Kunstkalender April 2022 – Mondriaan 150 jaar & Heropening Paleis het Loo

Na vier jaar verbouwen opent Paleis het Loo in april weer zijn deuren! Daarnaast zijn er expo’s van Mondriaan, Silvia Martes en Leo Gestel. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf april 2022?

Paleis het Loo – het Verhaal van Wilhelmina

Paleis het Loo heropent op 15 april!
In 2018 was de start van de Vernieuwing & Verbouwing van Paleis Het Loo. Inmiddels is de Verbouwing van het historische paleis afgerond. Meer dan 4.300 m2 asbest is verwijderd en alle klimaatinstallaties zijn vervangen. Vanaf 15 april 2022 is het paleis weer open voor bezoekers!

In het paleis zijn twee routes uitgezet: een route waarin Willem & Mary (de bouwers en eerste bewoners van het paleis) centraal staan, en een route over de Oranjes die in de 19e en 20e eeuw in het paleis woonden. Ook komt er een informatiecentrum over de geschiedenis van het paleis. De extra liften maken het paleis en het dak beter toegankelijk voor mindervaliden. In elke ruimte is wat nieuws te zien en maar liefst tien vertrekken zijn helemaal opnieuw ingericht.

In april openen weer verschillende nieuwe tentoonstellingen hun deuren. Hieronder een overzicht:.

Mondriaan 150 jaar!
Kunstmuseum, Den Haag, vanaf 2 april 2022

In 2022 is het 150 jaar geleden dat een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw geboren werd: Piet Mondriaan (1872-1944). Speciaal voor dit jubileum maken directeur Benno Tempel en conservator Caro Verbeek een tentoonstelling waarin zij laten zien hoe Mondriaan zich bewoog tussen zijn vrienden en tijdgenoten, en hoe groot zijn artistieke invloed is op de kunstenaars na hem. De Mondriaancollectie van Kunstmuseum Den Haag illustreert Mondriaans gehele ontwikkeling waardoor zijn weg naar de abstractie hier zo prachtig te volgen is. Mondriaan veranderde vaak drastisch van stijl. Hij ruilde zijn vroege donkere landschappen in voor de speelse composities van De Stijl en de (mede door hem) ontwikkelde Nieuwe Beelding. De Victory Boogie Woogie – het laatste schilderij dat Mondriaan maakte en een hoogtepunt in zijn oeuvre – wordt in deze tentoonstelling als een grande finale gepresenteerd, maar ook als een startpunt voor naoorlogse en moderne abstracte kunst.

Silvia Martes
Van Abbemuseum, Eindhoven, vanaf 9 april 2022

Kunstenaar Silvia Martes onderzoekt het conflict tussen isolatie en blootstelling. Omsluiten van Silvia Martes weerspiegelt de eerste golf van het coronavirus. Inmiddels aangekomen in het derde jaar van de pandemie, zetten we vermoeid ons leven binnenshuis voort. Het gevoel van eenzaamheid dat voortkomt uit dit isolement staat haaks op het voortdurend online blootgeven van onze privélevens, op zoek naar een gevoel van verbinding dat ons is ontnomen. In Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum, bouwt Martes een set. Hierin vinden gedurende de looptijd van het project een reeks performances plaats, die uiteindelijk uitmonden in een filmisch werk, te zien tijdens de finnisage. Als museumbezoeker ben je getuige van het hele proces: van decorbouw tot de filmopnames waarbij het script ter plaatse ontstaat. Soms zijn er performers aanwezig op de set, andere momenten tref je het decor onbewoond aan.

Leo Gestel op Mallorca
Museum Kranenburgh, Bergen, vanaf 16 april 2022

Leo Gestel op Mallorca biedt een uniek overzicht van het spectaculaire en kleurrijke werk dat schilder Leo Gestel maakte tijdens zijn verblijf op Mallorca in 1914. Gestel verblijft een periode van vier maanden op het Spaanse eiland en maakt hier, gebiologeerd door het landschap, in hoog tempo een groot aantal schetsen en schilderijen. De serie werken vormt een experimenteel hoogtepunt in de moderne Nederlandse kunst, maar werd nog niet eerder in een tentoonstelling bijeengebracht. Leo Gestel geldt als een van de grote vernieuwers van de beeldende kunst in Nederland. Zijn vernieuwingsdrang komt volledig tot uitdrukking in zijn verbeeldingen van de heuvels, boomgaarden, baaien en havens van Mallorca. Gastcurator en Gestel-expert Caroline Roodenburg-Schadd stelde de tentoonstelling samen met een groot aantal bruiklenen uit Nederlandse en buitenlandse musea en uit kunst- en privécollecties.

Christian Dotremont
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Brussel, vanaf 28 april 2022

Christian Dotremont (1922-1979), een vooraanstaande naoorlogse Belgische kunstenaar en medeoprichter van de CoBrA-beweging, is een van de eersten die met schriftuur plastische kunst maakt. Zijn ‘logogrammen’, of grafische gedichten ontstaan spontaan uit het meanderende penseel en vormen iets nieuws in de kunst. De woorden die hij impulsief op papier zet, zoeken een eigenzinnig tracé dat resulteert in expressieve composities. Schrijven en schilderen vloeien in elkaar over en openen de weg naar eindeloze experimenten. De tentoonstelling belicht de grote verscheidenheid van Dotremonts logogrammen aan de hand van meer dan 120 werken op papier, foto’s, films en archiefstukken die voor het eerst aan het publiek worden voorgesteld.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

1 AprilAnna Bella GeigerFrans Hals Museum, Haarlem
2 AprilMai van OersFries Museum, Leeuwarden
9 AprilJeanne Bieruma OostingMuseum Belvedere, Heerenveen /
Museum Henreitte Polak, Zutphen
14 AprilWonder van GoudaMuseum Gouda, Gouda
15 AprilMarokkaans modernismeCobra Museum, Amstelveen
15 AprilMoraalmeestersPaleis op de Dam, Amsterdam
23 AprilGroningens OntzetGroninger Museum, Groningen
27 AprilLucy RavenWIELS, Brussel

Aanraders op TV in de komende maand:

Man en Kunst (AVROTROS)
5-9 April om 22h20 op NPO2

De musea zijn na lange tijd weer open en de Nationale Museumweek ligt in het verschiet. Hét moment voor Lucas De Man om zich weer te verdiepen in de verhalen achter vijf iconische kunstwerken uit de vaste collectie van Nederlandse musea. De Man bespreekt onder andere het werk en leven van drie vooruitstrevende vrouwelijke kunstenaars: Thérèse Schwartze, die de crème de la crème van de Nederlandse adel in de negentiende eeuw portretteerde, de beroemde beeldhouwer Barbara Hepworth, waarvoor hij naar het Britse St. Ives afreisde én Ferdi Tajiri-Jansen, de koningin van de Flower Power in de kunsten.

Hier zijn de van Rossems (NTR)
Vanaf zaterdag 16 april wekelijks om 20h04 op NPO2

Maarten van Rossem, zijn zus Sis en zijn broer Vincent gaan op stap in steden in Nederland of net over de grens. De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Ze doen dat zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor. Maarten bekijkt de steden vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur. In dit 8e seizoen bezoeken de Van Rossems onder andere Gorinchem, Zaandam en Heerlen.

Nu te zien (AVROTROS)
Wekelijks dinsdag om 21h20 op NPO2

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum en reizen het hele land door om een niet te missen tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Vanuit hun eigen expertise en smaak laten ze de kijker zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan. In de zomer slaat de reislust helemaal toe en gaan de museumdirecteuren ook de grens over.

1 AprilDag van de Grap
4-10 AprilMuseumweek
15 AprilWereld Kunst DagUNESCO dag
17 AprilPasenkatholieke feestdag
27 AprilKoningsdagnationale feestdag

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: