Kunstjaar 2023: Jaar van Johannes Vermeer

In 2023 presenteert het Rijksmuseum een unieke tentoonstelling over Johannes Vermeer. Ook kijken we uit naar exposities over de familie Bruegel, Kees van Dongen, Anselm Kiefer, Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Welke tentoonstellingen kunt u in kunstjaar 2023 verwachten?

Het Rijksmuseum organiseert komend voorjaar een grote overzichtstentoonstelling met het werk van Johannes Vermeer. 28 van de 37 werken van Vermeer zullen in Amsterdam te zien zijn. Omroep MAX brengt gelijktijdig een grote televisieserie (de Nieuwe Vermeer), waarin zes verdwenen schilderijen van Vermeer gereconstrueerd zullen worden.

Ook andere musea hebben hun tentoonstellingsprogramma aangepast aan de Vermeertentoonstelling. In het Prinsenhof in Delft is een tentoonstelling te zien over Delftse kunstenaars ten tijde van Vermeer. Het Mauritshuis toont Jacobus Vrel, een vergeten kunstenaar met een klein oeuvre in de stijl van Vermeer. De Leiden Collectie is één van de bruikleengevers voor de Vermeer tentoonstelling. Maar tegelijkertijd zal deze Amerikaanse privécollectie met onder andere werk van Rembrandt te zien zijn in de Hermitage Amsterdam.

Tentoonstellingen

In het tentoonstellingsprogramma van 2023 zijn nog steeds de naweeën van de coronapandemie merkbaar. Zo lopen veel tentoonstellingen wat langer dan voorheen. Toch zijn er weer meer blockbusters te zien dan afgelopen jaar met o.a. Kees van Dongen in Singer Laren, Henry Moore in Beelden aan Zee, de Bruegel-dynastie in het Noordbrabantsmuseum en Hilma af Klint en Mondriaan in het Kunstmuseum Den Haag.

In 2023 viert het Van Gogh Museum zijn vijftig jarig bestaan met 3 grote tentoonstellingen rondom Van Gogh. Vooral de zomerexpositie over de laatste maanden van zijn leven in Auvers-sur-Oise belooft een hoogtepunt te worden. Het werk van Vincent van Gogh is daarnaast te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar naast Cezanne en de Bergense school (zomer) en in het Drents Museum (najaar).

In het najaar staan veel grote tentoonstellingen met hedendaagse kunstenaars op het programma, waaronder Ai Weiwei in de Kunsthal Rotterdam, Anselm Kiefer in Museum Voorlinden, Nan Goldin het Stedelijk Museum Amsterdam en Thomas Schütte in Museum De Pont in Tilburg.

Herdenkingen en jubilea

In 2023 staat Nederland stil bij 150 jaar afschaffen van de slavernij. Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden afgeschaft. Maar omdat veel tot slaaf gemaakten nog 10 jaar verplicht op de plantages moesten blijven werken, is de slavernij pas daadwerkelijk ten einde gekomen in 1873. Het herdenkingsjaar begint op 1 juli 2023 en het precieze programma moet nog bekend worden gemaakt, maar de Kunsthal (zomer) en het Stedelijk Museum Alkmaar (nu al te zien) zullen in ieder geval tentoonstellingen organiseren.

In 2023 vieren de Hanzesteden het Hanzejaar. Ter ere hiervan organiseert Museum de Fundatie een grote tentoonstelling over Gerard ter Borch. Ook is het in 2023 vijftig jaar geleden dat Pablo Picasso overleed. Wereldwijd worden daarom tientallen tentoonstellingen georganiseerd met zijn werk. In Nederland zal het Cobra Museum zijn tekeningen, keramiek en etsen tonen.

KunstVensters

KunstVensters viert in 2023 het 15-jarig jubileum van de website. Om hierbij stil te staan presenteer ik in april een speciale jubileumserie, waarmee u op pad kunt gaan door heel Nederland. Ook is er natuurlijk aandacht voor nationale thema’s zoals het Hanzejaar en het nationale herdenkingsjaar over de afschaffing van de slavernij. Kolonialisme en slavernij zullen daarom in 2023 een belangrijk thema zijn op de website.

Eind 2023 sluit ik de Canon van de Nederlandse Kunst af. Alle 50 vensters zijn dan compleet. Om dit te vieren staat de hele maand december in het teken van Nederlandse kunst. Beroemde Nederlandse kunstenaars die niet in Nederland werkten zullen deze maand centraal staan. Genoeg te ontdekken dus in 2023!

Ik wens u een verrassend en kunstzinnig 2023!

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Karin de Rek says:

Beste Jeroen,
Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! Al enige tijd lees ik met veel plezier jouw artikelen. Ik reageer niet of zelden via social media maar maak nu graag een uitzondering. Compliment voor je veelzijdige site over kunst, kunstenaars en tentoonstellingen.
met vriendelijke groet,
Karin
Nijmegen

Geef een reactie