Kunstkalender Juli 2023 – Rembrandt, Anna Boch & Jaume Plensa

Deze maand openen nieuwe tentoonstellingen over Rembrandt, Jan Schoonhoven, Anna Boch en Jaume Plensa. KunstVensters zet de tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf juli 2023?

Match: 1 op1 1 met een topstuk uit het Rijksmuseum!

12 Musea hebben de handen ineengeslagen voor een prachtig plan: een regionaal huwelijk tussen een topstuk uit het Rijksmuseum en de plaatselijke collectie. In de zomer van 2023 is in elke provincie van Nederland tegelijkertijd één topstuk uit de collectie van het Rijksmuseum te zien, gekoppeld aan een topstuk van het betreffende museum in de provincie. Het kan gaan om een schilderij, maar ook om een meubelstuk of een sieraad. Het levert een perfecte match op, en een tentoonstelling van 2 x 12 intieme kunstwerken.
Alle deelnemende musea: Match

In juli 2023 openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

Anna Boch

Mu.ZEE, Oostende, vanaf 1 juli 2023

Mu.ZEE brengt een eerbetoon aan Anna Boch (1848-1936), kunstschilderes en mecenas. Dit 175 jaar na haar geboorte. De tentoonstelling richt zich op Anna Boch als kunstenares en als vrouw aan het einde van de 19e eeuw in België. Ze stond bekend als zeer vooruitstrevend: ze bezat een auto, reisde veel en vaak alleen – niet evident als vrouw in die tijd. Boch genoot internationale waardering. Ze was een groot muziekliefhebber en kunstverzamelaar: ze verzamelde werk van Paul Gauguin, Vincent van Gogh en Paul Signac – en had een neus voor jong talent. Net zoals bij haar Franse collega-kunstenaars nemen zeelandschappen, de natuur en reizen een belangrijke plaats in in haar oeuvre.

Rembrandt en de Liefde

Het Rembrandthuis, Amsterdam, vanaf 1 juli 2023

Rembrandt staat bekend als een hartstochtelijke man. Maar zie je dat ook terug in zijn etsen? Nu kijk je door Rembrandts ogen naar de liefde in Museum Rembrandthuis. Het gaat om allerlei soorten liefde: dramatische liefde, speelse liefde, ouderliefde, naastenliefde en de liefde tussen mens en dier. Maar ook Rembrandts voorliefdes voor wandelen en het verzamelen van rariteiten komen aan bod. En natuurlijk ontbreekt Rembrandts grootste liefde niet: zijn vrouw Saskia. Rembrandt en de liefde bevat 50 etsen uit de collectie van Museum Rembrandthuis om verliefd op te worden.

Jaume Plensa

BAM, Mons, vanaf 1 juli 2023

Voor het eerst in de geschiedenis van Bergen vindt er in het hart van de Cité du Doudou een kunsttentoonstelling plaats van monumentale sculpturen: van de Grote Markt en de collegiale Sint-Waltrudiskerk tot de burgemeesterstuin en de Sint-Joriszaal. De sculpturen van Jaume Plensa zijn juist zo bijzonder omdat de kunstenaar er een spirituele energie mee opwekt, buiten het religieuze kader. Deze authentieke ontmoeting tussen de Catalaanse beeldhouwer en het uitzonderlijke erfgoed heeft tot doel het heilige deel van deze buurt, die de oorspronkelijke kern van Bergen vormt, naar voren te brengen.

Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven

Museum Prinsenhof, Delft, vanaf 6 juli 2023

De tentoonstelling vertelt het verhaal van een buitengewone vriendschap tussen de Delftse beeldend kunstenaar Jan Schoonhoven en de Düsseldorfse fotograaf Lothar Wolleh. Nog niet eerder werden deze twee grootheden uit de jaren zestig samen getoond. Wollehs liefde voor het fotografische experiment maakt hem tot een pionier van de naoorlogse fotografie. De tentoonstelling brengt reliëfs en tekeningen van Jan Schoonhoven samen met Lothar Wollehs fotografie. Tegen de achtergrond van hun gedeelde fascinatie voor de werking van ritme en licht, biedt de tentoonstelling een nieuw perspectief op het leven en werk van Jan Schoonhoven.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

1 juliAan de horizonCentraal Museum, Utrecht
1 juliKabakov kabinetVan Abbemuseum, Eindhoven
1 juliFloris HoversDrents Museum, Assen
1 juliKIKKLe Citadel, Namen
2 juliJacoba van HeemskerckMarie Tak van Poortvliet Museum, Domburg
2 juliLa BohèmeMuseum Katwijk, Katwijk
6 juliWillem V in AmsterdamPaleis op de Dam, Amsterdam
7 juliPinkFrans Hals Museum, Haarlem
8 juliKunst & ZooMuseum Flehite, Amersfoort
15 juliEkstasisStedelijk Museum, Schiedam
20 juliCharlotte SchleiffertSinger Museum, Laren

Kunst en cultuurprogramma’s op TV in de komende maand:

Firma Erfgoed gaat overzee

Vanaf 7 juli wekelijks om 22h15 op NPO2

Ter ere van het herdenkingsjaar slavernijverleden gaat Aldith Hunkar op zoek naar erfgoed in Suriname, op Sint-Eustatius en op Curaçao. We weten steeds meer over ons slavernijverleden en kolonialisme, mede door de black lives matter-beweging. Aldith: “Dit derde seizoen van Firma Erfgoed helpt je om er nog meer over te leren. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt hoe het zit met contractarbeiders. De term klinkt avontuurlijk, alsof zij hun geluk elders gingen beproeven. Alleen: zo lag het niet; de immigranten werden vaak gedwongen om in de koloniën aan het werk te gaan, of gevraagd onder valse voorwendselen.”

DEPOT – Reflecting Boijmans

Donderdag 13 juli om 22h10 op NPO2

Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 moest sluiten vanwege grootschalige renovatie, ontstond er verderop een heel nieuw gebouw dat de deuren juist voor het publiek zou openen: het Depot – een gezamenlijke droom van architect Winy Maas en Boijmans-directeur Sjarel Ex. Deze documentaire neemt ons niet alleen mee in de totstandkoming van ‘s werelds eerste volledig publiekelijk toegankelijke depot, maar trekt aan de hand van archiefmateriaal uit Bouw Museum Boymans ook fraaie parallellen met de constructie van het huidige museumgebouw in de jaren 30.

The Lost Leonardo

Woensdag 19 juli om 22h10 op NPO2

De Salvator Mundi trekt in 2005 op een veiling de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van Leonardo da Vinci te zien. Voor 1175 dollar kopen ze het en in 2012 wordt het in Londen als een echte Da Vinci gepresenteerd. Kunstcritici zijn sceptisch maar de belangen zijn groot. In 2017 worden alle records verbroken en betaalt de koper 450 miljoen dollar. Wie de nieuwe eigenaar is blijft onduidelijk, maar waarschijnlijk is het de omstreden kroonprins van Saoedi-Arabië. Na de verkoop is het schilderij niet meer gezien.

1 juliKeti Koti150 jaar afschaffing slavernij
22 juliMaria MagdalenaKatholieke herdenking
26 juliJoachim en AnnaKatholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: