De kartonnen droom van Eva Jospin

De droomwereld van Eva Jospin bestaat uit weelderige bossen, romantische prieeltjes en donkere grotten. In de zalen van het Noordbrabants museum zou je jezelf bijna in een romantisch park wanen. Maar niets is minder waar, de indrukwekkende installaties van Jospin zijn van karton!

Eindeloze hoeveelheden karton hebben de pakketbezorgers corona-jaar 2020 langs de deuren gebracht. De meeste ontvangers zullen de verpakkingen achteloos bij het oud-papier hebben gezet. Zonde! De Franse kunstenaar Eva Jospin laat zien wat de enorme potentie is van karton. In haar bossen, tempels, ruïnes en grotten herken je het dikke papier nauwelijks terug.

Karton is een wonderlijk materiaal, het is stevig genoeg om je pakketjes te beschermen, maar tegelijk kwetsbaar als het nat wordt of scheurt. Het is deze tegenstelling die goed te zien is in het Noordbrabants Museum. De bouwwerken zijn groots en stevig, maar de details ogen fragiel. Overal staan bordjes ‘niet aanraken’.

Eva Jospin: Paper Tales in het Noordbrabants Museum, Foto Jan-Kees Steenman

Romantische landschapstuin
Jospin laat zich graag inspireren door de barok en het classicisme. Ze geniet ervan hoe kunst en architectuur in de 17e en 18e eeuw samenkwamen. Haar installaties hebben onmiskenbaar iets architectonisch. Toch zijn de kartonnen bouwwerken minder statisch dan de typische werken uit de barok.

De arcadische installaties van Jospin doen eerder denken aan bouwwerken die je ook kan aantreffen in een Engelse landschapstuin. De zuilen van gelaagd karton worden in de werken van Jospin omkruld door weelderige takken, alsof ze er al eeuwen staan. De beelden voelen daarom soms wat ontheemd in de kale museumzalen van het Noordbrabants museum.

Nymphées – Eva Jospin, 2019, Karton, gekleurd papier, messing, hout, gips, 330 x 180 x 160 cm. Foto: Benoît Fougeirol. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve – Portret Eva Jospin: Foto: Raphael Lugassy.

Paper Tales
Het hoogtepunt van de tentoonstelling is een bos van karton. Juist door de kleur van het karton en het enorme detail van het werk, lijkt het levensecht. Pas dichtbij kan je goed zien hoe de bomen en takken gemaakt zijn. De installatie heeft daarom een enorme aantrekkingskracht, iedereen wil er met zijn neus bovenop staan!

Met twee zalen is de omvang van de expositie Paper Tales enigszins beperkt. Ook is de locatie binnen het museum, middenin een tentoonstelling met foto’s over het leven van Salvador Dali, enigszins ongelukkig. Maar de bewondering voor de bijzondere werkwijze van Eva Jospin blijft groot!

Foto boven artikel: Forêt Palatine – Eva Jospin, 2019-2020. Hout en karton, 540 x 680 cm. Foto: Benoît Fougeirol. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie