Marinus Boezem steelt de show in het Kröller-Müller Museum

Kunst was de afgelopen maanden alleen in de buitenlucht te zien, maar sinds dit weekend zijn de musea weer open! Het Kröller-Müller Museum heeft daarom het buiten naar binnen gehaald met 15 ‘shows’ van Marinus Boezem. De speelse kunstinstallaties laten je wind, water en geluid anders ervaren!

‘Shows’ noemde Marinus Boezem zijn conceptuele kunstwerken uit de jaren 60. Hij ontwierp installaties waarbij al je zintuigen geprikkeld worden. Zijn kunstwerken zijn uitermate ‘instagrammable’ en dus is de ervaringskunst van Boezem weer helemaal van deze tijd. Het Kröller-Müller Museum toont deze zomer voor het eerste alle 15 shows tegelijk.

Marinus Boezem – Gordijnenkamer (Show IX), 1965
Stencil collectie M. Boezem, foto: G.J. van Rooij.

Lucht
Lucht speelt de hoofdrol in de “shows” van Marinus Boezem. Gordijnen maken de wind zichtbaar als ze rustig door de kamer wapperen. Op de ontwerpschets ziet het er simpel uit, maar het resultaat is overweldigend. Het is alsof je omringd bent door wolken en door de lucht wordt geblazen door de wind.

Even verderop loop je tussen twee zeilen die met ventilators tegen je aan worden geblazen (show XIII). Het verplaatsen van lucht wordt zo een fysieke ervaring. Boezem behaalt met simpele ingrediënten maximaal effect. Een gang met spiegels geeft een gevoel van oneindigheid (show XII). Een gordijn van lucht maakt een onzichtbare grens (show XI).

Martinus Boezem – Alle shows, foto: Bert Verver

Shows
Als een zakenman ging Marinus Boezem op pad. Keurig in pak, koffertje in de hand, probeerde hij zijn shows te verkopen aan musea en galeries. Simpele schetsjes waren het, niet meer, niet minder. Maar zoals bij veel conceptuele kunstenaars ging het niet om de tekeningen, maar om de ideeën. Boezem hoopte dat musea ze tot uitvoering wilden brengen.

In het Kröller-Müller Museum zijn nu alle 15 shows te zien als ontwerpschets en als installatie. Boezem was zelf betrokken bij de uitvoering. Sommige installaties vereisten de nodige tests. Zo moest het zand van de zandfontein met de juist consistentie en snelheid de lucht in worden geblazen voor het optimale effect.

Marinus Boezem – Zandfontein (Show IV), 1964-1965
Stencil collectie M. Boezem, foto: G.J. van Rooij.

Elementen in het museum
Na maanden van buitenactiviteiten door de coronamaatregelen, voelt alsof het Kröller-Müller Museum buiten naar binnen heeft gehaald. In de tentoonstelling draait het om beweging, geluid, wind. Het zijn allemaal elementen die buiten meer aanwezig zijn dan binnen. Het is jammer dat museum de dakramen heeft verduisterd, want in het natuurlijke licht was de puurheid van Boezem’s werken extra benadrukt.

Na maanden op een kunstdieet staan de musea te popelen om je een kunstmaaltijd voor te schotelen. Het Kröller-Müller Museum biedt de ideale tentoonstelling om je letterlijk onder te dompelen in de kunst. Bij Marinus Boezem voel je de fysieke noodzaak van kunst om je heen!

Marinus Boezem – Zeilenplan, 2021, foto: G.J. Rooij
Boven dit artikel: Marinus Boezem – Spiegelgang, 2021, foto: G.J. Rooij

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: