Kunstkalender Januari 2022 – Russische revolutie, Hito Steyerl & Nieuwe Rembrandt

Het is nog even onzeker wanneer de musea hun deuren weer mogen openen. Maar het Stedelijk en de Hermitage zijn al druk aan het voorbereiden op Hito Steyerl en de Russische Avant-Garde! Binnenkort zijn ook de Nieuwe Rembrandt en het Geheim van de Meester weer terug op de buis. Lees hier onze kunst-tips voor Januari 2022!

Voor januari staan verschillende tentoonstelling aangekondigd. Het is onder voorbehoud van de coronamaatregelen of deze ook daadwerkelijk zullen openen. Het kabinet zal op 10 januari bekend maken op de musea na 14 januari nog langer gesloten zullen blijven.

Het Oordeel
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, vanaf 15 januari 2022

Christina Boyer (1969, Columbus, Ohio) is veroordeeld voor de moord op haar dochter Amber.
In 2013, tijdens het werk aan zijn project ‘Law & Order’ over strafrecht in vier landen, stuitte Jan Banning op deze strafzaak. Uit zijn onderzoek trekt hij de volgende conclusie: er is geen bewijs van Christina’s schuld; en haar veroordeling is het resultaat van een plea bargain (schikking) waartoe zij besloot uit angst, vanwege de minimale verdediging door haar pro deo advocaat. ‘Het Oordeel’ is een casestudy, waarmee Banning beoogt een bijdrage te leveren aan een genuanceerde kijk op een specifieke strafzaak, waar hij in de loop van de jaren nauw bij betrokken is geraakt. Tevens geeft het inzicht in het Amerikaanse strafrecht in het algemeen. Het roept vragen op over subjectiviteit en objectiviteit, over waarheid en leugen, over het destilleren van een oordeel uit een verwarrende veelheid aan gegevens.

Hito Steyerl
Stedelijk Museum, Amsterdam, vanaf 28 januari 2022

Hito Steyerl (1966) is geboren in München, Duitsland, en woont en werkt in Berlijn. Ze wordt internationaal gezien als een van de meest invloedrijke en kritische hedendaagse kunstenaars. Haar ontregelende video-installaties nemen de onderlinge verbanden tussen kunst, samenleving, geavanceerde technologie en het neoliberale kapitalisme kritisch onder de loep. Deze vaak essayistische en documentaire werken zetten de doorsnee toeschouwer aan tot kritische reflectie over voorheen onderbelichte maatschappelijke kwesties, zoals koloniaal geweld, overheidscontrole, systemisch racisme en de kracht van het protest. Haar werk schuurt, laat niet onberoerd en zet aan tot nadenken over de eigen rol in deze thema’s.

Russische avant-garde
Hermitage, Amsterdam, vanaf 29 januari 2022

De Russische avant-gardisten, met als bekendste kunstenaars Malevitsj en Kandinsky, maakten naam met hun radicale vernieuwingen in de schilderkunst. Maar zij stortten zich ook op het ontwerp van interieurs en theaterdecors, gebruiksvoorwerpen en boeken. De meest verrassende drager voor de nieuwe artistieke beeldtaal was porselein, nota bene het favoriete materiaal van de tsaren. Het was ruim voorradig en geheel wit, reden voor veel kunstenaars om er mee te werken. Daarvan is zo veel bewaard gebleven, dat porselein als geen ander het hele verhaal van de Russische avant-garde kan vertellen. Zo’n vijfhonderd werken op canvas, papier, textiel en vooral porselein tonen de verbeeldingswereld van de avant-gardisten, hun voorlopers en navolgers. Ze tonen een revolutie in de kunst.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

14 JanuariNext Level – Jonathas de AndradeFoam Amsterdam
23 JanuariCollectie WilplooRijksmuseum Twenthe, Enschede
23 JanuariArjan van HelmondMuseum MORE, Gorssel
28 JanuariVincent MentzelRijksmuseum, Amsterdam
29 JanuariREVISITED Via Appia AnticaMuseum het Valkhof, Nijmegen
29 JanuariHenk HelmantelMuseum Veenendaal, Veenendaal

Aanraders op TV in de komende maand:

Close Up: Dani Karavan (AVROTROS)
Woensdag 19 januari om 23h05 op NPO2

Dani Karavan heeft over de hele wereld bijna 100 milieu-installaties gemaakt en heeft enkele van de meest prestigieuze internationale kunstprijzen gewonnen. Toch is Karavan verre van tevreden. Zijn monumentale structuren verslechteren snel. Zijn hoge leeftijd begint hem in te halen. Het politieke klimaat in zijn land maakt hem gek, net als de regisseur van de documentaire die over hem wordt gemaakt. Bovendien raakt Karavan verwikkeld in een ernstig politiek en artistiek conflict over zijn laatste opdracht. Dani Karavan is een filmische weerspiegeling: het is een rechttoe rechtaan, maar ingewikkelde film, emotioneel zonder melodramatisch te zijn, en even pijnlijk als humoristisch en gepassioneerd.

Project Rembrandt (NTR)
Vanaf zondag 23 januari om 20h30 op NPO1

In het derde seizoen van Project Rembrandt gaat een groep schildertalenten opnieuw de creatieve strijd met elkaar aan. Onder begeleiding van Annechien Steenhuizen en met de coaching van Iris Frederix en Tyas Leeuwerink zal bepaald worden wie dit jaar de beste amateur kunstschilder van Nederland is. In navolging van Rembrandt van Rijn volgen de leerlingen lessen bij hun coach en nemen het tegen elkaar op in diverse opdrachten. De werken van de schilders zullen dit jaar beoordeeld worden door de succesvolle Amsterdamse kunstenares en het nieuwe jurylid Raquel van Haver. Naast haar staat zoals vanouds Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, om de kandidaten te beoordelen.

Het Geheim van de Meester (AVROTROS)
Vanaf dinsdag 25 januari om 20h30 op NPO2

Het vierkoppige team van experts van Het geheim van de Meester gaat de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van De Nachtwacht op ware grootte. Gaat het lukken om dezelfde betovering van het geliefde meesterwerk in de reconstructie te vatten? In de vierdelige reeks probeert het team de persoon Rembrandt, zijn schildertechnieken en de geschiedenis van het wereldberoemde doek te doorgronden. Het schildersatelier van Lisa Wiersma bevond zich het afgelopen jaar op een wel hele bijzondere plek. Maandenlang schilderde zij met haar medeschilders dag in dag uit tegenover de Eregalerij in het Rijksmuseum.

1 JanuariNieuwjaarsdag
3 JanuariBesnijdenis van Jezuskatholieke herdenking
6 JanuariDriekoningenkatholieke herdenking
7 JanuariAntoine Coypel300 jaar geleden overleden
13 JanuariDoop van Jezuskatholieke herdenking
20 JanuariSint Sebastiaankatholieke herdenking
22 JanuariNederlandse Paus Adrianus VI benoemd500 jaar geleden

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie