Kunstkalender Januari 2023 – Van Dongen & Rombouts

Kees van Dongen in Singer Laren, Deense Modernen in het Cobra Museum en Theodoor Rombouts in Museum voor Schone Kunsten in Gent. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf januari 2023?

168 nieuwe Nazca-lijnen ontdekt in Peru

Archeologen hebben 168 Nazca-lijnen ontdekt die inheemse volkeren meer dan een millennia geleden creëerden in de buurt van de stad Nazca in Peru. Met behulp van artificiële intelligentie (AI) technieken ontdekten de onderzoekers geogliefen van mensen, kameelachtigen, vogels, orka’s, katachtigen en slangen.

De nieuwe geogliefen dateren van tussen 100 voor Christus en 300 na Christus. Het team gebruikte luchtfoto’s en drones, vervolgens ontdekte nieuwe computersoftware de lijnpatronen. Het is onbekend waarom prehistorische mensen de Nazca-lijnen maakten.

In januari 2023 openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

Kees van Dongen

Museum Singer, Laren, vanaf 17 januari 2023

“Let maar op, ik ga beroemd worden.” Deze van ambitie doordrenkte woorden zijn afkomstig van de jonge kunstenaar Kees van Dongen uit Delfshaven. Hij krijgt gelijk en groeit uit tot een van de meest bekende kunstenaars van de twintigste eeuw, samen met grootheden als Matisse, Braque en Picasso. De tentoonstelling die Singer Laren organiseert in samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, belicht het prille begin van Van Dongens loopbaan en zijn doorbraak in Parijs kort na 1900. Hoe lukt het de jonge kunstenaar Kees van Dongen om door te breken in Parijs en in korte tijd uit te groeien tot één van de meest beroemde kunstenaars van de twintigste eeuw?

Theodoor Rombouts

Museum voor Schone Kunsten, Gent, vanaf 21 januari 2023

Ter gelegenheid van 225 jaar MSK organiseert het museum de eerste monografische tentoonstelling ooit over Theodoor Rombouts (1597-1637), virtuoos van het Vlaamse caravaggisme. Rombouts was een gevestigde waarde in het Antwerpse kunstenaarsmilieu. Maar hoezeer zijn schilderkunst ook gewaardeerd werd tijdens zijn korte leven, na zijn dood werd zijn artistieke nalatenschap snel naar de vergetelheid verwezen. De tentoonstelling ontsluiert Rombouts’ artistieke persoonlijkheid en plaatst zijn werk in een nieuw perspectief.

Deense Modernen

Cobra Museum, Amstelveen, vanaf 27 januari 2023

Het jubileumjaar van Cobra 75 gaat van start met een drieluik van Deense moderne kunst. De Deense kunstenaars die in 1948 Cobra begonnen, hadden veel invloed op de veel jongere Nederlandse en Belgische Cobra-leden. Centraal staan ontwikkelingen in de Deense moderne kunst uit de jaren 30 en 40 met belangrijke thema’s als seksuele vrijheid, politiek, provocatie, experiment en spontaniteit, die later zo’n grote invloed op Cobra zouden hebben. Voor het eerst buiten Denemarken brengt deze tentoonstelling een groot overzicht van topstukken van zo’n 100 werken van ruim 25 kunstenaars.

Folkert de Jong

Kunsthal Kade, Amersfoort, vanaf 28 januari 2023

Folkert de Jong (1972) maakt vaak grote en kleurrijke sculpturen en installaties. De Jong is vooral bekend met zijn werken van polyurethaanschuim maar heeft ook gewerkt met heel andere materialen zoals plastic en brons. In zijn installaties snijdt hij grote onderwerpen aan (oorlog, politiek, religie, economie en geschiedenis) en zien we zijn sterke fascinatie voor de psychische en lichamelijke condities van de mens.

A Brave New World

Museum de Fundatie, Zwolle, vanaf 28 januari 2023

De schilderkunst is levendiger en krachtiger dan ooit. Schilders van nu combineren eeuwenoude technieken met hedendaagse thema’s, verhalen en motieven en laten zien dat de schilderkunst in onze tijd het perfecte paard van Troje kan zijn; aantrekkelijk en verleidelijk, maar vaak met een vlijmscherpe boodschap. Brave New World toont het werk van zestien schilders van onder de 40, die behoren tot de absolute internationale top. Een tentoonstelling vol meervoudige perspectieven, gevarieerde geschiedenissen en nieuwe esthetische kaders, samengesteld door schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

14 januariCalifornian dream in MeppelStedelijk Museum, Meppel
19 januariArt of HipgonisGroninger Museum, Groningen
21 januariJennifer TeeKunstinstituut Melly, Rotterdam
28 januariMadeleine BerkhemmerKunsthal, Rotterdam
28 januariFemmy OttenStedelijk Museum, Schiedam
28 januariDanai AnesiadouWIELS, Brussel
31 januariProtest Processie ParadeZeeuws Museum, Middelburg

Kunst en cultuurprogramma’s op TV in de komende maand:

Joanna Lumley’s Wereldsteden

MAX
2, 3 en 4 januari om 20h30 op NPO2

Joanna Lumley bezoekt Het Pantheon en de Trevifontein. Ze mag de Sixtijnse Kapel openen en is op de plek waar Julius Caesar werd vermoord. De reis eindigt met een ontmoeting met Gina Lollobrigida. Joanna Lumley reist naar Rome en bezoekt Het Pantheon en de Trevifontein. Hierna heeft ze een afspraak met een van de meest notoire paparazzi uit de tijd dat Hollywoodsterren Rome onveilig maakten. Hij vertelt over zijn ontmoetingen met Elizabeth Taylor, Sophia Loren en een ruzie met Mick Jagger. De volgende ochtend mag Joanna de Sixtijnse Kapel openen.

Sinan op zoek naar het paradijs

BNNVARA
Vanaf donderdag 5 januari wekelijks om 21h20 op NPO1

Nu de stofwolken enigszins zijn opgetrokken gaan journalist Sinan Can en documentairemaker Thomas Blom op een nieuwe ontdekkingstocht door het Midden-Oosten. Ze volgen de mythische rivier de Eufraat op zoek naar de mooiste landschappen, de meest kleurrijke mensen en de verborgen schatten. Llangs de Eufraat treft Sinan bewoners die vol overgave de geschiedenis en de schoonheid van hun land beschermen. Als hij de grens met Syrië passeert, wordt hij al snel verrast door een groep dansers die met veel plezier het leven weer oppakken. Dieper naar het zuiden stuit hij op de restanten van de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Hij leert hoe veel inwoners van Irak langzaam proberen te vergeten en vergeven. Via het machtige Babylon, vindt hij uiteindelijk het paradijs. De plek waar de Eufraat en de Tigris bij elkaar komen en waar volgens de overlevering de boom met de verboden vrucht staat.

Exclusief kijkje achter de schermen in het paleis

MAX
Vanaf vrijdag 6 januari wekelijks om 20h30 op NPO2

Na een 4 jaar durende verbouwing, die het paleis al die tijd gesloten hield, bezoekt Jan Slagter in MAX op Paleis Het Loo samen met conservator Johan de Haan het vernieuwde Paleis Het Loo en de prachtige tuinen. Die tuinen waren hét symbool voor vorstelijke rijkdom, geïnspireerd op de tuinen van Versailles. Ook vandaag de dag zijn die invloeden nog duidelijk zichtbaar, wat Paleis Het Loo misschien wel het mini-Versailles van ons land maakt.

6-1: Paleis het Loo
13-1: Paleis Noordeinde
20-1: Paleis op de Dam
27-1: Vredespaleis

Dr. Nasrs Wunderkammer

NTR
Vanaf woensdag 11 januari wekelijks om 22h15 op NPO2

Geen plek in het huis van acteur en schrijver Ramsey Nasr is onbezet: boeken en cd’s, maar ook minder gebruikelijke zaken als vlinders, fossielen, opgezette dieren, natuurencyclopedieën, vuistbijlen, oude prenten, fotografie, – hij verzamelt het allemaal. Waar komt die fascinatie vandaan? Zit er een lijn in al die verschillende dingen, en is een verzameling ooit ‘af’? In een wereld die zich veelal online afspeelt, verdwijnen we in deze serie in het tastbare universum van Ramsey Nasr en zijn Wunderkammer. Een zelfgecreëerde wereld die de kijker de vraag stelt: hoe verhouden wij ons tot het verleden?

3 januariBesnijdenis van JezusKatholieke herdenking
6 januariDrie KoningenKatholieke herdenking
11 januariPieter van Mierevelt400 jaar geleden geboren
13 januariDoop van JezusKatholieke herdenking

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie