Picasso en Giacometti: Zoek de overeenkomsten!

Picasso en Giacometti ontwikkelden een bijzondere vriendschap, ondanks de grote stijlverschillen in hun kunst. Museum Voorlinden toont schilderijen en beelden van de twee moderne meesters nu naast elkaar. Zijn er overeenkomsten in hun werk?

Picasso en Giacometti ontmoetten elkaar voor de eerste keer in 1931. Het surrealisme was in deze jaren populair. Beide kunstenaars experimenteerden hiermee in hun werk. Later ontwikkelden ze hun eigen stijl: Picasso vervormde mensen en voorwerpen, Giacometti maakte slanke beelden van brons.

Voor het werk van Giacometti: © Succession Alberto Giacometti / ADAGP, Paris, 2021
Voor het werk van Picasso: © Succession Picasso 2021

Kijk-en-vergelijk

De afgelopen tien jaar is het concept om twee beroemde kunstenaars met elkaar te vergelijken erg populair geworden. Hoewel dit soort blockbusters altijd veel bezoekers trekken, zijn de tentoonstellingen niet altijd een succes. Zo bleek ook uit eerdere kijk-en-vergelijk tentoonstellingen met Giacometti. Giacometti-Chadwick was een toptentoonstelling, maar bij Giacometti en de Etrusken sloeg de vergelijking nergens op.

Ook bij Picasso en Giacometti ligt het gevaar van overdreven vergelijkingen op de loer. Beide kunstenaars hadden onderling contact, maar toch kan moeilijk beweerd worden dat ze elkaar voortdurend inspireerden.

Het contrast tussen de twee persoonlijkheden is enorm. Waar Picasso met durf, arrogantie en grote gebaren veel aandacht trekt, ogen de werken van Giacometti zoekend en kwetsbaar. In de tentoonstelling is dit verschil goed te zien in werken van hun vrouwen. Picasso’s vrouwen zijn expressief, Giacometti’s beelden zijn ingetogen.

Parijs

De vergelijking van Picasso en Giacometti moet daarom meer gezocht worden in het kunstenaarsmilieu waarin ze werkten. Beide kunstenaars woonden in Parijs en hadden te maken met dezelfde invloeden. Zo is in een serie beelden uit de jaren 10 en 20 goed te zien dat ze beiden steeds abstracter gaan werken.

Ook de opkomst van het surrealisme beïnvloedt zowel Picasso als Giacometti. In het museum is goed te zien ze basale vormen gebruiken om personen uit te beelden. De vergelijking tussen Picasso en Giacometti in Museum Voorlinden laat zo zien hoe de kunstenaars inspeelden op dezelfde tendensen in Parijs.

Voor het werk van Giacometti: © Succession Alberto Giacometti / ADAGP, Paris, 2021
Voor het werk van Picasso: © Succession Picasso 2021

Museum Voorlinden

Later in hun carrière wordt deze gemeenschappelijke deler steeds kleiner. Ze hebben nu hun eigen stijl gevonden en laten zich minder beïnvloeden door kunst-hypes. In de laatste zaal zien we de belangrijkste beelden van Giacometti, de lopende man en zijn dunne kat. Naast deze kwetsbare werken, voelt Picasso lomp en onbehouwen.

Picasso en Giacometti zijn twee kunstenaars die uiteindelijk hun eigen weg volgden. Hoewel beide kunstenaars in dezelfde omgeving werkten, kozen ze hun eigen oplossingen. De kijk-en-vergelijk tentoonstelling van Museum Voorlinden laat ons zo vooral de verschillen tussen Giacometti en Picasso zien.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: