In de wolken met Saskia Boelsums

Koeien in de morgenzon, een naderende regenbui of kabbelende golven in de branding! De overweldigende landschappen van Saskia Boelsums tonen Nederland op zijn allermooist. De werken van Boelsums zijn nu verzameld in een boek door uitgeverij Terra!

In Engeland hebben liefhebbers van wolken zich verenigd in de “Cloud Appreciation Society”. De enthousiastelingen ontdekten in 2006 een nieuwe type wolk die eruit zag als een woeste zee. “Het is alsof je van onderaf naar de oceaan kijkt”, aldus voorzitter Gavin Pretor-Pinney. In 2017 werden de nieuwe wolken officieel erkend door meteorologen als “Asperitas-wolken”.

Landschap #153 – Saskia Boelsums (©)

Wolken

Wolken spelen ook de hoofdrol in de landschappen van Saskia Boelsums. Vaak is de horizon onder in het beeld, zodat bijna het hele werk wordt gevuld met Hollandse luchten. Op stormachtige dagen gaat Boelsums vaak de buien tegemoet. Ze laat de dreigende wolkenluchten op zich afkomen en schiet tientallen foto’s.

Toch noemt Boelsums zichzelf geen fotograaf, maar beeldend kunstenaar. Thuis bewerkt ze de foto’s namelijk nog uitgebreid met de computer. Geen simpele filtertjes, maar pixel voor pixel verandert ze de kleuren en intensiteit van de natuurbeelden. Boelsums schildert niet met een kwast, maar met haar muis.

Landschap #138 – Saskia Boelsums (©)

Oude Meesters

Vaak is Saskia Boelsums vergeleken met de klassieke Hollandse schilders van wolkenluchten en koeien als Jacob Ruisdael en Paulus Potter. Toch zijn de werken eerder verwant met de romantische landschapskunst van William Turner. Recent exposeerde ze haar foto’s nog tijdens de expositie van John Constable in Haarlem.

Boelsums probeert met haar werk over te brengen hoe ze het landschap ervaart. De dauw in de vroege morgen, de dreigende storm of een mooie zonsondergang. Vaak de beleving hiervan zoveel intenser dan een realistische foto kan vastleggen. Met haar bewerkingen weet ze het “sublieme” van de natuur te vangen.

Landschap #151 – Saskia Boelsums (©)

Boek

In “Saskia Boelsums – Pictorial Landscape Photography” zijn de schilderachtige landschappen van Boelsums nu verzameld. Naast werken uit Nederland zijn ook enkele foto’s van New York en de Alpen opgenomen. Toch blijven haar Hollandse landschappen met lage horizonten het meest aansprekend. Juist door die heerlijke wolkenluchten!

Misschien zou de Cloud Appreciation Society eens naar de wolken van Boelsums moeten kijken om nog meer nieuwe wolken te ontdekken. Sommige regenbuien lijken net een surrealistisch schilderij. Andere wolken lijken abstract, alsof je naar een werk van Gerhard Richter kijkt. Maar allemaal zijn ze even overweldigend!

Pictorial Landscape Photography
Saskia Boelsums
€ 49,99 – 208 blz.
ISBN 978 90 8989 866 1
Gebonden – Uitgeverij TerraLannoo

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Loes van Dam schreef:

    ik vind de schilderijen met wolkenluchten van Saskia Boelsums schitterend. Het staat nu op mijn verlanglijstje

  2. Ingeborg schreef:

    Dankjewel Jeroen, wat een interessant en leuk geschreven artikel weer! Ik houd erg van wolkenluchten maar had nog nooit van Saskia Boelsums gehoord. Ik ga op zoek naar het boek.
    Groetjes, ingeborg

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: