Berthe Morisot: Spectaculaire schilder en muze van Manet

Berthe Morisot poseerde tientallen keren voor Edouard Manet. Vaak is door kunsthistorici daarom gespeculeerd dat ze een liefdesrelatie hadden. Toch trouwde Morisot uiteindelijk met Edouard’s broer Eugène Manet. Wat was de relatie van Morisot en Manet?

Berthe Morisot kwam graag in het Louvre om de oude meesters te kopiëren. In 1868 was ze met haar zus Edma aan het schilderen in het Louvre, toen ze Edouard Manet ontmoette. Morisot kwam uit een welvarende familie en was niet getrouwd. Ze mocht Manet daarom niet zonder chaperone ontmoeten, maar toch ontwikkelden de twee een hechte vriendschap.

Muze van Manet

Edouard Manet was 9 jaar ouder dan Morisot en stond bekend als een rebel. Zijn schilderijen ‘Le Dejeuner sur l’Herbe‘ en ‘Olympia‘ hadden een schandaal veroorzaakt op de de jaarlijkse salon. Manet was gelukkig getrouwd met zijn pianoleraar Suzanne, maar was duidelijk onder de indruk van Morisot.

Hij vroeg haar daarom te poseren. Haar familie gaf toestemming voor deze poseersessies onder strikte voorwaarden. Ze mocht niet met Manet alleen zijn en moest bovendien fatsoenlijk worden geschilderd, geen naaktschilderijen. Uiteindelijk maakte Manet 12 schilderijen van Berthe Morisot.

Huwelijk

Zes jaar na de ontmoeting met Edouard Manet in het Louvre, trouwde Berthe Morisot zijn broer Eugène. Eugène was zelf ook schilder. Vaak is er gespeculeerd over de redenen voor dit huwelijk. Was ze wel echt verliefd op Eugène? Zou het een verstandshuwelijk zijn, dat haar dichterbij Edouard Manet bracht?

Hoewel deze verhalen natuurlijk smeuïg zijn, lijkt er weinig van waar. In haar dagboek schrijft ze dat ze erg blij is met het huwelijk met Eugène. “Ik heb een eerlijke en uitstekende man gevonden in Eugene Manet die, geloof ik, oprecht van me houdt. Ik ben gelukkig met hem.”

Carrière

Eugène Manet geeft de loopbaan van Morisot een geweldige impuls. Hij stopt zelf met schilderen. Ook na de geboorte van haar dochter Julie blijft de productie van Morisot erg hoog. Ze verkocht haar werken aan kunsthandelaar Durand-Ruel en exposeerde met de impressionisten. In 1877 werd ze in Le Temps omschreven als de “enige echte impressionist in de groep”.

Mede dankzij de ondersteuning van Eugène en de vriendschap van Edouard ontwikkelde Morisot zich tot moderne kunstenaar. Met dikke penseelstreken, onafgemaakte randen en felle kleurpalet met veel wit, heeft Morisot een erg herkenbare stijl. De intieme composities in parken en in de huiselijke omgeving geven het gevoel dat je als toeschouwer precies op het juiste moment kan meekijken.

In 1895 overleed Berthe Morisot plotseling aan een longontsteking. Haar impressionistische vrienden waren aangedaan. Ze organiseerde daarom een overzichtstentoonstelling met 400 van haar schilderijen. De kritieken waren lovend. Tot op de dag van vandaag is dit de grootste Morisot tentoonstelling aller tijden geweest.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: