Frida Kahlo: de Mythe of de Kunst?

De Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo staat bekend om haar zelfportretten, haar pijn, en haar levendige kleuren. In het Drents Museum zijn dit najaar tientallen schilderijen te zien naast haar persoonlijke spullen. De Frida-gekte neemt mythische proporties aan, maar ondertussen wordt haar kunst een beetje vergeten….

Het Drents Museum vertelt dit najaar het levensverhaal van Frida Kahlo. De verlamming van haar rechterbeen, haar haat-liefde huwelijk met de 20 jaar oudere Diego Rivera, haar busongeluk, haar overspel en haar moeizame medische geschiedenis. Aan de hand van schilderijen en persoonlijk voorwerpen schetst het museum het beeld van een leven vol tegenslag.

Frida Kahlo

Frida Kahlo was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in kunst. Maar pas tijdens de revalidatie van een ernstig busongeluk begon ze serieus te schilderen. Ze ontmoette de beroemde muurschilder Diego Rivera in 1928 en het koppel trouwde een jaar later. Kahlo liet zich in deze jaren steeds meer inspireren door de Mexicaanse volkcultuur en begon zich traditioneel te kleden.

In de jaren 30 reisden Frida en Diego door de Verenigde Staten, omdat Rivera verschillende opdrachten kreeg. Kahlo kwam hierdoor in contact met andere kunstenaars en kunsthandelaren. Snel kregen ook Kahlo’s zelfportretten en surrealistische schilderijen veel aandacht.

Kahlo’s schilderijen zijn vaak erg persoonlijk. In “Henry Ford Hospital” zien we Kahlo in een ziekenhuisbed na een miskraam. Rondom het bed zien we verwijzingen naar het ongeboren kind, haar pijn, de dood en haar lichaam. In de schilderijen vond Kahlo een uitlaatklep voor haar verdriet.

Frida Kahlo, Henry Ford Hospital, 1932, olieverf op metaal, Museo Dolores Olmedo, Mexico City © 2021 Banco de México, Ciudad de México

Mythe

Frida Kahlo wordt in het Drents Museum neergezet als een krachtige vrijgevochten vrouw. Maar uit de confronterende zelfportretten doemt vooral het beeld op van kwetsbaarheid. Frida Kahlo had een zwaar leven. Ze had meerdere miskramen, medische behandelingen en had veel pijn. Ondertussen pleegde haar man Diego Rivera overspel met haar zus.

Maar met onze 21e eeuwse ideaalbeelden zien we liever de vrouw met de succesvolle carrière. Kahlo als boegbeeld van emancipatie en culturele diversiteit. Maar klopt dit beeld wel? Hadden we Kahlo überhaupt gekend als ze niet met Diego Rivera getrouwd was?

Beeld van Frida Kahlo op de Kop van de Vaart in Assen, Foto: Drents Museum.

Drents Museum

In Assen lijkt ondertussen de Frida-mania uitgebroken: een giftshop vol Frida, een metershoog beeld van haar hoofd in de stad. De overdreven aandacht voor Kahlo’s persoon en levensverhaal zorgt ervoor dat haar kunst een beetje ondersneeuwt. Er is meer aandacht voor haar korsetten dan voor haar schilderijen.

Net als bij Artemisia Gentileschi in Enschede, gaat de tentoonstelling zo vooral om de vrouw en weinig om de kunst. Alsof het levensverhaal van vrouwelijke kunstenaars interessanter is dan hun werk. Hiermee wordt het werk van deze kunstenaars tekort gedaan en worden ze nog altijd anders behandeld dan mannen.

Hierdoor wordt Frida Kahlo in het Drents Museum niet de indrukwekkende tentoonstelling, die het had kunnen zijn. Toch is het bijzonder dat nu 28 schilderijen en 14 werken op papier in Nederland te zien zijn. Beter dan de jurken en korsetten tonen de surrealistische schilderijen de realiteit waarin Kahlo leefde.

Credit foto boven het artikel: Nickolas Muray (1892-1965), Frida Kahlo in blauwe blouse, 1939, foto, Throckmorton Fine Art, New York / Photo by Nickolas Muray, © Nickolas Muray Photo Archives 

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie