De ‘Splash’ van David Hockney: Een Icoon

Bij Sotheby’s in Londen is het schilderij The Splash van de Britse kunstenaar David Hockney verkocht voor 28 miljoen euro. Het schilderij is onderdeel van drie ‘plonsen’ die tot zijn meest beroemde werken behoren. De koper is onbekend.

David Hockney kwam halverwege jaren 60 vanuit het druilerige Engeland naar het zonnige California. Hij raakte bevangen door de felle kleuren en ontwikkelde een nieuwe stijl met een geïdealiseerd gebruik van kleur en lijn. Hij schilderde modernistische gebouwen, strak blauwe luchten en palmbomen.

Zwembaden

Hockney vertelde vaak over zijn eerste vliegreis naar California: “Toen we over Los Angeles vlogen, keek ik naar beneden en zag overal blauwe zwembaden. Ik realiseerde me dat een zwembad in Engeland een luxe was, terwijl ze in LA normaal waren vanwege het klimaat.” Zonder het op dat moment nog te weten, had hij hiermee een onderwerp gevonden dat hij tientallen jaren zou schilderen.

In de zwembaden kon Hockney alles kwijt wat California voor hem betekende: onbezorgdheid, plezier en seksuele vrijheid. In overvloedig licht schilderde Hockney naakte mannen in of rondom het water. Hockney vond in de tuinen een idyllische wereld waarin homoseksualiteit werd gevierd. Je voelt Hockney’s opwinding in de schilderijen, alsof de zwembaden klaarliggen voor een volgend bacchanaal.

Splash serie

The Splash is het tweede schilderij in een driedelige reeks. Een kleiner schilderij (The Little Splash) hangt in een privécollectie en een grotere versie (A Bigger Splash) is te zien in de Tate Britain. Juist dit laatste werk is een icoon in Engeland en heeft ervoor gezorgd dat de serie zo beroemd is geworden. De composities zijn bijna identiek, maar de huizen op de achtergrond zijn verschillend.

Hockney probeerde iets tijdelijks (de plons) om te zetten in iets eeuwigs (het schilderij). Alsof hij de tijd stil kon zetten, was hij weken bezig om het opspattende water goed weer te geven. Hij verdunde zijn verf om de mooiste effecten te krijgen. Een stukje abstractie in een figuratief schilderij.

David Hockney - Splash serie

Veiling

De zwembad-schilderijen van David Hockney doen het de afgelopen jaar goed op veilingen. Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) werd in 2018 voor een record van $90,3 miljoen verkocht, destijds het duurste werk van een levende kunstenaar ooit. De Splash heeft nu dus 28 miljoen euro opgebracht. Bij dezelfde veiling werd ‘Vote to Love’ van Banksy verkocht voor 1,5 miljoen euro. We schreven toevallig vorige week nog over dit schilderij. De gehele veiling bracht meer dan 100 miljoen op.

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Geef een reactie