Kunstkalender September 2023 – Brueghel, Ai Weiwei & Vincent van Gogh

Deze maand openen nieuwe tentoonstellingen over de familie Brueghel, Ai Weiwei, Vincent van Gogh en Julius Caesar. KunstVensters zet de tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf september 2023?

Maakte Hokusai’s dochter de Golf van Kanagawa?

Na onderzoek beweert kunsthistoricus Julie Nelson Davis dat niet Hokusai zelf, maar zijn dochter Oi verantwoordelijk was voor veel van zijn bekende houtsnedes. Vader en dochter vormden na Hokusai’s hersenbloeding op zijn 67e een artistiek team en werkten nauw samen. Hoewel al bekend was dat Katsushika Oi werkte in het atelier van Hokusai, blijkt nu dat haar rol aanzienlijk groter was. Volgens Davies is haar bijdrage aan bepaalde kunstwerken van Hokusai aanzienlijk, waaronder mogelijk de beroemde Golf van Kanagawa. Om Oi’s rol in het werk van Hokusai diepgaander te begrijpen, stelt ze voor om een internationaal team van onderzoekers samen te stellen.

Meer over Hokusai en zijn dochter Oi op de website van het British Museum [Engels].

In september 2023 openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

EXPO

8 september 2023 t/m 28 januari 2024

Terra Libera

Rijksmuseum Twenthe, Enschede

In de tentoonstelling ‘Terra Libera’ (het vrije land) wordt aan de hand van oude en hedendaagse kunstwerken getoond hoe de (westerse) mens in de afgelopen eeuwen het land heeft eigengemaakt en gecultiveerd. Daarbij speelt het nuttig en productief maken van het land ten behoeve van de mens zelf een leidende rol, tot op vandaag de dag. Maar hoe is dat zo gekomen en welk wereldbeeld ligt hieraan ten grondslag?

EXPO

11 september 2023 t/m 7 januari 2024

Op reis met Vincent

Drents Museum, Assen

Op dinsdag 11 september 1883 – dit jaar precies 140 jaar geleden – stapt Vincent van Gogh (1853-1890) op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe. Hij verblijft enkele weken in Hoogeveen en trekt vervolgens naar Nieuw-Amsterdam en Veenoord waar hij onder meer De Turfschuit en Onkruid verbrandende boer schildert. Ook maakt hij een dagtrip naar Zweeloo. Uit zijn brieven blijkt dat hij tijdens zijn verblijf een groot aantal werken maakte, maar het merendeel daarvan is verloren gegaan. Op reis met Vincent neemt de bezoeker mee op Van Goghs Drentse avontuur en volgt zijn omzwervingen door het Drenthe van 1883. 140 jaar nadat Vincent in Drenthe arriveerde zijn zoveel mogelijk werken uit zijn Drentse oeuvre voor het eerst bij elkaar te zien. 

EXPO

16 september 2023 t/m 20 mei 2024

Julius Caesar

H’ART Museum, Amsterdam

Dit najaar opent H’ART Museum de tentoonstelling Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder. Aan de hand van bijna honderdvijftig eeuwenoude objecten wordt een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis verteld: het levensverhaal van Julius Caesar. Een legendarische veldheer, getalenteerde redenaar en ongewone staatsman die wist uit te groeien tot een van de machtigste heersers van zijn tijd. Zijn dood is misschien wel de bekendste politieke moord ooit. Ruim tweeduizend jaar later is zijn nalatenschap nog steeds actueel. Julius Caesar ontrafelt mythes en benadert de werkelijkheid van zijn overwinningen en nalatenschap, van hoogtepunten en schaduwzijden. Hoe kijken we anno 2023 naar hem? Vinden we hem wreed of heroïsch?

EXPO

30 september 2023 t/m 7 januari 2024

Brueghel

Noordbrabants Museum, Den Bosch

Van Parijs tot Berlijn en Milaan tot Boston: wie de wereldberoemde werken van de schildersfamilie Brueghel van dichtbij wilde bewonderen, was lange tijd genoodzaakt af te reizen naar de grootste musea ter wereld. Wás, inderdaad, want Het Noordbrabants Museum bundelt het beste van vijf generaties Brueghel in een unieke en ambitieuze verzameling van tachtig schilderijen en prenten. Voor het eerst samen onder één dak. Een familiereünie in Den Bosch!

EXPO

30 september 2023 t/m 3 maart 2024

Ai Weiwei

Kunsthal, Rotterdam

Vol trots kondigt Kunsthal Rotterdam voor deze herfst de grootschalige tentoonstelling aan van een van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment, mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen: Ai Weiwei. In Search of Humanity is zijn meest volledige overzichtstentoonstelling tot nu toe. De tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van de ruim vier decennia durende carrière van Ai Weiwei, met schilderijen, culturele readymades, LEGO-werken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst. Het bevat belangrijke werken uit al zijn creatieve fasen.

Andere nieuwe tentoonstellingen:

7 septemberFrancis AlysWIELS, Brussel
8 septemberStad in OorlogMuseum aan de Stroom, Antwerpen
12 septemberLa Grande BleuSinger Museum, Laren
14 septemberRoofkunstMauritshuis, Den Haag
16 septemberLara de MoorMuseum MORE, Gorssel
16 septemberThomas SchütteMuseum de Pont, Tilburg
16 septemberEvelyn Taocheng WangDordrechts Museum, Dordrecht
21 septemberHardnekkigheid van de hoop Lakenhal, Leiden
22 septemberBlik op HaarlemFrans Hals Museum, Haarlem
23 septemberYayoj Kusama: De Nederlandse jaren Stedelijk Museum, Schiedam
24 septemberAfrica SupernovaKunsthal Kade, Amersfoort
28 septemberBoijmans collectieRijksmuseum, Amsterdam
30 septemberAd van DenderenNederlands Fotomuseum, Rotterdam
30 septemberNieuwe vrijheidsbeeldenStedelijk Museum, Alkmaar

Kunst en cultuurprogramma’s op TV in de komende maand:

TV

Close Up: Sovjet Bus Stops

Dinsdag 12 september om 22h40 op NPO2

De Canadese fotograaf Christopher Herwig reist door voormalige Sovjetrepublieken, van Oekraïne tot Oezbekistan, Armenië tot het Verre Oosten van Siberië en alle punten daartussenin, tijdens een decennialange speurtocht langs bushaltes over meer dan 50.000 kilometer.
Sovjet Bus Stops onthult de verhalen van de ontwerpers die tijdens het Sovjetregime fascinerende architecturale wonderen bouwden en is een ode aan de kracht van individuele creativiteit die niet onderdrukt wilde worden.

TV

Close Up: Thomas Hoepker

Dinsdag 19 september om 22h40 op NPO2

Thomas Hoepker is een van de belangrijkste levende fotografen ter wereld. Zijn foto’s werden iconen van de fotojournalistiek. In 2017 werd bij hem de ziekte van Alzheimer vastgesteld. De man wiens kunst onderdeel is geworden van het collectieve geheugen raakt nu langzaam zijn eigen herinneringen kwijt. Zijn laatste grote droom: een roadtrip door de VS met zijn vrouw.

TV

Van onschatbare waarde

Vanaf dinsdag 26 september wekelijks om 21h30 op NPO1

Dinsdag 26 september is het MAX-programma Van onschatbare waarde terug. Verkopers van bijzondere en waardevolle spullen krijgen de kans om hun object te verkopen aan één van de zes experts. Eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg meer terug. De presentatie is in handen van Dionne Stax. We verwelkomen dit seizoen twee nieuwe experts: de broers Sebastiaan en Roeland Kramer. De handel in antiek is de broers Kramer met de paplepel ingegoten. Van Delfts blauw, glazen, sieraden, tafelzilver en bodemvondsten tot antieke klokken en horloges; de broers zijn echte alleseters. Verder zijn experts Arnold Wegh, Bert Degenaar, Bas Jonker en Bianca Frölich weer te zien.

8 septemberGeboorte van MariaKatholieke herdenking
13 septemberPieter Wouwerman400 jaar geleden geboren
21 septemberHerfst
28 septemberAlexandre Cabanel200 jaar geleden geboren

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: