Kunstkalender Oktober 2022 – Klimt, Picasso & Miró

In Nederland en België zijn dit najaar echte toptentoonstellingen te zien. In Nederland Gustav Klimt in het Van Gogh Museum en Fiona Tan in Eye! In België Pablo Picasso in de KMSKB en Joan Miró in BAM. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf oktober 2022?

De Kunst van Queen Elizabeth II

Het was niet te missen in de media. Afgelopen maand is Queen Elizabeth overleden. Tientallen kunstenaars hebben haar tijdens haar 70 jaar als koningin geportretteerd, waaronder de Amerikaanse Pop Art kunstenaar Andy Warhol.

Andy Warhol zei ooit dat hij zo beroemd wilde worden als de Koningin van Engeland. In de jaren 80 maakte hij een serie van 16 zeefdrukken van 4 regerende koninginnen, waaronder Queen Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk. De drie andere waren Koning Beatrix, Koningin Margrethe uit Denemarken en Koningin Ntombi Twala uit Swaziland. Voor de portretten gebruikte hij statieportretten.
Lees meer over de portretten van Warhol

In oktober openen veel najaarstentoonstellingen hun deuren. Hieronder een overzicht:

Fiona Tan – Mountains & Molehills

Eye, Amsterdam, vanaf 1 oktober 2022

Hoe worden herinneringen bewaard – in archieven, in geheugens, in het landschap en op film? Beeldend kunstenaar en filmmaker Fiona Tan (1966, Indonesië) onderzoekt manieren waarop we de wereld om ons heen vastleggen. Centraal in de tentoonstelling staan de werken Gray Glass (2020) en Inventory (2012) en het nieuwe werk Footsteps (2022) dat Fiona Tan maakte op uitnodiging van Eye. In deze video-installaties komt de verhouding tussen degenen aan weerszijden van de lens aan bod; maar ook de relaties tussen beeld, maker en kijker. Tan beschouwt tijd als medium en als werktuig. Tijd is materiaal dat ze onderzoekt, kneedt en bewerkt tot kunstwerk – vaak met combinaties van stilstaand en bewegend beeld. Daarbij kijkt ze met een kritische maar ook poëtische blik naar manieren van waarnemen en representeren. Hoe maak je een waarachtig portret van een individu, een gemeenschap, een plek of een tijd?

Gustav Klimt – Golden Boy

Van Gogh Museum, Amsterdam, vanaf 7 oktober 2022

Ontdek hoe Gustav Klimt zijn unieke stijl ontwikkelde en zijn inspiratie daarvoor haalde uit de West-Europese moderne kunst van zijn tijd. Uit nieuw onderzoek weten we welke kunstenaars Klimt hebben beïnvloed, en welke hij bewonderde. Maar ook welke kunstwerken werden getoond in bijvoorbeeld de vernieuwende kunstenaarsvereniging de Secession, waarvan Klimt de voorzitter was. Door al deze nieuwe impulsen werd ook Wenen van een ingeslapen stad een bruisende metropool. Voor zijn veelzijdige kunst putte Klimt rijkelijk uit het werk van beroemde voorgangers, waaronder Van Gogh, Rodin, Toulouse-Lautrec, Monet en Matisse. Deze bijzondere tentoonstelling toont wereldberoemde werken van Klimt naast schilderijen van zijn favoriete kunstenaars.

Double Act

Centraal Museum, Utrecht, vanaf 8 oktober 2022

Double Act is de eerste belangrijke tentoonstelling in Europa waarin de Kramlich Collection te zien zal zijn. Hoogtepunten uit de eigen collectie 17de-eeuwse schilderijen worden naast hedendaagse mediakunstwerken van over de hele wereld getoond. De tentoonstelling verkent universele sociale thema’s en de condition humaine. De combinatie van werken van hedendaagse kunstenaars zoals Bill Viola, Marina Abramović, Bruce Nauman en Steve McQueen met schilderijen van onder meer Hendrick Goltzius, Paulus en Johannes Moreelse en de Utrechtse caravaggist Dirck van Baburen maakt van Double Act een ode aan de kracht van de verbeelding. Het publiek wordt uitgedaagd de kunstwerken te ervaren op een manier die het gebruikte medium overstijgt. De tentoonstelling toont overeenkomsten in beeldtechnieken in verf en video, zoals de manier waarop licht-donker effecten worden ingezet.

Joan Miró – L’Essence des choses

BAM, Mons, vanaf 8 oktober 2022

Het universum van de schilder, beeldhouwer, graveur en keramist Joan Miró is te zien in BAM! Van zijn academische opleiding via zijn eerste wilde landschappen of stillevens tot de invloed van het primitivisme, romaanse kunst of zelfs Japanse kalligrafie, de tentoonstelling “Joan Miró. De essentie van het verleden en het heden’ omvat de hele carrière van de Catalaanse kunstenaar. Achter de bedrieglijke onschuld van een kinderlijke, naïeve stijl schuilt nauwgezet onderzoek. Samengesteld uit symbolen en metaforen, doordrenkt Miró zijn doeken met een “onderliggende magie”, bruisend van energie. Ongeveer honderd originele werken worden getoond (schilderijen, gouaches, tekeningen, keramiek, sculpturen, persoonlijke voorwerpen, enz.), uit prestigieuze internationale openbare en privécollecties.

Picasso & Abstractie

KMSKB, Brussel, vanaf 18 oktober 2022

De tentoonstelling behandelt de grote etappes die de link leggen tussen Picasso’s werk en de abstracte kunstgeschiedenis. Zij toont de eerste kubistische experimenten van 1907, uitgevoerd in de marge van Les Demoiselles d’Avignon, tot zijn latere werk op de grens van de action painting. Deze verrassende relatie, die bestaat uit kleine stappen vooruit, terugtrekken en achteruit, komt aan bod in het subtiele chronologische en thematische verloop van de tentoonstelling. Deze onthult de slingerbeweging van de kunstenaar tussen het abstracte en het figuratieve door de decennia heen. Het kunstenaarsatelier vormt een ander belangrijk thema in de tentoonstelling. Dit laboratorium van vormen toont het creatieproces van Picasso aan de hand van verschillende reeksen tekeningen en prenten. Het atelier, dat zowel een plaats van creatie als een decor voor het werk is, is ook de ruimte waar de verbeelding van de schilder tot uiting komt, en belicht de ambiguïteit tussen realiteit en fictie.

Hugo van der Goes – Oog in oog met de dood

St. Janshospitaal, Brugge, vanaf 28 oktober 2022

‘De dood van Maria’ van Hugo van der Goes is een van de belangrijkste werken in de wereldbefaamde collectie Vlaamse primitieven van Musea Brugge. In zes thema’s gaat de tentoonstelling dieper in op De dood van Maria. Elk thema wordt uitgewerkt aan de hand van verschillende topstukken, uit eigen collectie en samen gebracht van over heel Europa. Zo zullen er schilderijen van onder meer Hans Memling, Jan Provoost en Albrecht Bouts te zien zijn, maar brengen we ook sculpturen, manuscripten en muziekstukken oog in oog met de Dood. In totaal zullen er meer dan zeventig kunstobjecten te zien zijn. In Oog in oog met de Dood staan we stil bij verschillende tijdloze én actuele onderwerpen, zoals afscheid nemen, zingeving en spiritualiteit. We gaan ook in op het leven en de iconische waarde van Maria en belichten de virtuositeit van de meester himself: Hugo van der Goes.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

1 oktoberLotti van der GaagStedelijk Museum, Schiedam
1 oktoberAnne ImhofStedelijk Museum, Amsterdam
1 oktoberBeste BeestenStedelijk Museum, Meppel
1 oktoberAmsterdamse JoffersVilla Mondriaan, Winterswijk
8 oktoberMondriaan en de Haagse SchoolMuseum Flehite, Amersfoort
9 oktoberNeo RauchDrents Museum, Assen
14 oktoberImagine IntuitionMuseum Lakenhal, Leiden
14 oktoberByblosRijksmuseum Oudheden Leiden
14 oktoberAlbastMuseum M, Leuven
15 oktoberAnni en Josef AlbersKunstmuseum, Den Haag
15 oktoberMystiekLimburgs Museum, Venlo
15 oktoberElmar TrenkwalderMuseum Beelden aan Zee, Scheveningen
21 oktoberRothschild verzamelaarsBovarie, Liège
22 oktoberYto BarradaStedelijk Museum, Amsterdam
29 oktoberWim DelvoyeNoordbrabants Museum, Den Bosch
30 oktoberMagali ReusDhondt Dhaenens, Sint Martens Latem

Aanraders op TV in de komende maand:

Sterren op het doek

MAX
Wekelijks zaterdag om 20h40 op NPO2

In dit programma wordt wekelijks een bekende Nederlander geportretteerd door 3 kunstenaars. De ster op het doek kiest 1 van de 3 kunstwerken. Op deze website kunt u na de uitzending bieden op de niet gekozen doeken en daarmee een – door de BN’er gekozen – goed doel steunen. Zaterdag 29 oktober staat voetbaltrainer, voormalig profvoetballer en (aankomend) bondscoach van het Nederlands elftal Ronald Koeman centraal.

Krabbé zoekt Kahlo

AVROTROS
Wekelijks dinsdag om 20h30 op NPO2

Jeroen Krabbé gaat voor het vijfde seizoen van ‘Krabbé zoekt…’ op zoek naar de mens achter kunstenaar Frida Kahlo. Kahlo’s werk leest als een aangrijpende biografie. Het is intens en soms keihard, maar ook vol liefde en kleur; net als haar leven. Als dochter van een Indiaans-Mexicaanse moeder en Duitse vader leefde ze in twee werelden. Ze was een kind van de revolutie; strijdvaardig met een enorme positieve levensinstelling. Dat heeft haar geholpen bij de vele tegenslagen die zij in haar leven te verwerken kreeg: de verbanning van de Mexicaanse cultuur door de Spaanse overheersing, de ondergeschikte positie van de vrouw in de samenleving en de kunst, en een lichaam dat haar enorm dwars heeft gezeten (polio, een ongeluk en vele operaties).

CLOSE UP: Steve McCurry

AVROTROS
Woensdag 12 oktober om 23h30 op NPO2

McCurry: The Pursuit Of Color is het eerste intieme lange portret van de hedendaagse fotojournalist Steve McCurry. Het enige dat nog aangrijpender is dan de foto’s van McCurry, is zijn tumultueuze 40-jarige carrière, die hij in wezen alleen over de wereld heeft gereisd, waarbij hij openhartige snapshots vastlegde die de complexiteit van het menselijk leven weergeven. Exclusieve interviews met familie, vrienden, collega’s en met de fotograaf zelf brengen de verhalen achter enkele van de meest iconische foto’s van de 20e eeuw tot leven.

Andere CLOSE UP documentaires deze maand:
5-10 Irak’s onzichtbare schoonheid
26-10 World to shape

Rampjaar 1672

NTR
Vanaf 28 oktober wekelijks vrijdag om 22h15 op NPO2

Het rampjaar 1672: Geschiedenis vertelt door Hans Goedkoop. 350 jaar geleden werd Nederland, een nog jong land dat zich veilig waant, van drie kanten ongenadig aangevallen door machtige vijanden. Iedereen weet het dan: het is erop of eronder. In een nieuwe zevendelige geschiedenisserie reconstrueert de redactie van Andere Tijden de gebeurtenissen die leidden tot het Rampjaar 1672 – een dramatisch jaar in de Nederlandse geschiedenis.

4 oktoberDierendag
13 oktoberAntonio Canova200 jaar geleden overleden
18 oktoberSuze Robertson100 jaar geleden overleden
18 oktoberSt. Lucaskatholieke herdenking
31 oktoberHalloween

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie