Kunstkalender Augustus 2023 – Shepard Fairey & Oorlogsfotografie

Deze maand komt de beroemde ontwerper van de Obama-posters naar Nederland voor een tentoonstelling in STRAAT. Ook is er oorlogsfotografie van vrouwelijke fotografen te zien in Den Haag. KunstVensters zet de tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf augustus 2023?

Hermitage Amsterdam heet vanaf september H’ART Museum!

Een nieuw begin voor het museum aan de Amstel! Vanaf vrijdag 1 september draagt de Hermitage de nieuwe naam H’ART Museum. Nadat de oorlog in Oekraïne was uitgebroken, verbrak Hermitage Amsterdam de banden met Rusland. Nu kondigt het vernieuwde H’ART Museum een spectaculaire programmering aan met nieuwe museum-partners.

Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa. Het British Museum kent als een van de oudste musea ter wereld een collectie die continenten en oceanen omspant. Smithsonian American Art Museum (SAAM) heeft naam en faam als een van de bekendste musea van het Smithsonian Institution. SAAM is het belangrijkste museum voor Amerikaanse kunst en kunstnijverheid.

In het najaar is nog de tentoonstelling over Julius Caesar, dankzij een samenwerking met musea in Italië. De eerste grote tentoonstelling van H’ART Museum met de nieuwe partners is de Kandinsky tentoonstelling met Centre Pompidou medio 2024. In 2025 volgt een tentoonstelling met Hollandse meesters uit de Leiden Collectie en van het British Museum komt in 2026 de tentoonstelling Feminine power.

Stilte voor de storm. Er zijn in de zomer traditioneel weinig nieuwe tentoonstellingen te melden. In augustus 2023 openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

Shepard Fairey

Museum STRAAT, Amsterdam, vanaf 13 augustus 2023

Gerenommeerd kunstenaar en activist Shepard Fairey komt naar STRAAT in Amsterdam! Shepard, bekend van zijn ‘Andre The Giant Has A Posse’-serie en Barack Obama’s ‘Hope’-campagneposter zal zijn unieke talent tentoonstellen middels een enorme soloshow in de STRAAT Gallery. Niet alleen bestaat de tentoonstelling uit 130 werken, Shepard en zijn team realiseren ook twee muurschilderingen: eentje op de westelijke buitenmuur van ons museum, en een groot werk voor onze permanente collectie binnen. Op 10 augustus kun je Shepard Fairey zelf bezig zien met de schildering op de buitenmuur van het museum.

Vrouwen aan het front

Haags Fotomuseum, Den Haag, vanaf 19 augustus 2023

De tentoonstelling Vrouwen aan het front – Fotografie van Lee Miller tot Anja Niedringhaus rekent af met het beeld dat oorlogsfotografie een mannenzaak is. Het werk van acht vrouwelijke fotografen wordt uitgelicht. Vrouwen die zich moedig staande hielden in gevaarlijke en door mannen gedomineerde situaties aan het front, vanaf de Spaanse Burgeroorlog (1936 -1939) tot aan het strijdtoneel in Afghanistan in 2014. Te zien zijn foto’s van Lee Miller (1907–1977), Gerda Taro (1910–1937), Catherine Leroy (1944–2006), Christine Spengler (geb. 1945), Francoise Demulder (1947–2008), Susan Meiselas (geb. 1948), Carolyn Cole (geb. 1961) en Anja Niedringhaus (1965–2014).

Kunst en cultuurprogramma’s op TV in de komende maand:

Close-Up: The Photograph (AVROTROS)

8 augustus om 22h10 op NPO2

Sherman de Jesus weet niet veel van zijn opa. Eén foto is alles wat hij heeft. En die ene foto, gemaakt door de beroemde fotograaf James Van Der Zee, brengt hem honderd jaar later terug naar de New Yorkse wijk Harlem. Die ene foto van zijn opa blijkt tot heel veel bijzondere verhalen te leiden. De foto is namelijk gemaakt door de beroemde James Van Der Zee. Deze Afro-Amerikaanse fotograaf staat bekend om zijn portretten uit de Harlem Renaissance. Zo fotografeerde hij in de jaren 20 van de vorige eeuw ook de opa van De Jesus, die als zwarte matroos de wereld over reisde.

De Broeders Van Rossem

Vanaf woensdag 30 augustus wekelijks om 20h30 op NPO2

Op 30 augustus start een vijfdelig seizoen van De broeders Van Rossem, waarin Maarten en Vincent van Rossem afreizen naar verschillende steden en regio’s in Nederland. Tijdens hun bezoek verkennen ze de geschiedenis van de plek, waarbij ze verbanden leggen tussen het verleden en de actualiteit. De broers bezoeken achtereenvolgens Emmen, Texel, Den Haag, Nijmegen en als laatste Wageningen: de plek waar ze zijn opgegroeid en de herinneringen voor het oprapen liggen. Het programma is een vervolg op Hier zijn de Van Rossems. Door het overlijden van zus Sis is het programma in een nieuw jasje gestoken en draagt het een nieuwe naam.

5 augustusGay Pride – Canal parade
6 augustusTransfiguratieKatholieke herdenking
15 augustusMaria HemelvaartKatholieke herdenking
19 augustusInternationale dag van de fotografie
22 augustusKroning van MariaKatholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: