Kunstkalender April 2023 – Henry Moore, Futurisme en Van Gogh

Deze maand openen schitterende tentoonstellingen over Henry Moore, de Barok in Florence, het Futurisme en de Bergense school. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf april 2023?

Deel je museumkaart tijdens de museumweek!

Van 1 tot en met 7 april is het museumweek! Leen tijdens de Museumweek je Museumkaart uit. Geef je oma een museumbezoek, laat je bakker of slager cultuur proeven en check eens bij je buurman of hij een tentoonstelling kan waarderen. Zo kunnen we samen zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met het bijzondere aanbod in musea. Leuk, want het museum is van en voor ons allemaal! Meer informatie: Museumweek

In april 2023 openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

Henry Moore

Beelden aan Zee, Scheveningen, vanaf 7 april 2023

Museum Beelden aan Zee maakte in samenwerking met de Henry Moore Foundation een weloverwogen selectie uit zijn aanzienlijke oeuvre. Aan de hand daarvan, zo’n 70 sculpturen en objecten, wordt de artistieke visie en het maakproces zichtbaar van een van de belangrijkste vernieuwers van de moderne beeldhouwkunst. De tentoonstelling focust op de invloed van de natuur op zijn werk en de ontwikkeling die hij doormaakte als ambachtelijk beeldhouwer. Van ‘direct carving’ -het beeldhouwen zonder voorbereidende schetsen- tot in glasvezel uitgevoerde sculpturen en het experimenteren met het gieten van lood. De geselecteerde werken tonen welk effect de materiaalkeuze had op de vorm, de maatvoering en het onderwerp van zijn beelden. Gedurende zijn carrière droeg het bij aan de ontwikkeling van enkele van zijn meest baanbrekende ideeën.

Kemet

Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden, vanaf 22 april 2023

Van vroege jazz tot hiphop van nu, van Miles Davis en Sun Ra tot Beyoncé en Rihanna – in veel muziek zie én hoor je terug dat de makers geïnspireerd zijn door het oude Egypte en Nubië. In de tentoonstelling Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk staat de muziek van artiesten met Afrikaanse roots centraal. Het is een reis door de muziekgeschiedenis, op zoek naar de aantrekkingskracht van het oude Egypte. Wat betekent het oude Egypte voor deze muzikanten? In de tentoonstelling met een evenementenprogramma vol muziek én oud-Egyptische cultuur duik je in de wereld van artiesten en geschiedenis.

Barok in Firenze

BOZAR, Brussel, vanaf 26 april 2023

Bozar reist terug naar het Firenze van de lange 17e eeuw, wanneer in Rome de barok hoogtij viert. Maar ook in de Italiaanse renaissancestad par excellence bleef het werk van maniëristische en barokke schilders en beeldhouwers de vele kerken sieren. Van de meesterlijke sfumato van Francesco Furini, over de kleurrijke religieuze werken van Cesare Dandini, tot de uitzonderlijke stillevens van Jacopo da Empoli.

Futurisme in Europa

Kröller-Müller Museum, Otterlo, vanaf 29 april 2023

Het futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld laat zien hoe de futuristen ruim honderd jaar geleden hun entree maken op het Europese toneel en een wisselwerking aangaan met andere avant-garde kunstenaars en stromingen zoals De Stijl en Bauhaus. Het futuristisch ideaal is het samengaan van kunst en leven. In de tentoonstelling zie je schilderijen en sculptuur, meubels, tapijten, keramiek, interieur- en toneelontwerpen, kleding, boeken en grafisch werk. Er zijn ook allerlei gebruiksvoorwerpen te zien, zoals het bekende Campari sodaflesje.

Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

Stedelijk Museum, Alkmaar, vanaf 29 april 2023

Eind negentiende eeuw buitelen in Frankrijk, België en Duitsland nieuwe schilderstijlen over elkaar heen: van impressionisme en post-impressionisme, tot fauvisme en symbolisme. Deze vernieuwingsgolf gaat echter volledig aan Nederland voorbij. Sinds 1870 is de kunstwereld in de ban van het realisme van de Haagse School: polderland – schappen onder grootse wolkenluchten en taferelen uit het leven van de vissersbevolking. Enkele vooruitstrevende kunstenaars organiseren rond de eeuwwisseling internationale tentoonstellingen waardoor Nederlanders eindelijk kennismaken met de artistieke vernieuwingen uit de ons omringende landen. Op de kunstenaars die later de Bergense School vormen, maken vooral de exposities van werken van Vincent van Gogh (1905), Paul Cézanne (1909) en Henri Le Fauconnier (1911) een onuitwisbare indruk. Na enkele jaren experimenteren ontstaat omstreeks 1915 in Bergen een nieuwe, expressionistische stijl.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

1 aprilGeneral IdeaStedelijk Museum, Amsterdam
1 aprilGrace NdirituSMAK, Gent
14 aprilEd TempletonBonnefanten, Maastricht
16 aprilMenyalaDrents Museum, Assen
23 aprilClaudy JongstraMuseum Kranenburgh, Bergen
28 aprilPrivate ViewsLa Bovarie, Luik
29 aprilFrieda HunzikerStedelijk Museum, Schiedam
30 aprilde Valse VermeerMuseum Paul Tetar van Elven, Delft

Kunst en cultuurprogramma’s op TV in de komende maand:

Man en kunst (AVROTROS)

3 tot en met 7 april om 22h10 op NPO2

Ze zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden: De Nationale Museumweek en het tv-programma Man en Kunst. Presentator Lucas De Man vertelt het bijzondere verhaal achter vijf kunstwerken uit de vaste collectie van Nederlandse musea. Het werk van kunstenaars Giuseppe Penone, Suze Robertson, Ai WeiWei, Nola Hatterman en het echtpaar Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen komt dit seizoen aan bod.

de Jurk en het Zeewrak (NTR)

Vanaf 3 april werkelijks om 22h30 op NPO2

Het verhaal van een unieke archeologische vondst uit het Palmhoutwrak voor de kust van Texel. Vanaf het moment dat de jurk illegaal is opgedoken uit de Waddenzee, heeft het wereldwijd voor veel opwinding gezorgd. De schat is voor alle betrokkenen ‘waar je het allemaal voor doet’ en tegelijk verzucht een lid van de duikclub: “Het wrak is een vloek geworden”. Het is een veelzijdig project met een driedelige documentaireserie, een vijfdelige podcastserie en een interactieve website waar je met een online duikervaring zelf het wrak kunt bezoeken.

Close-Up (Avrotros)

Wekelijks dinsdag om 22h25 op NPO2

4 april – Britta Marakatt-Labba
De indrukwekkende borduurwerken van textiel kunstenaar Britta Marakatt-Labba vertellen het verhaal van het Noord-Europese nomadische Sami volk. De Sami volgden traditioneel de rendierkudden in hun jaarlijkse voedseltrek, terwijl ze tegelijkertijd moesten vechten voor hun onafhankelijkheid.

18 april – Edward Hopper
Het werk van Hopper is de meest herkenbare kunst in Amerika – populair, geprezen en mysterieus. Talloze schilders, fotografen, filmmakers en muzikanten zijn beïnvloed door zijn kunst – maar wie was hij en hoe creëerde een worstelende illustrator zo’n overvloed aan opmerkelijk werk?

Nu te zien!

AVROTROS
Wekelijks woensdag om 21h15 op NPO2

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum en reizen het hele land door om een niet te missen tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Vanuit hun eigen expertise en smaak laten ze de kijker zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan.

1 aprilDag van de Grap
1-7 aprilMuseumweek
8 aprilPablo Picasso50 jaar geleden overleden
9 aprilPasenKatholieke feestdag
15 aprilWorld Art Day
27 aprilKoningsdag

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie