Kunstkalender December 2019 – Zee, Kinderspel en Blaudzun

December 2019

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet. In december openen er tentoonstellingen over Nederlandse zeegezichten en films van kinderspel!

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

In de ban van de zee
Vanaf 10 december 2019 in Museum Bredius, Den Haag
De Inder Rieden-collectie is één van de grootste privéverzamelingen van 17de-eeuwse maritieme schilderijen ter wereld. Rivier-, oever-, strand- en zeegezichten, maar ook zeeslagen en scheepsportretten geven een prachtig beeld van de Hollandse Gouden Eeuw op het water. Onder de schilders bevinden zich alle grote maritieme namen: Van de Velde, De Vlieger, Van Goyen, Storck, Verbeeck, Backhuysen en natuurlijk Vroom. De Inder Rieden-collectie bevindt zich in Londen, heeft Groot-Brittannië nooit eerder verlaten en is vanaf december in zijn geheel, exclusief en slechts drie maanden, te zien in Museum Bredius in Den Haag. Bij de tentoonstelling wordt een vierdelige wetenschappelijk onderbouwde catalogus uitgegeven waaraan 14 jaar is gewerkt. Saillant detail: voor de catalogus onderzocht een meteoroloog de gehele collectie op de in de schilderijen uitgebeelde weersgesteldheid.

Polke vs Blaudzun. Muziek van onbekende herkomst
Vanaf 13 december 2019 in het Cobra Museum, Amstelveen
Het Cobra Museum heeft zanger en componist Blaudzun de vraag gesteld of hij een zoektocht wil ondernemen naar ‘Muziek van onbekende herkomst’, geïnspireerd op Sigmar Polke’s serie Musik ungeklärter Herkunft uit 1996. De Duitse schilder Sigmar Polke (1941 – 2010) is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Zijn kapitalistisch-realistische kunstwerken vormen een belangrijk moment in de naoorlogse Duitse schilderkunst. Met zijn stijl nam Polke de consumptie- en mediawereld op de korrel. Blaudzun kreeg alle vrijheid om zijn zoektocht als een muzikaal experiment aan te vangen. Hij koos 9 werken die hij voorzag van een muzikale soundtrack. Samen vormen de composities een ‘score’ die gekoppeld is aan 9 individuele werken, maar die ook als een gesamtkunstwerk gehoord en bekeken kunnen worden. In het museum is de muziek in een speciale 3D audio opstelling (11.1 surround) te beluisteren.

Francis Alÿs
Vanaf 19 december 2019 in het Eye Filmmuseum, Amsterdam
Deze winter presenteert Eye Filmmuseum een grote tentoonstelling rond de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs. Alÿs is vooral bekend geworden door zijn speelse oeuvre, dat tegelijkertijd geëngageerd en poëtisch is. Zijn werken zijn fantasievolle en rijke observaties van het dagelijkse leven op soms politiek-geladen momenten en plekken. In Eye wordt in een grote, ruimtelijke opstelling zijn indrukwekkende serie Children’s Games getoond. Sinds 1999 is dit een gestaag uitdijende groep korte filmische werken. Op dit moment is nummer 18 het laatste werk, met kinderen die bikkelen in Nepal (Children’s Games 18 / Knucklebones, Kathmandu, Nepal, maart 2017). In andere films wordt een flesje gebruikt als voetbal in een steil oplopende straat in Mexico-Stad, wordt bepaald niet zachtzinnig met krekels gespeeld in Venezuela, wordt er gevliegerd in Afghanistan en met platte stenen geketst op de zee, nabij Tanger in Marokko.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

In Europa (VPRO)
Vanaf zondag 22 december om 21h00 op NPO2
De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999. Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en een steeds slechtere relatie met Rusland. Maar kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen?

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

CNN: Wat werd er gestolen bij de kunstroof in Dresden? [EN]
@ https://edition.cnn.com/style/article/germany-jewel-heist-dresden-green-vault-stolen-treasures/index.html
CNN zet op een rij welke juwelen gestolen werden bij de kunstroof afgelopen week.

ArtCouch: De kunstenaar en zijn atelier… een perfect match?
@ https://www.theartcouch.be/nieuws/de-kunstenaar-en-zijn-atelier-een-perfect-match/
Hoe zien de ateliers eruit van ‘s werelds meest beroemde kunstenaars?

IDFA: Mijn Rembrandt
@ https://www.cineart.nl/films/mijn-rembrandt
Volgend jaar de in de bioscoop, maar nu al bij IDFA, de nieuwe documentaire over de aankoop van de huwelijksportretten en de vondst van nieuwe Rembrandt schilderijen door Jan Six.

Feestdagen en herdenkingen

December 2019
3 december: Pierre Auguste Renoir 100 jaar geleden overleden
5 december:
St. Nicolaas katholieke herdenking
8 december: de Onbevlekte Ontvangenis – katholieke herdenking
13 december: Wassily Kandinsky 75 jaar geleden overleden
25 december:
Kerstmis – feestdag
31 december: Henri Matisse 150 jaar geleden geboren

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: