Kunstkalender Juni 2023 – Picasso, Alex Katz & Kolonialisme

Deze maand openen nieuwe tentoonstellingen over Pablo Picasso, Alex Katz en het Koloniale Verleden. KunstVensters zet de tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf juni 2023?

Van Gogh Museum bestaat 50 jaar!

Vrijdag 2 juni 2023 is het precies 50 jaar geleden dat het Van Gogh Museum zijn deuren opende. Op het Museumplein zijn er die dag diverse activiteiten om samen 50 jaar inspiratie te vieren. Op het Museumplein is op vrijdag 2 juni vanaf 13 uur van alles te doen. Laat je verrassen door straattheater, versier je fiets met bloemen, schilder net als Vincent in de open lucht, of kom luisteren naar muziek. Bezoek het festival en neem een zonnebloem mee naar huis!
Lees verder: Van Gogh Museum

In juni 2023 openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

De andere Picasso

Cobra Museum, Amstelveen, vanaf 2 juni 2023

Het jaar 2023 markeert de 50ste sterfdag van een van de beroemdste kunstenaars uit de 20ste eeuw: Pablo Picasso. Musea in Frankrijk en Spanje staan hier groots bij stil. Ook het Cobra Museum besteedt er met de tentoonstelling De Andere Picasso. Terug naar de bron aandacht aan. Deze tentoonstelling belicht een minder bekend deel van het oeuvre van Picasso. Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan Picasso en zijn culturele achtergrond, met als centraal thema zijn liefde voor dans en theater, zijn kindertijd en zijn fascinatie voor keramiek.

Alex Katz

Museum Voorlinden, Wassenaar, vanaf 10 juni 2023

De heldere kleuren, gladde oppervlakken en scherpe composities. De koele abstraherende stijl, monochrome achtergronden en monumentale grootte: je herkent het werk van de legendarische Alex Katz (1927) direct. Al bijna acht decennia schildert hij de Amerikaanse cultuur en de moderne maatschappij. Als geen ander weet Katz het ‘onmiddellijke nu’, zoals hij het noemt, vast te leggen. De schilder laat zich inspireren door de vormentaal van dans, televisie, films en billboards. Hij is een belangrijk wegbereider voor de pop art en wordt gezien als één van de belangrijkste Amerikaanse kunstschilders van de 20ste eeuw. Zijn werk wordt geprezen om de unieke stijl en techniek en is te zien in musea over de hele wereld.

Fruits of Labour

Museum Dhondt-Dhaenens, Sint-Martens Latem, vanaf 11 juni 2023

Rond 1900 trokken meerdere kunstenaars vanuit de stad naar Sint-Martens-Latem om een sociale en artistieke belofte vast te leggen die in het platteland en specifiek in het boerenleven besloten lag. Maar waarom deze obsessie met het ‘land’? Voor de schilders die zich hier vestigden, stond het idee van het landschap haaks op dat van de stad, als een remedie tegen de chaos van het stadsleven en ongebreidelde technologische ontwikkelingen. Voor deze schilders had dit landschap een religieuze (of tenminste een morele) lading: het land – en daarmee de boer – komt symbool te staan voor “authenticiteit”: eerlijkheid in hard werken en een sober leven. Vanuit dat vertrekpunt toont Fruits of Labour hoe arbeid is ingebed in het werk van hedendaagse kunstenaars die naar het landschap kijken, nu het traditionele idee van ‘landschap’ onder toenemende ecologische druk staat en de veranderingen die door toedoen van de mens zijn ingezet, onomkeerbaar worden.

[H]erkennen Herbouwen

Kunsthal, Rotterdam, vanaf 24 juni 2023

Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen [H]erkennen Herbouwen – Wonderkamers van het Rotterdams koloniaal verleden. Een totaalinstallatie samengesteld door kunstenaar patricia kaersenhout ter gelegenheid van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met werken van vijf opkomende kunstenaars. Historische objecten uit verschillende museale collecties en archieven van de stad Rotterdam worden in vijf wonderkamers op associatieve wijze aan hedendaagse kunstwerken gekoppeld. Daarnaast illustreren familie-eigendommen en persoonlijke verhalen van Rotterdammers de erfenis van de slavernijgeschiedenis van de stad. Zo ontstaat er een verrassende kijk op het veelal nog onbekende koloniaal verleden van Rotterdam en de doorwerking ervan in het heden en de toekomst.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

2 juni75 jaar CobraCobra Museum, Amstelveen
2 juniKarl MeersmanMuseum de Reede, Amtwerpen
3 juniWonderbaarlijke wezensKunsthal Kade, Amersfoort
3 juniTussen grenzenMuseum Arnhem, Arnhem
3 juniSnelfotografieNederlands Fotomuseum , Rotterdam
8 juniGeen woorden maar dradenWereldmuseum, Rotterdam
8 juniViviane SassenMuseum MORE, Gorssel
9 juniHuma BhabhaMuseum M, Leuven
10 juniIsabelle DetournayMusée des Beaux Arts, Tournai
10 juniZonnekoning & OranjeLimburgs Museum, Venlo
10 juniPatricia KaersenhoutBonnefanten, Maastricht
17 juniChristoffel en Kate BisschopFries Museum, Leeuwarden
17 juniGiorgio MorandiMuseum Belvedere, Heerenveen
18 juniWerner HerzogEye filmmuseum, Amsterdam
29 juniNew HorizonsRijksmuseum, Amsterdam

Kunst en cultuurprogramma’s op TV in de komende maand:

Munch

Vanaf 1 juni in de bioscoop

Edvard Munch was een van de belangrijkste expressionistische kunstenaars en is wereldberoemd geworden door zijn iconische werk De Schreeuw. In deze meeslepende film volgen we hem in vier belangrijke periodes in zijn leven, van ietwat naïeve en onstuimige twintiger die een mooie carrière voor zich heeft tot de gedesillusioneerde dertiger die afgewezen wordt door de Berlijnse kunstwereld. En van de mentaal gebroken veertiger die zich laat opnemen in een psychiatrische kliniek tot de strijdbare tachtiger die zijn werk uit handen van de nazi’s probeert te houden.

Werner Herzog

Vanaf 8 juni in de bioscoop

Werner Herzog is een fenomeen, regisseur van onvergetelijke klassiekers over kleine mensen met grootse verlangens, filmer die steeds de macht van de natuur over de mens benadrukt, cultfiguur. Thomas von Steinacker filmde een indringend portret. Z’n eerste (korte) film maakte hij in 1962 – met een van de Münchense filmacademie gestolen camera – , zijn nieuwste productie staat alweer op stapel. Werner Herzog (1942) gaat tot zijn laatste snik door met filmen, en wat hem daartoe drijft probeert Von Steinacker te vangen in zijn portret van een fenomeen. Met interviews met collega-regisseurs als Chloé Zhao, Neue Deutsche Film-generatiegenoten Volker Schlöndorff en Wim Wenders, aangevuld met gesprekken met Herzogs echtgenote Lena en acteurs als Nicole Kidman en Christian Bale, met – verrassend – performer Patti Smith ook in de rij geïnterviewden.

Roofkunst

Wekelijks vrijdag om 22h20 op NPO2

In ‘Roofkunst’, geregisseerd door Emmy-winnaar Hans Pool, onderzoekt Erik Dijkstra de omstreden herkomst van dit soort kunststukken. Hij kijkt of wat binnen de context van die tijd legitiem leek, nog wel past in ons huidige tijdsgewricht.

2 juniVan Gogh Museum50 jaar geleden opgericht
18 juniVaderdag
24-25 juniAtelierweekend
24 juniGeboorte van Johannes de DoperKatholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: