Kunstkalender Juni 2022 – Wanderlust & Otobong Nkanga

De zomer staat voor de deur met nieuwe tentoonstellingen van Otobong Nkanga in het Sint Janshospitaal en Melati Suryodarmo in het Bonnefanten. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf juni 2022?

Mona Lisa – Foto: Twitter / @klevisl007

Mona Lisa besmeurd in het Louvre

De Mona Lisa is deze week besmeurd met een taart in het Louvre. Een bezoeker was vermomd als een oude vrouw in een rolstoel. Terwijl hij aandacht riep voor het klimaat, gooide hij de taart tegen het schilderij. Omdat de Mona Lisa beschermd is met glas was er geen schade aan het doek. De dader verklaarde achteraf dat hij de wereld wilde wakker schudden. “Denk aan de aarde. Sommige mensen proberen de aarde te vernietigen.” Hij is overmeesterd door beveiligers en opgepakt door de politie.

Meer over de Mona Lisa? Is Mona Lisa het homoseksuele vriendje van Leonardo da Vinci?

In juni openen weer verschillende nieuwe tentoonstellingen hun deuren. Hieronder een overzicht:.

Lenin was een paddenstoel
M HKA, Antwerpen, vanaf 3 juni 2022

We kunnen stellen dat – om drie controversiële termen te gebruiken – de jaren 1990 het tijdperk was van globalisering, deregulering en democratisering. De tentoonstelling Lenin was een paddenstoel is getiteld naar Sergei Kuryokhin en Sergei Sholokhovs absurde tv-mockumentaire Ленин – гриб uit 1991, tijdens de laatste dagen van de Sovjet-Unie. De groepsexpo werpt een blik op de jaren 1990 – die we zouden kunnen definiëren als de periode tussen het einde van de Koude Oorlog en het begin van de ‘war on terror’. Film- en videokunst verbreidden zich tijdens de overgang naar een veronderstelde unipolaire wereld, parallel met nieuwe internationale perspectieven in de kunst en visuele perspectieven die steeds breder werden.

Melati Suryodarmo
Bonnefanten, Maastricht, vanaf 12 juni 2022

Het Bonnefanten presenteert met trots Melati Suryodarmo (1969, Surakarta, Indonesië) als elfde winnaar van de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA). I am a Ghost in My Own House is Suryodarmo’s eerste grote solotentoonstelling in Europa en Nederland. Suryodarmo is een veelzijdige kunstenaar, maar ze onderscheidt zich vooral met haar indringende performances. We stellen je in deze tentoonstelling graag voor aan een van de pioniers van de performancekunst. De titel van de tentoonstelling komt van Suryodarmo’s gelijknamige twaalf uur durende performance I am a Ghost in My Own House. Tijdens de performance verbrijzelt Suryodarmo met een stenen vijzel houtskoolbriketten op een tafeltje tot stof. En put ze zichzelf letterlijk uit, maar tegelijkertijd ook het energiepotentieel van de houtskool.

Wanderlust
Dordrechts Museum, Dordrecht, vanaf 19 juni 2022

De lust om te reizen, de lust om te dwalen en de lust om te ontdekken: Wanderlust. In de 19de eeuw reisden Nederlandse kunstenaars de wereld over met dit doel. In deze tentoonstelling kun jij met Nederlandse kunstenaars meereizen, ontdekken en herkennen. De negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst is geliefd vanwege de prachtige verbeelding van ons land. Minder bekend is dat veel schilders graag het buitenland opzochten, en er veel meer gereisd werd dan gedacht. Deze tentoonstelling volgt Nederlandse kunstenaars op hun pad: een eeuw lang verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen.

.

Otobong Nkanga
Sint Janshospitaal, Brugge, vanaf 25 juni 2022

Otobong Nkanga zoekt in deze baanbrekende tentoonstelling een intense dialoog op met de bezoeker, met het historische Sint-Janshospitaal en met Brugge. Op deze betekenisvolle plek wil Nkanga de bezoeker ‘genezen’ van zijn kwetsuren, ‘helen’ door de connectie met haar kunst, in dialoog met de collectie van Musea Brugge. Centraal in de expo staat het concept van grounding, of aarding als rode draad doorheen dit kunstparcours. Zo verbindt ze de mens opnieuw met zijn materiële, spirituele en culturele omgeving.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

1 juniFlash Back – oud x modernMauritshuis, Den Haag
2 junide Gezonde StadCentraal Museum, Utrecht
2 juniPaus Adrianus VIMuseum Catharijneconvent, Utrecht
3 juniBarbara HepworthRijksmuseum, Amsterdam
4 juniRudi van de WintStedelijk Museum, Alkmaar
4 juniImperium RomanumGallo-Romeins Museum, Tongeren
8 juniVivian MaierBOZAR, Brussel
8 juniZhang MiaoMuseum Beelden aan Zee, Scheveningen
18 juniWomen in designKunsthal, Rotterdam
26 juniBiennale SchilderkunstMuseum Dhondt Dhaenens, St Martens Latem

Aanraders op TV in de komende maand:

Erwin Olaf eert Hans van Manen (NTR)
Zondag 5 juni om 22h25 op NPO2

Choreograaf Hans van Manen wordt in juli 90 jaar. Samen met de dansers van het Nationale Ballet duikt goede vriend fotograaf Erwin Olaf daarom de studio in voor een serie foto’s die ontleend zijn aan het werk van Van Manen. Geen balletfoto’s, zoals Olaf nadrukkelijk aangeeft, maar stills en close-ups uit verschillende choreografieën. We volgen de totstandkoming van deze fotoserie.

Firma Ergoed (EO)
Vanaf 13 juni wekelijks om 23h20 op NPO2

Firma Erfgoed zet de spotlights op cultureel en religieus erfgoed in de Lage Landen. Op allerlei onverwachte plekken vind je monumentale bouwwerken, kunst, beelden en objecten. Vaak met een religieuze betekenis. Wat zijn de verhalen hierachter? En wat vertellen ze over onze geschiedenis, cultuur en over wie we zijn? Presentator Aldith Hunkar reist door de Lage Landen en werpt nieuw licht op cultureel verleden en heden.

2 juniUtrecht 900 jaar
5 juniPinksteren
19 juniVaderdag
21 juniBegin van de Zomer
24 juniGeboorte van Johannes de Doperkatholieke feestdag
29 juniPetrus en Pauluskatholieke feestdag

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie