Kunstkalender Maart 2023 – Rembrandthuis, Bailly & Realisme

Op 18 maart heropent het Rembrandthuis na een verbouwing. Daarnaast openen schitterende exposities over David Bailly, de Vlaamse Expressionisten en naïef realisme. KunstVensters zet de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen voor u op een rijtje! Wat is er te zien vanaf maart 2023?

Heropening Museum het Rembrandtshuis

Op 18 maart 2023 heropent het museum met 30% meer Rembrandt. Er worden vijf nieuwe museale ruimtes toegevoegd, waaronder een epiloogruimte, een etszolder en een derde tentoonstellingszaal. Dankzij de nieuwe multimediatour komen Rembrandts huis en de zeventiende eeuw echt tot leven. Je volgt het levensverhaal van Rembrandt, van zijn intrek in het pand als ambitieuze celebrity-kunstenaar, tot zijn noodgedwongen vertrek vanwege een opeenstapeling van schulden. Ook worden er straks weer dagelijks ets- en verfdemonstraties gegeven in het museum. Op de plek waar Rembrandt zijn meesterwerken maakt, in het atelier, zie je hoe de kunstenaar zijn verf maakte. Op de nieuwe etszolder ontdek je Rembrandts etstechnieken. Alsof je meekijkt over de schouder van de kunstenaar.

In maart 2023 openen de volgende tentoonstellingen hun deuren:

David Bailly

Lakenhal, Leiden, vanaf 10 maart 2023

In zijn tijd was Bailly een beroemde Leidse schilder, die nauwe contacten onderhield met andere kunstenaars. Bailly maakte daarnaast een van de belangrijkste schilderijen over vergankelijkheid: Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder uit 1651. Zeepbellen, kaarsen, schedels: allerlei symbolen op dit topstuk laten zien dat de Hollandse meester zich zo’n 400 jaar geleden veel bezighield met tijd en de dood. Mede onder zijn invloed is het vanitasgenre, waarin de vergankelijkheid van het leven centraal staat, in Leiden in de 17e eeuw groot geworden. Toch is Bailly’s naam tegenwoordig bij velen onbekend – anders dan Rembrandt van Rijn of Gerrit Dou, die in dezelfde tijd in dezelfde stad leefden. Bovendien was tot nu toe nog nauwelijks onderzoek naar deze kunstenaar gedaan. Daarom werkte Museum De Lakenhal de afgelopen jaren samen met experts van onder meer het Rijksmuseum en de Universiteit Leiden om de mysteries rondom Bailly te ontrafelen.

Armando: door de ogen van vriend

Museum Van Bommel Van Dam, Venlo, vanaf 18 maart 2023

Armando (1929-2018) is één van de grootste Nederlandse kunstenaars van de afgelopen honderd jaar. Zijn krachtige, vaak monumentale schilderijen en beelden gaan over schuld en onschuld, over daders en slachtoffers en over goed en vooral over kwaad. Maar Armando was meer dan een schilder en beeldhouwer. Hij was ook theater- en televisiemaker, dichter, journalist, violist, bokser en vriend. Met de expositie Armando: door de ogen van een vriend geven we een persoonlijke inkijk in het leven en oeuvre van de veelzijdige kunstenaar. Een overzichtstentoonstelling doorvlochten met gesprekken tussen Armando en levensvriend Cherry Duyns (1944).

Naïef realisme

Museum MORE, Gorssel, vanaf 25 maart 2023

Onbevangen, fantasievol en ontroerend eenvoudig. Dat lijkt de onweerstaanbare aantrekkingskracht van naïef realisme. Maar onder dit schijnbaar simpele oppervlak schuilt een rijk artistiek spectrum. En de ongeschoolde makers ervan stonden aan de wieg van de moderne kunst. Museum MORE brengt 80 schilderijen van grote maar ook onbekende naïef realisten uit de Verenigde Staten en Europa samen. Een unieke trans-Atlantische ontmoeting van eigenzinnige kunstwerken en meeslepende levensverhalen. Geïnspireerd op de baanbrekende tentoonstelling Masters of Popular Painting van het New Yorkse Museum of Modern Art, laat Museum MORE na 85 jaar veel kunstenaars van toen weer in elkaars gezelschap zien. Met topkunst van autodidacten zoals Henri Rousseau, Camille Bombois, Séraphine Louis, Nikifor, Grandma Moses, John Kane, Horace Pippin en Morris Hirshfield.

Vlaams Expressionisme

Kunstmuseum, Den Haag, vanaf 25 maart 2023

Op het Vlaamse platteland lijken na de Eerste Wereldoorlog de roaring twenties op het eerste gezicht ver weg. Maar wie goed luistert hoort de jazz over de rivier de Leie schallen… De moderne wereld dringt steeds meer door, ook in de schilderijen van Gustave De Smet (1877-1943) en Frits Van den Berghe (1883-1939). Zij behoren tot de belangrijkste schilders van wat in de jaren 1920 het ‘Vlaamse expressionisme’ wordt genoemd, en brengen de moderne figuratieve schilderkunst in België tot een hoogtepunt. Hun individuele oeuvres zijn eigenzinnig maar vertonen samenhang in stijl en visie, zoals de vereenvoudiging van vormen, een sterke nadruk op het landelijke en simpele en een uitgesproken geestigheid. In Kunstmuseum Den Haag staat vooral dit kleurrijke en ondeugende karakter van de Vlaamse expressionisten centraal.

Expeditie Egypte

Museum Kunst en Geschiedenis, Brussel, vanaf 31 maart 2023

Expeditie Egypte verhaalt de geschiedenis van twee eeuwen fascinerende archeologische ontdekkingen in het land van de farao’s en de totstandkoming van de Egyptische collectie van het museum. Op de tentoonstelling worden een tweehonderdtal objecten uit haar beroemde Egyptische verzameling samengebracht. De blikvangers van de tentoonstelling zijn onder meer de rijkelijk versierde lijkkisten uit de priesterlijke cachette van Deir el-Bahari en het prachtig geïllustreerde dodenboek van de hoogwaardigheidsbekleder Neferrenpet. Daarnaast wordt een groot aantal opmerkelijke stukken uit de verzameling voor het eerst tentoongesteld. Voorwerpen zoals grafstèles, canopenvazen voor de ingewanden van de overledenen, en shabti-beeldjes die de doden vergezelden in het hiernamaals, maken de bezoekers wegwijs in de Egyptische godenwereld en het eeuwige leven. Tenslotte wordt de tentoonstelling ook rijkelijk voorzien van uniek historisch fotomateriaal.

Ook binnenkort te zien in de Nederlandse en Vlaamse musea:

4 maartde EftelingNoordbrabantsmuseum, Den Bosch
5 maartArmandoRijksmuseum Twenthe, Enschede
10 maartVogels en vissenMondriaanhuis, Amersfoort
11 maartKatja NovitskovaFries Museum, Leeuwarden
12 maartHet ErfMuseum Dhondt-Dhaenens, Sint-Martens Latem
24 maartTwo people are a worldWest, Den Haag
25 maartAlex WebbMuseum Helmond, Helmond
31 maartGuy RomboutsSMAK, Gent

Kunst en cultuurprogramma’s op TV in de komende maand:

Guido van der Werve: Nummer 18

Vanaf 9 maart in de bioscoop

Nummer achttien – the breath of life is het waargebeurde verhaal van Guido van der Werve: een video en performance-kunstenaar die wereldwijd succes heeft met videokunstwerken waarin hij de confrontatie met het leven opzoekt. Daarnaast is hij klassiek pianist, componeert hij muziek, schaakt hij op hoog niveau, en rent hij ultramarathons. Het is een bijzonder leven, dat genadeloos tot stilstand komt wanneer Van der Werve in 2016 bijna zijn leven verliest bij een zwaar verkeersongeval. Hij loopt traumatisch hersenletsel op, ligt een maand in coma; de artsen zien het somber in. Maar dankzij de buitengewone conditie van zijn lichaam en geest weet hij op wonderbaarlijke wijze te herstellen.

Dichtbij Vermeer

Vanaf 9 maart in de bioscoop

In Dicht bij Vermeer volgt prijswinnende filmmaker Suzanne Raes de conservatoren en andere betrokkenen bij de samenstelling van de grote Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum. Een film over de liefde voor schilderkunst en de anatomie van een genie. Het melkmeisje en Meisje met de parel zijn wereldberoemd, maar wat weten we van de man die ze maakte? Geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen; een klein oeuvre is alles wat Johannes Vermeer naliet. Er worden ruim dertig schilderijen aan hem toegeschreven, waarvan de meeste zich buiten Nederland bevinden.

De Nieuwe Vermeer

MAX
Wekelijks zaterdag om 20h25 op NPO1

Johannes Vermeer is één van de bekendste kunstenaars van Nederland. Zijn schilderijen hangen niet alleen in het Rijksmuseum en Mauritshuis, maar ook in toonaangevende musea over de hele wereld. Denk aan het Louvre in Parijs, het Metropolitan Museum of Art in New York en bij Queen Elizabeth in Buckingham Palace. In 2023 komen bijna alle schilderijen van Vermeer terug naar huis, voor zijn grootste tentoonstelling ooit in het Rijksmuseum. Er ontbreken echter zes verdwenen schilderijen. En dus wordt creatief Nederland ingeschakeld en aan het werk gezet. In een unieke wedstrijd mag iedereen een poging wagen om een persoonlijke invulling te geven aan een missend werk van Vermeer. Alles mag: van realistisch tot abstract, van linnen tot karton en van olieverf tot plastic; mits het in de geest van Vermeer is.

Nu te zien!

AVROTROS
Wekelijks woensdag om 21h15 op NPO2

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum en reizen het hele land door om een niet te missen tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Vanuit hun eigen expertise en smaak laten ze de kijker zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan.

8 maartInternationale Vrouwendag
11-19 maartTefaf 2023
20 maartBegin van de Lente
25 maartAnnunciatieKatholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: