Hoopvolle kunst van JR in het Groninger Museum

De Franse kunstenaar JR reist over de hele wereld. Met zijn opvallende portretten van gewone mensen, brengt hij mensen bij elkaar. Kunst die de wereld een beetje mooier maakt in het Groninger Museum!

De street art kunstenaar JR brengt met zijn komische portretfoto’s zelfs de grootste tegenstanders bij elkaar. Zo plaatste hij foto’s van joden, islamieten en christenen naast elkaar op de beruchte Israëlische muur om de gekoloniseerde gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Zonder oordeel, zonder boodschap, brengt hij zo het gesprek tussen bewoners op gang. Iedereen is namelijk verbaasd over de gekke portretten.

Groninger Museum, JR:Chronicles, foto: Heinz Aebi

Parijs

JR begon zijn carrière in de beruchte banlieus van Parijs. Hij fotografeerde kansarme jongeren en drukte hun gezichten af op grote posters. Hoe gekker de foto, hoe beter. Durf anders te zijn! Door ze in de hele stad op te hangen, gaf hij een groep ongehoorde jongeren een gezicht.

Posters bleven de kern van JR’s werk. Vaak zijn ze door de kwetsbaarheid van het materiaal maar tijdelijk te zien. Het Groninger museum toont zijn belangrijkste projecten van de afgelopen 20 jaar. Omdat alle projecten tijdelijk en lokaal zijn, zijn in het museum vooral foto’s en video’s te zien over zijn werk.

JR (French, born 1983). – 28 Millimètres, Women Are Heroes, Action dans la Favela Morro da Providência, Favela de Jour, Rio de Janeiro, 2008. Installation image. Wheat-pasted posters on buildings.
GIANTS, Kikito and the Boarder Patrol, Tecate, Mexico—U.S.A., 2017. Installation image. Wheat-pasted poster. © JR-ART.NET

Samenwerken

JR werkt over de hele wereld en maakt zijn kunst altijd samen met de lokale bevolking. Op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico liet hij een levensgrote peuter over de muur kijken. Hij bracht hiermee mensen met elkaar in gesprek. Op de laatste dag van de installatie organiseerde hij een picknick waarbij Mexicanen en Amerikanen gezamenlijk eten deelden.

In de serie “Women Are Heroes” vroeg hij aandacht voor de positie van de vrouw. De foto’s die hij hiervoor in Kenia maakte, drukte hij af op grote zeildoeken. De fotodoeken dienden niet alleen als decoratie, maar werden ook gebruikt ter versteviging van daken. Kunst wordt zo een sociaal project.

JR (French, born 1983). Still from The Gun Chronicles, 2018. Video, black and white, sound; 4 min. loop. © JR-ART.NET.

Wapen tegen polarisatie

JR schetst een wereld waarin we meer oog hebben voor elkaar, letterlijk door iedereen zichtbaar te maken. Zijn serie Inside Out, waarin lokale bewoners in een fotostudio worden gefotografeerd, is inmiddels op honderden plekken uitgevoerd. Vorig week stond de studio in Groningen en inmiddels hangen posters van onbekende Groningers op de buitenmuren van het museum.

De kunst van JR is ontwapenend. Nederland kent meer polarisatie dan ooit. Iedereen zit in zijn eigen social media bubbel en talkshows zijn een grote meningenfabriek. Maar JR heeft geen oordeel. Bij JR wordt iedereen gezien en gehoord. Stel je voor dat we dat allemaal zouden doen. Zou dat niet een heerlijk land zijn om in te leven?

Credit foto boven dit artikel: JR . Migrants, Mayra, Picnic across the Border, Tecate, Mexico—U.S.A., 2017. Installation image. Wheat-pasted poster on table. © JR-ART.NE

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie