Kunstkalender Augustus 2022 – Hoge Luchten, Historisch Bewijs en Frida Kahlo

In de rustige zomerperiode opent een nieuwe tentoonstellingen met landschappen in het Westfries Museum. Eind augustus gaat het nieuwe televisieseizoen van start en gaat Krabbé op zoek naar Kahlo en onderzoekt het Rijksmuseum zijn historische schatten. Wat is er te zien vanaf augustus 2022?

Damien Hirst – A Hundred Years

Vliegenkunstwerk van Damien Hirst verboden

Na klachten van een bezoeker van het Kunstmuseum Wolfsburg is de installatie ‘A Hundred Years’ van Damien Hirst afgebroken. In twee glazen kubussen was de hele levencyclus van de vlieg te zien. Van vliegenlarve tot aan de dood door een vliegenlamp. Juist deze dieronvriendelijke dood van de vliegen zorgde al vanaf de eerste tentoonstelling in 1990 voor controverse. Nu blijken de vliegen onder de dierenbeschermingswet te vallen en heeft het museum de installatie afgebroken. Ze gaan nu met Hirst in overleg om kunstvliegen in de installatie te hangen.

In juli openen weer verschillende nieuwe tentoonstellingen hun deuren. Hieronder een overzicht:.

Hoge Luchten

Westfries Museum, Hoorn, vanaf 6 augustus 2022

Een lust voor het oog: de tentoonstelling Hoge Luchten toont 40 onbekende parels uit de collectie van het Rijksmuseum – verrijkt met pronkstukken uit de eigen collectie van het Westfries Museum. Met trots presenteert het Westfries Museum de prachtige vergezichten en intieme stadsgezichten van grote meesters uit de depots van het Rijksmuseum. Maar ook werken uit het Westfries Museum zelf, die samen een periode van drie eeuwen bestrijken. Bewonder indrukwekkende wolkenluchten, zoals van de 17e-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, en stadsgezichten van onder meer Harlingen, Amsterdam en Leeuwarden. Geniet van wolkenluchten boven het Westfriese land en van de oude stadspoorten van Hoorn.

W.F. Hermans

Fotomuseum, Den Haag, vanaf 20 augustus 2022

In 1957, toen zijn roman De donkere kamer van Damokles niet wilde vlotten, heeft Willem Frederik Hermans overwogen zich om te scholen tot fotograaf. Als afsluiting van het ‘Hermansjaar’ – waarin wordt gevierd dat de schrijver honderd jaar geleden werd geboren, presenteert Fotomuseum Den Haag een tentoonstelling waar Hermans’ fotografie centraal staat. Tientallen vintage en nieuwe afdrukken laten zien dat zijn foto’s technisch niet van het hoogste niveau zijn, maar wel zijn doortrokken van de wereldvisie van de schrijver. Hij kijkt met de blik van de geoloog, die in ieder landschap de onderliggende structuren herkent en constateert dat alles om ons heen onherroepelijk in het teken staat van verval en chaos.

Aanraders op TV in de komende maand:

CLOSE UP: the Photograph

AVROTROS
Dinsdag 9 augustus om 22h10 op NPO2

Sherman de Jesus weet niet veel van zijn opa. Eén foto is alles wat hij heeft. En die ene foto, gemaakt door de beroemde fotograaf James Van Der Zee, brengt hem honderd jaar later terug naar de New Yorkse wijk Harlem. Die ene foto van zijn opa blijkt tot heel veel bijzondere verhalen te leiden. De foto is namelijk gemaakt door de beroemde James Van Der Zee. Deze Afro-Amerikaanse fotograaf staat bekend om zijn portretten uit de Harlem Renaissance. Zo fotografeerde hij in de jaren 20 van de vorige eeuw ook de opa van De Jesus, die als zwarte matroos de wereld over reisde.

Verborgen Verleden van Nederland

NTR
Vanaf 11 augustus wekelijks om 19h45 op NPO2

In aflevering 1 van Verborgen Verleden van Nederland reist Waldemar Torenstra af naar Maastricht. Daar, in het hart van de stad, ligt het beroemde Vrijthof. Een plein waarop men graag flaneert of naar de walsjes van André Rieu luistert, maar wie belandde er hier vroeger op de brandstapel? Wie waren de Romeo en Juliet van het Vrijthof? En wie stikte er in een graatje? Op dit mooie Maastrichtse plein vloeien zowel het bier als het wijwater rijkelijk en komen leven én dood samen.

Historisch Bewijs

AVROTROS
Vanaf 26 augustus wekelijks om 22h10 op NPO2

Zijn de maanstenen, die in het Boerhaave Museum te Leiden liggen, daadwerkelijk door Neil Armstrong meegenomen tijdens de Apollo 11-missie? In een nieuw seizoen van Historisch Bewijs gaat een team van experts op zoek naar het antwoord op deze en vier andere vragen. Zij doen er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek.

Krabbé zoekt Kahlo

AVROTROS
Vanaf 30 augustus 2022 wekelijks om 20h30 op NPO2

Jeroen Krabbé gaat voor het vijfde seizoen van ‘Krabbé zoekt…’ op zoek naar de mens achter kunstenaar Frida Kahlo. Kahlo’s werk leest als een aangrijpende biografie. Het is intens en soms keihard, maar ook vol liefde en kleur; net als haar leven. Als dochter van een Indiaans-Mexicaanse moeder en Duitse vader leefde ze in twee werelden. Ze was een kind van de revolutie; strijdvaardig met een enorme positieve levensinstelling. Dat heeft haar geholpen bij de vele tegenslagen die zij in haar leven te verwerken kreeg: de verbanning van de Mexicaanse cultuur door de Spaanse overheersing, de ondergeschikte positie van de vrouw in de samenleving en de kunst, en een lichaam dat haar enorm dwars heeft gezeten (polio, een ongeluk en vele operaties).

6 AugustusPride Amsterdam
6 AugustusTransfiguratiekatholieke herdenking
15 AugustusMaria Hemelvaartkatholieke herdenking
19 AugustusDag van de Fotografie
22 AugustusKroning van Mariakatholieke herdenking
29 AugustusOnthoofding Johannes de Doperkatholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie