Kunstkalender September 2022 – Heropening KMSKA, Hockney & Rembrandt

September 2022

Na tien jaar verbouwen opent eind september het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen zijn deuren! In Nederland start een druk najaarsprogramma met David Hockney in het Teylers, Rembrandt in het Mauritshuis en de vernieuwde Hermitage Amsterdam! KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf september 2022?

KMSKA – Foto: Karin Borghouts

Heropening Koninklijk Museum voor Schone Kunst

Op 24 september 2022 opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opnieuw de deuren voor het publiek. Het grootste museum van Vlaanderen onderging de voorbije 10 jaar een ingrijpende renovatie en uitbreiding. In een gloednieuw museumgebouw toont het KMSKA meer dan 600 kunstwerken. Ieder werk ging door de handen van een team professionele restauratoren en werd zorgvuldig geconserveerd of gerestaureerd.

In de majestueuze De Keyserzaal kiest de bezoeker welk deel van het museum eerst wordt bezocht. In de historische ruimtes vind je onder meer werken van Rubens, Van Dyck, Van Eyck en kom je oog in oog te staan met de bloedmooie Madonna van Fouquet. Het museum herbergt ook de grootste collectie van James Ensor wereldwijd. Deze kunstenaar is het scharnierpunt tussen oud en nieuw en krijgt een volledige vleugel in het nieuwe museum. Daar kan je verder ook terecht voor de grootste Rik Wouters-collectie ter wereld, voor werken van Magritte, Modigliani, en nog veel meer.

In september openen veel najaarstentoonstellingen hun deuren. Hieronder een overzicht:

De Nieuwe Vrouw

Singer, Laren, vanaf 13 septmber 2022

De Nieuwe Vrouw vertelt het verhaal van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst vanaf eind 19de eeuw. In de schijnwerpers staan vrouwen die de barricade op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, collecties aanleggen, een sigaret opsteken, met hun korte (of lange) coupe flaneren of op de fiets springen. Vrouwen die – keer op keer – tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is, die met conventies breken en grenzen verleggen. De tentoonstelling stelt vragen over de macht om te kijken en bekeken te worden, in een tijd waarin vrouwen verandering opeisen van wetgeving en moraal. Centraal staat de beeldvorming van de vrouw, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie.

Love stories

Hermitage, Amsterdam, vanaf 17 september 2022

LOVE STORIES toont een selectie portretten uit de bekende collectie van de National Portrait Gallery in Londen. De wereldberoemde galerie aan Trafalgar Square huisvest de grootste collectie portretkunst ter wereld. De tentoonstelling toont meesterwerken die de liefde verbeelden. Samen geven ze een ontroerend beeld van hoe liefde en verlangen de portretkunst gevormd hebben – van de late zestiende eeuw tot nu. De kern wordt gevormd door een reeks real-life love stories over de liefde in al haar vormen. Van romantische liefde tot de obsessie van kunstenaars voor hun muze en van liefdestragedies tot de liefde die tegen alle verwachtingen in overwint. LOVE STORIES is een samenwerking tussen de National Portrait Gallery in Londen, Hermitage Amsterdam en de Dutch National Portrait Gallery.

Melle – Schilder van een andere werkelijkheid

Museum Van Bommel Van Dam, Venlo, vanaf 18 september 2022

De Amsterdamse Melle Oldeboerrigter (1908-1976) is één van de meest raadselachtige schilders van de twintigste eeuw. Niet alleen zijn schilderijen bevatten vervreemdende taferelen, ook als kunstenaar wilde hij zich niet in één hokje laten vangen. Maar wie ongrijpbaar is, loopt het gevaar onbegrepen te blijven. Met de grote overzichtstentoonstelling MELLE – Schilder van een andere werkelijkheid brengt museum van Bommel van Dam de wonderlijke wereld van de enigszins in de vergetelheid geraakte kunstenaar dit najaar opnieuw onder de aandacht.  
In het verleden is vaak geprobeerd de schilderijen van Melle te duiden. Geen gemakkelijke klus, niet in de laatste plaats omdat de schilder zich nooit heeft aangesloten bij een artistieke beweging of kunstenaarsgroep. De vergelijking met de vijftiende-eeuwse kunstschilder Jeroen Bosch werd vaak gemaakt en leverde hem de bijnaam ‘de Amsterdamse Jeroen Bosch’ op. 

Hockney’s Eye

Teylers Museum, Haarlem, vanaf 25 september 2022

Al zijn hele carrière lang onderzoekt David Hockney hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van directe waarneming (‘eyeballing’ in zijn woorden) of door toepassing van lijnperspectief, maar maken zij daarnaast al eeuwenlang gebruik van optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal. Hockneys werk wordt getoond naast het werk van oude meesters als Claude Lorrain en Pieter Saenredam en de optische instrumenten die zij volgens hem gebruikt kunnen hebben. In de unieke historische context van Teylers als natuurwetenschappelijk en kunsthistorisch laboratorium kijk je door de ogen van Hockney naar de kunstgeschiedenis. Ook ontdek je hoe hij in zijn werk steeds nieuwe en dynamische manieren vindt om de visuele wereld weer te geven, bijvoorbeeld door het perspectief om te draaien of door onconventionele hulpmiddelen te gebruiken zoals de camera lucida.

Manhattan Masters

Mauritshuis, Den Haag, vanaf 29 september 2022

Het jubileumjaar van het Mauritshuis sluit af met een zeer bijzondere tentoonstelling: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd. Een van de schilderijen die New York tijdelijk inruilt voor Den Haag, is het bejubelde Zelfportret van Rembrandt uit 1658, een schilderij van de buitencategorie. De schilder heeft zichzelf in zijn leven vele malen vereeuwigd, maar dit zelfportret wordt door kenners als het indrukwekkendste beoordeeld.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

3 septemberAlbert BaertsoenKoninklijk Museum Schone Kunst, Gent
3 septemberMoshewka LangaKM21, Den Haag
9 septemberDidier VermeirenWIELS, Brussel
10 septemberMiddeleeuwenFries Museum, Leeuwarden
10 septemberNeo RauchMuseum de Fundatie, Zwolle
10 septemberBaksteen | BrickKunsthal kade, Amersfoort
16 septemberAmalia van SolmsMuseum Prinsehof, Delft
16 septemberMuseum in MotionMHKA, Antwerpen
17 septemberKlimaatexpoMuseum de Fundatie, Zwolle
17 septemberRagnar KjartanssonMuseum de Pont, Tilburg
23 septemberKinshasa (N)tóngáKANAL, Brussel
24 septemberKosmoramaKMSKA, Antwerpen
25 septemberItaliaanse futurismeRijksmuseum Twenthe, Enschede
30 septemberOnderkruipselsRijksmuseum, Amsterdam
30 septemberMigranten in HaarlemFrans Hals Museum, Haarlem

Aanraders op TV in de komende maand:

Historisch bewijs

AVROTROS
Wekelijks vrijdag om 22h15 op NPO2

Zijn de maanstenen, die in het Boerhaave Museum te Leiden liggen, daadwerkelijk door Neil Armstrong meegenomen tijdens de Apollo 11-missie? In een nieuw seizoen van Historisch Bewijs gaat een team van experts op zoek naar het antwoord op deze en vier andere vragen. Zij doen er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek.

Krabbé zoekt Kahlo

AVROTROS
Wekelijks dinsdag om 20h30 op NPO2

Jeroen Krabbé gaat voor het vijfde seizoen van ‘Krabbé zoekt…’ op zoek naar de mens achter kunstenaar Frida Kahlo. Kahlo’s werk leest als een aangrijpende biografie. Het is intens en soms keihard, maar ook vol liefde en kleur; net als haar leven. Als dochter van een Indiaans-Mexicaanse moeder en Duitse vader leefde ze in twee werelden. Ze was een kind van de revolutie; strijdvaardig met een enorme positieve levensinstelling. Dat heeft haar geholpen bij de vele tegenslagen die zij in haar leven te verwerken kreeg: de verbanning van de Mexicaanse cultuur door de Spaanse overheersing, de ondergeschikte positie van de vrouw in de samenleving en de kunst, en een lichaam dat haar enorm dwars heeft gezeten (polio, een ongeluk en vele operaties).

CLOSE UP: Natasja Kensmil

AVROTROS
Woensdag 14 september om 22h15 op NPO2

In Kenmils enorme opvallend lege atelier aan het IJ in Amsterdam maakt regisseur Lisa Boerstra een portret van Natasja Kensmil, de Amsterdamse kunstenaar die vorig najaar de Johannes Vermeer Prijs (de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten ter waarde van honderdduizend euro) kreeg uitgereikt door demissionair
minister Ingrid van Engelshoven.

Andere CLOSE UP documentaires worden wekelijks zaterdagochtend om 8h00 herhaald op NPO1:
3-9 Abbas Attar
10-9 Folkert de Jong
17-9 Keith Haring

7 septemberFrederic Bazille200 jaar geleden geboren
8 septemberGeboorte van Mariakatholieke herdenking
10-11 septemberOpen Monumentendag
21 septemberLuther Bijbel500 jaar oud
23 septemberBegin van de Herfst

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: