanraders op TV in de komende maand:

de Kleuren van Caspers

AVROTROS
Wekelijks dinsdag om 22h15 op NPO2

In haar nieuwe programma De kleuren van Caspers gaat kunstenaar en restaurator Charlotte Caspers op zoek naar de betekenis van zes kleuren. ‘In de middeleeuwen was geel de kleur voor narren, zieken en misdadigers.’ De Kleuren van Caspers gaat over de betekenis van kleur. In elk van de zes afleveringen staat één kleur centraal: zwart, wit, rood, blauw, geel en goud.

de Kok en de Directeur

AVROTROS
Vanaf 10 juli wekelijks om 19h20 op NPO2

Wat is de rol van de citroen in de kunst en keuken op Sicilië? En is de rijke mix van culturen die Suriname kenmerkt ook terug te vinden op het bord en in de musea? Gedreven door smaken, kunst, architectuur en geschiedenis reizen Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum en Joris Bijdendijk, sterren-chef van restaurant Rijks, samen door diverse landen. In De kok en de directeur inspireren de twee gepassioneerde gastheren met smaak elkaar en de kijker met délicieuse kunstuitingen en monumentale gerechten. In ieder land dat Dibbits en Bijdendijk bezoeken, ontdekt het duo prachtige kunst en maken ze kennis met nationale, culinaire gerechten en ingrediënten. Ze ontmoeten kunstenaars en chefkoks en dwalen rond in musea en keukens en in depots en bij boeren. Elke aflevering begint in het Rijksmuseum waar een schilderij of object het uitgangspunt vormt voor de ontdekkingsreis.

Alhambra

CANVAS
Zondag 10 juli om 20h10 op CANVAS

Het Alhambra in het Spaanse Andalusië is meer dan 800 jaar geleden als militair fort gebouwd door de Nasriden, een Arabische dynastie. Achter de sobere muren van de vesting gaan weelderige paleizen, patio’s, fonteinen en versieringen schuil. Ontdek aan de hand van computer- en dronebeelden welke technische hoogstandjes de Arabische architecten uit hun hoed moesten toveren om complexiteit en sublimiteit samen te brengen in dit paleizenfort, dat eigenlijk meer een kleine stad is.

22 juliMaria Magdalenakatholieke herdenking
26 juliJoachim en Annakatholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie