Het is altijd lente bij David Hockney in Bozar

David Hockney heeft de kwast vervangen voor een iPad. Uit honderden energieke en kleurrijke doeken spreekt zijn liefde voor de natuur. In Hockney’s digitale werken voel je de ontluikende lente! Een dubbel-tentoonstelling van David Hockney in Bozar toont zijn nieuwste landschapsschilderijen naast hoogtepunten uit zijn lange carrière!

In de schilderijen van David Hockney lijkt de zon feller, de bloesem geuriger en de dauw frisser. De felle kleuren tonen het verleidelijke Franse landschap in het voorjaar. Hij maakte de schilderijen tijdens de eerste corona-golf in het voorjaar van 2020, een tijd waarin we allemaal meer de natuur opzochten.


David Hockney
In Despair uit reeks Illustrations for Fourteen Poems from C.P. Cavafy , 1966–1967
My Parents, 1977
Hotel Acatlan: Two Weeks Later , 1985
© David Hockney

Tate Collectie

Wie de landschapskunst van Hockney ziet, kan bijna niet voorstellen dat diezelfde Hockney ooit een rebelse Pop Art kunstenaar was. In Bozar hangt een overzicht van Hockney’s oeuvre afkomstig uit de Tate in Londen. Homo-erotische schetsen hangen hier naast de beroemde pool paintings.

Wie beter kijkt, ziet echter ook in de vroege werken de hand van een geschoolde kunstschilder. In het portret van zijn ouders speelt Hockney met lichtval en perspectief. Hierdoor krijgt een vlakke compositie met een saaie groene muur toch een sterke dieptewerking. De leegheid van de ruimte benadrukt de kwetsbaarheid en misschien wel eenzaamheid van zijn ouders.

David Hockney “No. 227”, 22nd April 2020 iPad painting © David Hockney

iPad

Hockney’s klassieke aanpak is ook terug te zien in zijn nieuwste landschapsschilderijen. In schilderij “227” zie je hoe kleuren op de achtergrond vervagen, volgens de regels van het atmosferisch perspectief. Ook benadrukt hij de lichtval met geel in de ronde struiken. De werken doen denken aan de series van Monet, waarin hij de effecten van het licht onderzocht.

Maar waar Monet werkte met olieverf, gebruikt Hockney tegenwoordig de iPad voor zijn kunstwerken. In Bozar is in verschillende filmpjes te zien hoe Hockney een afbeelding laag voor laag opbouwt. Hoewel alle schilderijen dus digitaal zijn gemaakt, zijn afdrukken op doek te zien in het museum. Volgens Hockney komen de kleuren beter uit op doek dan op een scherm.

Zaaloverzicht – Foto: Philippe de Gobert

David Hockney in Bozar

De overzichtstentoonstelling van David Hockney in Bozar is indrukwekkend vanwege zijn omvang en actualiteit. De combinatie van een carrière-overzicht met nieuw werk zorgt voor spannende contrasten. Meer nog dan in de recente Hockney expo in het Van Gogh Museum is in Bozar de werkwijze van Hockney te zien.

Het is bijzonder hoe een moderne kunstenaar als Hockney uiteindelijk schittert in klassieke portretten en landschappen. Het plaatst hem nadrukkelijk in de kunstgeschiedenis en maakt zijn schilderijen tijdloos. In deze wintermaanden biedt David Hockney in Bozar zo al een beetje lente!

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie