Kunst in Serie

Monet schilderde 30 kathedralen om het licht te laten zien!

Dertig keer schilderde Claude Monet dezelfde kathedraal van Rouen. Niet om de kerk op de beste manier op het doek te zetten, maar omdat de kathedraal er iedere dag weer anders uitzag. In dit eerste deel uit een nieuwe serie over beroemde series in de kunst, zoekt //Vensters naar het geheim van de Kathedralen van Monet!

In de volle zon lijkt de kathedraal van Rouen zelf licht te geven, de stenen worden bijna wit door de weerkaatsing. Maar als je bij zonsondergang gaat kijken, kunnen dezelfde stenen rood of geel lijken. Monet verbaasde zich erover hoe het licht de indruk van een gebouw kon veranderen. Om de effect van het licht te begrijpen, schilderde hij 30 schilderijen van de kathedraal van Rouen. Ieder schilderij in een andere seizoen en op een ander moment van de dag.

Perspectief

In februari 1892 zette Monet zijn schildersezel voor het eerst neer bij de kathedraal van Rouen. In de open lucht maakte hij twee schilderijen van het Cour d’Albane, het hofje van huizen dat tegen de kerk aan was gebouwd. Hij vond de kerk zo interessant dat hij besloot een atelier te huren in een winkelpand van M. Jean Louvet. Vanaf hier schilderde hij twee vooraanzichten van de kathedraal.

De vele details van het Gotische gebouw maakten hem gek. Monet had de grootste moeite om de kathedraal goed op het doek te krijgen. Hij droomde er ‘s nachts van, maar bleef de kerk toch schilderen. Hij veranderde opnieuw van atelier en schilderde 20 schilderijen in een perspectief-aanzicht tussen 1892 en 1894. Ieder werk op een ander moment van de dag, in andere seizoenen en met een andere kleurenpalet. Een laatste serie van 6 doeken uit 1894 is weer vanuit een nieuw atelier gemaakt en laat ook de toren goed zien.

Succes

Claude Monet koos uit zijn serie kathedralen de 20 schilderijen die hij het best gelukt vond en exposeerde deze in 1895 bij de kunsthandel Durand-Ruel. De schilderijen waren direct een groot succes en werden geprezen door Paul Cézanne en Camille Pissarro. Hij verkocht tijdens de korte expositie 8 van de 20 werken.

Tegenwoordig zijn de schilderijen van de kathedraal in Rouen verspreid geraakt over de hele wereld. Het Musée d’Orsay in Parijs heeft vijf schilderijen in de collectie en het Poesjkin Museum in Moskou heeft er twee. Verder zijn er werken in de Verenigde Staten, Japan, Zwisterland, Duitsland, Servië en Wales, maar is er geen enkel museum dat er meer dan één in de collectie heeft.

Kunst Serie - Monet - Kathedralen van Rouen

Series van Monet

De kathedraal van Rouen is niet het enige onderwerp waar Claude Monet een serie werken van heeft gemaakt. Eerder maakte hij al vergelijkbare series over hooibergen en een rij populieren. Later verhuisde Monet naar Londen en maakte hij series van de Houses of Parliament en Charing Cross Bridge.

In de series van Claude Monet gaat het eigenlijk niet om het onderwerp dat wordt afgebeeld. Het gaat om het licht dat iedere dag weer anders schijnt. Juist door steeds hetzelfde onderwerp te schilderijen, kan Monet laten zien hoe het licht werkt. Monet schilderde dus eigenlijk niet de kathedraal van Rouen, maar vooral het licht dat op de kerk schijnt.

Meer artikelen in deze serie:

0 reacties op “Monet schilderde 30 kathedralen om het licht te laten zien!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: