Goya’s zwarte schilderijen die niemand ooit mocht zien

Op het eind van zijn leven trok Goya zich terug in een klein huisje aan de rand van Madrid. Hij was volledig doof door een slopende ziekte en was teleurgesteld na de Spaanse burgeroorlog. Op de muren van zijn kleine huisje schilderde hij 14 weerzinwekkende taferelen: ruw, donker, rusteloos. Deze zwarte schilderijen waren niet bedoeld om door publiek gezien te worden…

Francisco de Goya - Zwarte Schilderijen

Saturnus

Op het meest heftige schilderij in de serie bijt Saturnus het hoofd van zijn zoon af. Het is een afbeelding van de Griekse mythe waarin Kronos (later door de Romeinen Saturnus genoemd) zijn kinderen opeet omdat hij bang is dat ze zijn macht overnemen. Niet alle werken zijn zo bloederig, maar ze hebben dezelfde donkere kleuren: twee etende oude vrouwen, een lezende groep mannen, twee monniken. De taferelen zijn minder ruw, maar dezelfde onheilspellende sfeer blijft.

Op de grote werken zien we onder ander een duel tussen twee jonge mannen, een heksenbijeenkomst en de drie godinnen die de levensdraad spinnen. Het onduidelijk waarom Goya juist deze onderwerpen heeft gekozen ter decoratie van zijn eigen huis.

Ontstaan van de Zwarte Schilderijen

In 1819 kocht Goya een huisje aan de rand van Madrid. Het werd het Huis van de Dove (Quinta del Sordo) genoemd, omdat de vorige eigenaar doof was. Goya was ondertussen zelf 73 jaar en ernstig ziek geweest. Ondanks dat hij van de ziekte herstelde, was hij doof geworden. Het huisje had twee verdiepingen die ieder ongeveer 5 bij 9 meter groot waren. Tussen 1820 en 1823 heeft Goya op de muren in totaal 14 fresco’s gemaakt, waarvan de grootte werd bepaald door de locatie van de ramen in het huis.

Niemand weet waarom Goya de donkere schilderijen maakte. Sommige zeggen dat hij zich terugtrok in zijn huis omdat hij doof was geworden. Anderen dragen aan dat hij teleurgesteld zou zijn in Spanje door de lange burgeroorlog die in het land had geraasd. Maar de sfeer van de werken laat in ieder geval dat zijn gemoedstoestand niet erg positief is geweest.

Werken gered

Goya heeft de werken nooit gemaakt met doel om ze tentoon te stellen. Hij schilderde de taferelen direct op de muren en tijdens zijn leven zullen dus nauwelijks mensen ze hebben gezien. Goya verliet het huis in 1823 en deed het cadeau aan zijn kleinzoon, om zelf naar Bordeaux te verhuizen. De schilderingen raakte hiermee in de vergetelheid. Totdat Baron d’Erlanger het huis in 1874 in handen kreeg en de fresco’s van de muren liet halen om op doek te zetten.

In 1878 werden de Zwarte Schilderijen tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling van Parijs. De lang verborgen werken waren nu opeens zichtbaar voor een groot publiek en ze werden meteen een groot succes. De ruwe onderwerpen van de zwarte schilderijen zijn de ‘mooiste nachtmerries’ uit de kunstgeschiedenis. Sindsdien worden de schilderijen getoond in een speciale zaal in het Prado in Madrid.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. gringuitalatina schreef:

    Het betreft hier niet de burgeroorlog, maar de onafhankelijkheidsoorlog .Spanjaarden, Portugezen en Britten aan de ene kant en Fransen aan de andere kant. (1808-1814)

  2. peter bakens schreef:

    Nadat mijn vrouw en ik het schilderij met het hondje, in het Prado toendertijd hadden gezien, viel ons besluit om – als we gepensioneerd zouden zijn – een hondje te nemen en haar Goya te noemen. Zo geschiedde. Onze Goya is nu 7 jaar oud, het is een Fauve de Bretagne en ze lijkt als twee druppels water op het afgebeelde hondje op het schilderij

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: