Kunstkalender November 2023 – Refik Anadol, Tom Claassen & Nazi-Kunst

Deze maand openen nieuwe tentoonstellingen over Tom Claassen, landschappen en Kunst uit het Derde Rijk. KunstVensters zet de tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf november 2023?

Herontdekte Rembrandt onder de hamer bij Sotheby’s

Sotheby’s heeft een schilderij van de Aanbidding der Wijzen toegeschreven aan Rembrandt van Rijn. Twee jaar geleden ging het voor tienduizend euro naar de veiling, maar nu hoopt Sotheby’s dat het doek tussen de 15-20 miljoen oplevert. Na langdurig onderzoek door Rembrandt-experts concludeerde Sotheby’s, dat het om een ​​werk van Rembrandt gaat. Op het schilderij staat een Rembrandt handtekening, maar tot voor kort stond het doek bekend als uit de ‘Omgeving van Rembrandt’. Het schilderij van 24,5 bij 18,5 centimeter komt op 6 december onder de hamer.

In november 2023 openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

EXPO

4 november 2023 t/m 4 februari 2024

Onderweg naar Bentheim. Twente door de ogen van Ruisdael, Hobbema en Waterloo

Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Het glooiende Twentse landschap was al in de zeventiende- en achttiende eeuw een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Schilders als Jacob van Ruisdael, Meindert Hobbema en Anthonie van Waterloo trokken via Twente naar Bentheim en vereeuwigden het landschap dat zij onderweg tegenkwamen. De kunstenaars waren gefascineerd door de vakwerkhuizen, watermolens, kastelen en landgoederen die ze onderweg tegenkwamen en die nog steeds te zien zijn in het Twentse landschap. De tentoonstelling ‘Onderweg naar Bentheim’ toont met ruim 35 werken Twente door de ogen van Ruisdael, Hobbema en Waterloo en nog vele andere kunstenaars uit die tijd.

EXPO

10 november 2023 t/m 1 april 2024

Tom Claassen

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen

Beeldhouwer Tom Claassen (1964) zoekt in zijn sculpturen naar de essentie van de vorm. Door het tonen van de archetypische kenmerken van mensen, dieren en objecten reikt hij net voldoende handvatten aan om de voorstelling te kunnen herkennen. Hun vaak grote formaten zorgen ervoor dat je ze als kijker niet kunt missen. Ze hebben vaak ronde, zachte vormen en zijn veelal uitgevoerd in harde materialen als brons, hout, aluminium, kunststof en beton. Behalve humoristisch, zijn de beelden ook vaak vertederend, onbeholpen en soms tragisch.

EXPO

12 november 2023 t/m 24 maart 2024

Kunst in het derde rijk

Museum Arnhem, Arnhem

Kunst in het derde rijk biedt een overzicht van schilder- en beeldhouwkunst onder het naziregime in Duitsland. Vooral kunst uit de periode 1937-1944, die werd tentoongesteld op de jaarlijkse Große Deutsche Kunstausstellung in München, is te zien. Deze tentoonstellingen werden door de staat georganiseerd. Hier kwamen enorme aantallen mensen op af. Er werd in deze periode werk van duizenden kunstenaars getoond, dat qua stijl en onderwerp voldeed aan de denkbeelden van de nationaalsocialisten. Deze kunstwerken werden op grote schaal getoond en aangekocht door burgers, de staat en haar nazileiders. Daar profiteerden de deelnemende kunstenaars flink van. Maar ook de staat profiteerde: kunst vormde een afleiding van de misdadige praktijken van de nazi’s en een succesvol verleidingsmiddel voor hun ideologie. Hoe ver gingen de nazi’s in het controleren van de kunstwereld?

EXPO

18 november 2023 t/m 1 april 2024

Refik Anadol – Living Paintings

Kunsthal, Rotterdam

Wie dit najaar de Kunsthal bezoekt, wordt meegevoerd door een visueel spektakel van een van de meest vooruitstrevende kunstenaars op het gebied van digitale kunst: Refik Anadol. Kunsthal Rotterdam presenteert de eerste solotentoonstelling van de Turkse kunstenaar in Nederland. In zijn zinnenprikkelende installaties verkent Anadol (1985) de symbiotische relatie tussen mens en machine. Door het gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, gegevensvisualisatie en algoritmen, schildert Anadol als het ware met data. Met zijn kleurrijke, weelderige, digitale composities neemt hij de kijker mee in de geavanceerde wereld van machines.

Meer tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen komende maand:

3 november 2023Food for thoughtScheepvaartmuseum, Amsterdam
4 november 2023Martin WongStedelijk Museum, Amsterdam
4 november 2023Framing RembrandtRembrandthuis, Amsterdam
8 november 2023Lee MillerDepot Boijmans Museum, Rotterdam
10 november 2023Anton de KomMuseum de Lakenhal, Leiden
11 november 2023TAL RMuseum MORE, Gorssel
11 november 2023Roosen & GuestsMuseum de Fundatie, Heino
17 november 2023KoortsdroomFrans Hals Museum, Haarlem
18 november 2023Rémy HansMusée des Beaux Arts, Tournai
25 november 2023Joyce OverheulMuseum W, Weert
25 november 2023Onder vriendenMuseum voor Schone Kunsten, Gent

Kunst en cultuurprogramma’s op TV in de komende maand:

TV

Sterren op het doek

Vanaf zaterdag 11 november wekelijks om 20h40 op NPO2

Op zaterdag 11 november start het nieuwe seizoen van Sterren op het Doek. In het programma vereeuwigen de beste portretkunstenaars van het land de acht bekende Nederlanders op geheel eigen wijze en in zeer uiteenlopende stijlen. Sterren op het Doek wordt gepresenteerd door Özcan Akyol. In dit programma wordt wekelijks een bekende Nederlander geportretteerd door 3 kunstenaars. De ster op het doek kiest 1 van de 3 kunstwerken.

TV

Nu te zien!

Wekelijks dinsdag om 21h15 op NPO2

Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 moest sluiten vanwege grootschalige renovatie, ontstond er verderop een heel nieuw gebouw dat de deuren juist voor het publiek zou openen: het Depot – een gezamenlijke droom van architect Winy Maas en Boijmans-directeur Sjarel Ex. Deze documentaire neemt ons niet alleen mee in de totstandkoming van ‘s werelds eerste volledig publiekelijk toegankelijke depot, maar trekt aan de hand van archiefmateriaal uit Bouw Museum Boymans ook fraaie parallellen met de constructie van het huidige museumgebouw in de jaren 30.

1 novemberAllerheiligenKatholieke herdenking
11 novemberSint MaartenKinderfeest / Katholieke herdenking
11-12 novemberAtelierweekend
11-19 novemberKunstweek
20 novemberKinderdag

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie