Bonte Beestenboel in Kunsthal Rotterdam

Een protesterende kat, een ree met een pleister op zijn hoofd en een ijsbeer die yoga doet! Wat een beestenboel! In een speelse tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam houden kunstenaars ons een spiegel voor. Wat zeggen dieren over de mens?

In de Kunsthal staat deze zomer een aanhangwagen met een wolf. Het is een kunstwerk van Mark Dion dat doet denken aan een nieuwsbericht: “Wolf terug op Hoge Veluwe”. Schitterend nieuws, zou je zeggen! Na honderden jaren is de inheems toppredator terug in het grootste natuurgebied van ons land. Toch waren de boswachters op de Veluwe niet enthousiast. Ze zijn de wolf liever kwijt dan rijk om hun kudde moeflonschapen te beschermen.

De aanhangwagen van Mark Dion is tekenend voor onze omgang met de natuur. We vinden wilde dieren prachtig, zolang wij zelf bepalen waar ze komen en er vooral geen last van hebben. De wolf is alleen welkom als wij kunnen bepalen waar hij loopt en wat hij eet!

Maurizio Cattelan, untitled, 1996, Private Collection, foto: David Stjernholm
Daniel Firman, Nasutamanus, 2012, Courtesy the artist and Perrotin, foto: Daniel Firman/Perrotin

Mens vs Natuur

In de tentoonstelling ‘We are animals’ staat de omgang van de mens met de natuur centraal. Vaak levert dit grappige beelden op: zoals een hertje met een verband om zijn hoofd. Of wat te denken van een olifant die aan zijn slurf aan de muur hangt.

Maar soms zijn de kunstwerken ook confronterend. Zoals een videokunstwerk van Gordon Douglas, waarin we een olifant in een kale witte ruimte zien lopen. Je voelt de eenzaamheid en ontheemding van het dier. Wat heeft de mens met de leefomgeving van de olifant gedaan?

William Wegman, Looking Right, 2015, Courtesy Sperone Westwater, New York

Spiegel van de mens

We are animals laat zien dat we vaak menselijke eigenschappen aan dieren toeschrijven. In de foto’s van honden in regenjassen van William Wegman, is de volgzame hond het bewijs van ons eigen kopieergedrag. De regenjassen lijken zo uit een mode-reclame te komen.

Ook de katten in de Kunsthal geven te denken. Met photoshop gemanipuleerde kattenplaatjes sieren de muren. Wat zijn ze toch schattig! Nu honderdduizenden Nederlanders tijdens de coronacrisis een kat als huisdier hebben genomen, is het te hopen dat deze beesten ook na de crisis niet afgedankt worden en eindigen zoals David Shrigley’s opgezette kat met het bordje ‘I’m dead’.

Beestenboel

In de Kunsthal zijn veel recente werken te zien. De expo is daarom een kennismaking met hedendaagse kunstenaars die nog weinig in Nederlandse museale collecties zijn vertegenwoordigd. Het is leuk om deze internationale toppers nu ook buiten de galerie en de kunstbeurzen te kunnen zien.

We are animals is een speelse tentoonstelling, die geschikt is voor een breed publiek. De werken zijn gekozen om je te verbazen, aan het lachen te maken of aan het denken te zetten. In de zalen lopen niet alleen vaste museumbezoekers, maar veel jonge gezinnen met kinderen. Het is bijzonder hoe het de Kunsthal keer op keer lukt om met hun tentoonstellingen een nieuw publiek te bereiken.

Foto boven dit artikel: Mark Dion, Mobile Wilderness Unit – Wolf, 2006, Courtesy Georg Kargl Fine Arts. Foto: David Stjernholm

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: