Kunstjaar 2022: Jaar van de Heropeningen

Spectaculaire tentoonstellingen over Gustav Klimt, Alphonse Mucha en Henry Moore. Heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en Museum Arnhem na renovaties. Wat kunnen we in 2022 verwachten op kunstgebied?

2022 lijkt het jaar te worden van de heropeningen! Na ruim 10 jaar verbouwen gaat op 25 september het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen weer open. Eindelijk zijn topwerken van Rubens, Ensor en vele anderen dan weer te bekijken voor het publiek. Het gebouw is schitterend opgeknapt en binnen zijn extra zalen gerealiseerd.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Heropeningen

In Nederland gaat Museum Arnhem in het voorjaar weer open na een verbouwing van 5 jaar. Het museumgebouw is dan uitgebreid met een spectaculaire uitbouw die over de stuwwal hangt. Op 15 april opent Paleis het Loo na 4 jaar weer zijn deuren. De ondergrondse uitbreiding komt later in 2022 ook gereed. Ook het Stedelijk Museum Schiedam gaat komend voorjaar na een verbouwing weer open.

Vanaf het voorjaar organiseert het Centraal Museum, dankzij de financiële steun van de Hartwig Art Foundation, twee solotentoonstellingen per jaar in Landhuis Oud Amelisweerd. Het landhuis gaf lange tijd onderdak aan het Armando Museum, maar zal de komende tien jaar dus ruimte bieden aan Nederlandse kunstenaars. Amie Dicke is vanaf april de eerste kunstenaar die er zal exposeren.

In 2022 viert het Mauritshuis het 200 jaar bestaan van het museum met de uitgave van een jubileumboek. Ook presenteert het museum een feestelijk tentoonstellingsprogramma met bloemstillevens in het voorjaar en de Hollandse meesters uit de Frick Collection uit New York in het najaar. In Essen viert Museum Folkwang zijn 100 jarig bestaan met grote tentoonstellingen rondom het impressionisme en het expressionisme.

Tentoonstellingen

Na twee moeilijke jaren beginnen de gevolgen van de coronacrisis zich ook af te tekenen in het tentoonstellingsprogramma. Musea moeten bezuinigen en er zijn daarom minder grote tentoonstellingen met dure bruiklenen gepland. Hierdoor vallen musea terug op de eigen collectie en lokale samenwerkingen.

Er ontstaat zo volop ruimte voor Nederlandse hedendaagse kunstenaars. Komend jaar staan interessante tentoonstellingen gepland met Guido van der Werve (Eye), Zoro Feigl (Stedelijk Museum Schiedam), Isabelle Werkhoven (Museum Belvedere), Fiona Tan (Eye) en Silvia Martes (Van Abbemuseum).

Ook buitenlandse hedendaagse kunstenaars krijgen eigen tentoonstellingen: Kara Walker (de Pont), Etel Adnan (Van Gogh Museum), Hito Steyerl (Stedelijk Museum), Anne Imhof (Stedelijk Museum) en Antony Gormley (Voorlinden). Nog meer aandacht voor hedendaagse kunst is er in groepstentoonstellingen over de maakbaarheid van de aarde (Schurend Paradijs, Kunsthal Kade), klimaatproblematiek (Tenminste Houdbaar Tot, Museum Arnhem) en de video-kunst van de Kramlich Collection (Centraal Museum).

De grote publiekstrekkers zijn in 2022 ongetwijfeld Alphonse Mucha in het Kunstmuseum Den Haag, Gustave Klimt in het Van Gogh Museum, Henry Moore in Museum Beelden aan Zee, Joan Miro in BAM en Hugo van der Goes in het Sint Jans Hospitaal. Verder kijken we uit naar de Italiaanse Futuristen (Rijksmuseum Twenthe), Theo van Rysselberghe (Singer Laren) en Barbara Hepworth (Museum Belvedere).

Antony Gormley tentoonstelling gepland in Museum Voorlinden

Jubilea

In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan werd geboren. Het Kunstmuseum Den Haag organiseert komende zomer een tentoonstelling om hierbij stil te staan. Noord-Veluws Museum Nunspeet en museum Panorama Mesdag organiseren een duo-tentoonstelling over Suze Robertson, die 100 jaar gelden overleed.

De afgelopen twee jaar hebben we gezien hoe onvoorspelbaar de wereld met corona kan zijn. Opnieuw zitten we in een lockdown en de plannen zoals beschreven in dit artikel, kunnen daarom in de loop van 2022 veranderen. Hou de website daarom maandelijks in de gaten voor onze kunstkalender.

KunstVensters

KunstVensters zal komend jaar doorgaan om twee keer per week artikelen te plaatsen over kunst nieuws, tentoonstellingen en achtergronden. In de Canon van de Nederlandse Kunst is er aandacht voor Jan Steen, Johannes Vermeer, Rachel Ruysch en vele anderen. De zomerserie van 2022 gaat over dieren!

Komend jaar start KunstVensters ook met een serie over 19e eeuwse kunst onder de titel “Vrienden van het Impressionisme”. Over twee weken komt hiervan het eerste artikel online over de voorlopers van het impressionisme! Ook plaats ik in 2022 een korte serie over perspectief en dieptewerking in de schilderkunst.

Ook 2022 geen artikel meer missen? Volg ons dan op Facebook, Twitter, Instagram of schrijf u in voor de KunstVensters nieuwsbrief!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: