Kunstkalender December 2022 – Vrouwenpalet & Raoul de Keyser

Nederlandse landschappen in Museum Gouda en vrouwelijke kunstenaars in de Kunsthal. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf december 2022?

Nieuw Giacometti-museum voor Parijs

Vanaf 2026 opent in het voormalige treinstation Gare des Invalides een nieuw museum voor de beelden van Alberto Giacometti. Het gebouw was tot voor kort in gebruik door Air France, maar zal de komende jaren geheel verbouwd worden. In het museum komt ruimte voor grote vaste collectie met beelden van Giacometti, maar ook voor tijdelijke tentoonstellingen.

Het museum is opgericht door de Fondation Giacometti dat het nalatenschap van de kunstenaar beheert. Omdat Giacometti een kopie van ieder beeld zelf hield, is de stichting in het bezit van een gigantische collectie met beelden. In het nieuwe museum zal ook een reconstructie van Giacometti’s atelier te zien zijn.

Recent was een deel van de collectie te zien in Museum Voorlinden

In december openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

Hoge luchten

Museum Gouda, Gouda, vanaf 10 december 2022

Met trots presenteert Museum Gouda prachtige vergezichten en intieme stadsgezichten van grote meesters uit de depots van het Rijksmuseum. Maar ook werken uit Museum Gouda zelf, die samen een periode van drie eeuwen bestrijken. Bewonder de prachtige schilderijen van de 17e-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van Cornelis Springer, een meester uit de Romantiek. Uit de Haagse School zijn verschillende werken van Jacob Maris vertegenwoordigd. Bekende en minder bekende schilders, zoals George Breitner, Johan Barthold Jongkind, Isaac Ouwater, Frans de Hulst en Jan Weissenbruch vormen samen een zeer bezienswaardig en indrukwekkend geheel.

Rein Dool

Dordrechts Museum, Dordrecht, vanaf 11 december 2022

In ruim zestig jaar bouwde Rein Dool (Leiden 1933) een omvangrijk oeuvre op, bestaande uit schilder- en tekenkunst, grafiek, sculptuur en keramiek. Het fundament onder al zijn kunst is echter het tekenen, waarvoor hij al jong een zeldzaam talent ontwikkelde. Dools uitgangspunt zijn de traditionele thema’s landschap, portret, stilleven en figuurstuk, maar zijn tekeningen laten een grote verscheidenheid zien in benadering en werkwijze. Toch herken je in elk werk het oog en de hand van de kunstenaar. Verwondering over de wereld, de medemens en zichzelf is wat hem drijft.

.

Raoul de Keyser

Mu.ZEE, Oostende, vanaf 17 december 2022

In de loop van zijn bijna 50-jarige carrière creëerde de Belgische kunstenaar Raoul De Keyser (1930-2012) een reeks kunstwerken die een brug leggen tussen de concrete mysteries van het alledaagse en de ongrijpbare wereld van het abstracte. Friends in a Field: Conversations with Raoul De Keyser neemt De Keysers radicale aanpak van abstracte schilderkunst als uitgangspunt voor een gesprek met een diverse groep zowel levende als overleden kunstenaars. Hun werk deelt de gevoeligheid en aandacht voor de fragiele ontastbaarheid van de wereld. In hun schilderijen, sculpturen en werken op papier kaatsen deze kunstenaars samen met De Keyser de wereld naar ons terug als een soort abstracte visuele poëzie.

Vrouwenpalet – 1900-1950

Kunsthal, Rotterdam, vanaf 24 december 2022

De tentoonstelling Vrouwenpalet 1900 – 1950 laat het vooruitstrevende werk van vierentwintig Nederlandse vrouwelijke kunstenaars zien, die in de eerste helft van de vorige eeuw leven en werken in de voorhoede van de moderne kunst. Ruim honderd werken van onder andere Charley Toorop, Lou Loeber, Else Berg, Jacoba van Heemskerck en Charlotte van Pallandt komen samen in de Kunsthal. De kunstenaars delen naast het vrouw zijn hun talent, ambitie en drang naar vernieuwing. De tentoonstelling belicht niet alleen hun werk maar ook hun levens en keuzes en laat zien welke kansen en obstakels zij op hun pad tegenkomen. De tentoonstelling plaatst het werk van deze kunstenaars in de context van de tijd en laat zien met welke (on)mogelijkheden ze te maken hebben in een door mannen gedomineerde kunstwereld.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

3 decemberSebastián Díaz MoralesMuseum de Pont, Tilburg
3 decemberUtrecht Lokaal – Ricardo van Eyk & Janine van OeneCentraal Museum, Utrecht
4 decemberReinder OurensmaMuseum Heerenveen, Heerenveen
8 decemberPaul KooikerFOAM, Amsterdam
10 decemberKunstenaarsdorpenZuiderzeemuseum, Enkhuizen
17 decemberBasim MagdyKM21, Den Haag
17 decemberPatricia KaersenhoutVan Abbemuseum, Eindhoven

Aanraders op TV in de komende maand:

Stolen: catching the art thieves

CANVAS
Zondag 4, 11 en 18 december om 20h10 op CANVAS

Elk jaar wordt er voor miljarden euro’s aan kunst gestolen. Het is dan ook de meest lucratieve misdaadhandel na wapens en drugs. In 2004 wordt ‘De schreeuw’ van Munch van een galeriewand gerukt in Oslo. De rechercheurs die de diefstal van het wereldberoemde werk onderzochten, beschrijven een ingewikkeld en gevaarlijk onderzoek dat blootlegt hoe ver criminelen bereid zijn te gaan om vrijuit te kunnen gaan voor moord.

Sterren op het doek

MAX
Wekelijks zaterdag om 20h40 op NPO2

In dit programma wordt wekelijks een bekende Nederlander geportretteerd door 3 kunstenaars. De ster op het doek kiest 1 van de 3 kunstwerken. Op deze website kunt u na de uitzending bieden op de niet gekozen doeken en daarmee een – door de BN’er gekozen – goed doel steunen.

Close Up: Chu Teh-Chun

AVROTROS
Woensdag 21 december om 23h30 op NPO2

De lumineuze, kleurrijke schilderijen van de Chinees-Franse schilder Chu Teh-Chun (1920-2014) doen met hun krachtige penseelstreken denken aan kalligrafie.

5 decemberSint NicolaasKinderfeest
8 decemberOnbevlekte ontvangenisKatholieke herdenking
8 decemberLucian Freud100 jaar geleden overleden
21 decemberWinter
23 decemberGeorge Catlin150 jaar geleden overleden
25 decemberKerstmis
28 decemberKindermoord in BethlehemKatholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie