Het Rijksmuseum gaat op reis!

Het Rijksmuseum trekt de komende zeven jaar dwars door Nederland heen met een reeks tentoonstellingen over ons land. Het eerste deel van vier tentoonstellingen heet ‘de Lage Landen’ en laat Nederlandse landschappen zien. Werken van Mauve, Maris, Ruysdael en anderen uit de collectie van het Rijksmuseum zijn vanaf deze maand te zien in het Stedelijk Museum in Zutphen.

Wat maakt het Nederlandse landschap zo typerend? Zijn het de wolkenluchten? Zijn het misschien de grazende koeien? Of zijn het de molens op de achtergrond? Kunstenaars hebben eeuwenlang inspiratie gevonden in de Nederlandse natuur. Het Rijksmuseum heeft 40 werken uit de collectie geselecteerd voor een reis door Nederland, die deze vragen proberen te beantwoorden.

Johannes Bilders – De heide bij Wolfheze

Kunstenaarsdorpen

In de 19e eeuw trokken de Nederlandse kunstenaars de natuur in om ter plekke het Nederlandse landschap vast te leggen. Johannes Bilders ging bijvoorbeeld naar Oosterbeek om de woeste natuur van de Veluwe te schilderen. Later ontstonden er ook kunstenaarskolonies in onder meer Laren en in Drenthe.

In de tentoonstelling zijn veel werken van te zien uit de Haagse school van Anton Mauve en Willem Maris, waarin duinlandschappen en polders te zien zijn. Vaak hebben de schilderijen een lage horizon en prachtige wolkenluchten. Opvallend vaak worden werken ook gevuld met koeien en paarden, die al eeuwenlang ons land begrazen.

Reizende tentoonstelling

De nadruk in de tentoonstelling ligt op realistische Nederlandse kunstenaars uit de 19e eeuw en dat is jammer. Het aantal landschappen uit de Gouden Eeuw is beperkt en andere kunststromingen lijken helemaal vergeten te zijn. De collectie van het Rijksmuseum is uitgebreid genoeg om meer variatie te bieden, maar daar is niet voor gekozen.

Het Rijksmuseum blijft de komende jaren kunstwerken uitlenen aan de kleinere musea in Nederland. De tentoonstelling de Lage Landen reist na Zutphen door naar Hoorn, Harlingen, Bergen op Zoom en Gouda. Na deze tentoonstellingen over aarde zullen nog drie tentoonstellingen volgen over water, vuur en lucht.

Jacob Isaacksz. van Ruijsdael – De voorde

Lage Landen
Stedelijk Museum Zutphen
t/m 20-05-2018

het Westfries Museum, Hoorn
09-06-2018 t/m 30-09-2018

het Hannemahuis, Harlingen
13-10-2018 t/m 03-02-2019

het Markiezenhof, Bergen op Zoom
16-02-2019 t/m 09-06-2019

Museum Gouda, Gouda
23-06-2019 t/m 13-10-2019

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie